Da, fluorul poate decolora dinții copiilor dacă este ingerat în cantitate prea mare, spun specialiştii citaţi de babycenter.com. Această problemă, numită fluoroză dentară, apare atunci când un copil consumă prea mult fluor în perioada în care i se dezvoltă dinţii permanenţi.
Fluoroza nu e periculoasă, ci are doar importanţă estetică, prin apariţia unor pete pe smalţ, dar se poate manifesta şi prin apariţia unor pete maronii şi aspre pe dinți. Această situație apare cât dinţii sunt încă în gingii, aşa că un dinte care apare fără pete nu se mai poate decolora prin fluoroză.
Dinții decolorați la copii nu apar dintr-o dată. Inițial, există pete mici și albe, care ulterior devin pete maronii și afectează suprafața întregului dinte – capătă aspectul de smalț pătat. Toate acestea din cauza excesului de fluor. Procesul este reversibil până la un punct, dar impune o serie de tratamente și proceduri, inclusiv la nivelul dintelui, destul de complicate și de lunga durată. Cert este că dintele pătat nu mai revine niciodată la aspectul inițial.
Simptome ale excesului de fluor
Intoxicația cu fluor mai poate avea și alte simptome, în afară de cele de la nivelul dentiției. Acestea pot cuprinde greață și vărsături sporadice, fără o cauză certă, tendința unor scaune moi și dese, dureri abdominale fară motiv și o senzație accentuată de sete, la care se adaugă mereu o salivație excesivă. Intoxicația cu fluor nu este o afecțiune gravă, este reversibilă, dar afectează serios estetica dinților.
Copilul poate primi prea mult fluor luând prea multe suplimente de fluor sau luându-le când nu are nevoie. Cam 2/3 din apa potabilă conţine fluor. Cantitatea de fluor ar putea fi prea mare dacă cel mic bea apă de gură sau mănâncă pastă de dinţi cu fluor.
Dacă înghite puţină pastă de dinţi în timp ce se spală, nu vă faceţi griji-cantitatea de fluor ingerată e prea mică pentru a afecta dinţii.
Fluorul ajută la prevenirea cariilor, aşa că nu îl evitaţi cu totul. Vorbiţi cu medicul dentist despre acest subiect.