Este adevărat că fumul afectează copiii chiar dacă părinții fumează afară?

Marina Rosenfeld

  Da, fumul afectează copiii chiar dacă nu se fumează în camera lor și nici măcar în locuință. Experții citați de babycenter.com spun că cei mici sunt expuși oricum toxinelor pentru că fumul intră în părul și în hainele fumătorilor.

  În prezent, se știe că fumatul pasiv este una dintre principalele cauze ale apariției astmului la copii (și a altor afecțiuni respiratorii), iar în galeria bolilor provocate de fumatul pasiv se mai înscriu și bolile de inimă, probleme ale sistemului imunitar sau sindromul morții subite.

  Oricum, atunci când părinții sunt fumători, cel mai bine pentru copil este ca adulții să fumeze exclusiv în afara locuinței. Ceea ce trebuie să știe însă este că, pe lângă faptul că fumul se impregnează în haine și păr, un fumător expiră toxine minute bune după ce a fumat.

  Fumul afectează copiii. Toxinele trec și în lapte

  Când un fumător vine în contact cu bebeluşul, chiar dacă nu fumează atunci, copilul va fi expus la toxine. Dacă sunteţi fumătoare şi alăptaţi, toxinele sunt transferate la copil prin laptele matern.

  De asemenea, fumatul în interiorul casei nu e sigur nici când copilul nu e acasă. Particulele toxice din fum se depun pe suprafeţe prin toata casa şi rămân acolo chiar şi după ce fumul dispare. Pediatrul Jonathan Winickrof de la Academia Americană de Pediatrie de la Centrul Richmond şi de la Universitatea de Medicină Harvard vorbeşte despre fumatul la mâna a treia apropo de contaminarea cu fum.

  “Dacă aveţi în familie fumători ce nu vor să renunţe la acest viciu, stabiliţi reguli clare anti-fumat acolo unde îşi petrec timpul copiii dumneavoastră. De exemplu, rugaţi-vă prietenii să fumeze la o plimbare, în loc să fumeze în curte.

  Fumul afectează copiii. Ce toxine conține fumul de țigară

  Fumul de țigară are multe toxine: monoxidul de carbon (gaz asfixiant), benzen (blochează formarea celulelor sangvine), amoniac (iritant pentru piele, ochi și mucoasa căilor respiratorii), acid cianhidric (folosit și în otrăvurile de șobolani), formol, și, bineînțeles, nicotina. Toate sunt periculoase pentru copii, deoarece corpul lor este în plină creștere și dezvoltare. Deodorantele de interior reușesc să mascheze mirosul de țigări, nu să îl îndepărteze, iar chimicalele nocive rămân în aer.

  Vă recomandăm și citiți și următoarele articole despre efectele fumatului asupra copiilor: 

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa