Este adevărat că în sarcină cafeaua poate provoca avort spontan?

Marina Rosenfeld

Comunitatea științifică nu poate spune cert dacă în sarcină cafeaua poate provoca avort spontan sau nu, dar recomandarea oficială este ca gravidele să limiteze consumul la o ceașcă pe zi.

Experții citați de babycenter.com recomandă prudență, dat fiind faptul că studiile se contrazic în privința consumului ridicat. Unele dintre ele sugerează faptul că un consum de peste 1 litru pe zi înseamnă risc de a naște un copil mort. Alte cercetări arată că gravidele care beau trei căni de cafea pe zi supun bebelușii băieței riscului de a se naște cu hidrocel, ceea ce înseamnă că testiculele nu au coborât din pelvis în scrot așa cum se întâmplă în mod normal pe final de sarcină.

Cafeaua poate provoca avort? Riscul scade când se consumă o cană pe zi

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă un consum sub 200 mg zilnic de cofeină, ca fiind în limite normale și sigure pentru sarcină. Acesta este conținutul unei căni de 200 de ml de cafea, indiferent de marcă. Ceaiul și unele sucuri pot fi și ele surse de cofeină, așa că citiți cu atenție etichetele și nu faceți abuz.

Cei mai mulți experți spun că nu există dovezi pentru a trage o concluzie clară legată de cofeină și pierderea sarcinii, așa că se cercetează în continuare efectele cofeinei asupra sarcinii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa