Este adevărat că frecția cu alcool reduce febra copilului?

Frecția cu alcool este un leac popular folosit în trecut pentru a reduce febra. Deși alcoolul va răcori rapid pielea, folosirea lui are un efect temporar și… exact pe dos – va duce la creșterea febrei.

Ileana Mirescu
frecția cu alcool
Frecția cu alcool nu scade febra și, în plus, are o mulțime de efecte secundare grave. FOTO: iStock

Un vechi remediu popular spune că aplicarea compreselor cu alcool sau frecționarea corpului cu alcool ar putea ajuta la scăderea febrei. Acest remediu însă ar trebui să rămână acolo unde îi e locul, adică în trecut.

Febra este un semn comun al multor afecțiuni, dar asta nu este neapărat un lucru rău. De fapt, febra pare să joace un rol-cheie în combaterea infecțiilor. Ar trebui să scădem febra sau să o lăsăm să-și urmeze cursul? Și dacă o scădem, care e cea mai sănătoasă variantă?

Când se impune scăderea febrei

Febra este un mecanism de apărare. Când organismul detectează prezența de proteine străine care ar putea să îi facă rău, unul dintre mecanismele de apărare care se declanșează este creșterea temperaturii. Scopul este de a denatura proteinele străine, de a le deregla funcțiile proprii și de a le pregăti pentru a fi recunoscute și distruse de către celelalte mecanisme mult mai complexe ale sistemului imun. Febra nu este un motiv de panică. Ne anunță că ceva se întâmplă și trebuie să fim mai atenți la organismul nostru.

Cum scădem febra la copii

Dacă febra trece de 38.5 ºC trebuie scăzută în primul rând prin metode fizice, spune dr. Anca Cochino, medic pediatru. „Dezbrăcăm copilul, îi dăm să bea lichide des și cu înghițituri mici – apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, compot. Când crește febra, copilul poate avea frisoane: tremură, se răcesc extremitățile. După ce se termină frisonul și se încălzesc extremitățile îl putem și împacheta în cearșaf sau prosop ud. Cearceaful sau prosopul îl vom udă cu apă călduță (nu rece!), apoi îl stoarcem bine, îl scuturăm (moment în care oricum se mai răcește), apoi vom împacheta copilul în el, de la brâu în jos.”

De ce nu e bună frecția cu alcool

Frecția cu alcool poate oferi un efect temporar de răcire. Motiv pentru care ar putea părea o bună inițiativă în scăderea febrei. Dar acest efect durează doar un minut sau două și tocmai faptul că acționează atât de rapid este, de fapt, problema. Răcorirea copilului prea rapidă cu alcool este contraproductivă. Pentru că el va începe să aibă iar frisoane, ceea ce va comanda corpului să-și ridice temperatura. Apoi mai sunt și efectele secundare.

De ce e periculoasă frecția cu alcool

Ce se întâmplă cu un produs după ce îl pui pe piele: se absoarbe în piele. Apoi? „Produsele pe care le aplici pe piele sunt apoi absorbite prin piele în corp. Dacă ceea ce pui pe pielea ta (sau a copilului) este periculos, poate provoca probleme de sănătate odată ce se absoarbe”, explică Maureen Ahmann, asistentă medicală de pediatrie la Centrul de Sănătate a Familiei din Brunswick.

Odată ce este absorbit în pielea copilului, acesta intră în fluxul sanguin, ceea ce poate provoca schimbări grave și pot pune chiar viața în pericol:

  • Intoxicații cu alcool: s-ar putea să crezi că intoxicația cu alcool apare doar după o cantitate mare de alcool ingerată, dar alcoolului aplicat pe piele poate provoca intoxicații cu alcool izopropilic la copii. Corpurile lor mici îi fac mai susceptibili la absorbția alcoolului.
  • Comă: intoxicația și otrăvirea cu alcool pot duce la o întrerupere a activității creierului, cunoscută sub numele de comă sau o stare vegetativă persistentă. În comă, o persoană nu este conștientă de lumea din jurul ei și nu răspunde la încercările de a o trezi.  
  • Probleme cardiace și neurologice: alcoolul din sânge, în special în corpurile mici ale copiilor, poate provoca probleme cu inima și creierul, inclusiv bătăi neregulate ale inimii și convulsii 

Toate aceste probleme pot duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar la moarte. „Efectele secundare potențiale sunt atât de periculoase încât nu ar trebui să folosiți niciodată frecții cu alcool pentru a încerca să reduceți febra”, conchide asistenta.

Alternative la frecția cu alcool

Sunt alte moduri de a reduce febra unui copil: compresa cu apă pe frunte, baia cu apă călduță sau folosirea antitermicelor, ibuprofen sau paracetamol. Este important să reduceți temperatura corpului, pentru că altfel există riscul să apară convulsiile febrile. Acestea apar când copilul se confruntă cu febră mare, cu temperatură peste 39 de grade Celsius. În unele situații, se poate întâmpla și la temperatură mai mică, în funcție de organism. Pot face convulsii copiii cu vârste cuprinse între o lună și șase ani, într-un context febril, dar fără o infecție a sistemului nervos central.

Pe lângă scăderea temperaturii, este foarte importantă și hidratarea copilului. Dacă febra nu scade, este obligatoriu să luați legătura cu medicul de familie sau cu pediatrul. Nu administrați aspirină copiilor decât la sfatul medicului. Aspirina poate produce o boală ce s-ar putea dovedi fatală, sindromul Reye.

În concluzie: nu folosi niciodată frecții cu alcool pentru a scădea febra unui copil. Dincolo de faptul că nu reduce febra, ci dimpotrivă, o poate crește, efectele secundare – intoxicația cu alcool, coma, problemele cardiace și neurologice – pot duce la leziuni cerebrale sau chiar la moarte.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că frecția cu alcool reduce febra copilului?”, ai putea să fii interesantă și de următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa