Este adevărat că fetele fac mai repede la oliţă decât băieții?

Indiferent când vor scăpa de scutece – mai devreme sau mai târziu –, niciun copil, băiat sau fetiță, nu a ajuns la școală cu olița după el. Nu vârsta contează pentru a ajunge la oliță, ci semnele pe care le transmite fiecare copil atunci când e pregătit.

Laura Udrea, redactor
Copil pe oliță
Fată sau băiat, întâlnirea cu olița trebuie să aibă loc atunci când copilul este pregătit. Află ce semne îți arată că micuțul e pregătit să renunțe la scutece. FOTO: Shutterstock

Pe vremuri, chiar se credea că băieții sunt mai leneși decât fetițele când vine vorba de achiziții în dezvoltare. Studiile de atunci au arătat că fetele ajung mai repede decât băieții să folosească olița. Cercetări recente arată că diferențele sunt neglijabile, însă fetele ar putea să reușească să folosească olița la 2,5 ani, în timp ce băieții au nevoie de puțin mai mult timp.

Cu mult timp în urmă, neurologii au dovedit existența unor diferențe în dezvoltarea creierului la bărbați și femei. Ei au demonstrat că funcțiile emisferei cerebrale responsabile cu anumite sarcini mentale (cum ar fi vorbirea) sunt diferite la bărbați față de femei. Și că aceste diferențe în dezvoltarea creierului duc la diferențe de dezvoltare între bărbați și femei. Conform unui studiu din 2002, s-a constatat că fetele scăpau de scutec la 32,5 luni, iar băieții la 35. Fetele manifestau interes pentru oliță la 24 de luni, băieții la 26. Fetele reușeau să rămână uscate două ore la 26 de luni, băieții la 29. Fetele verbalizau nevoia de a folosi olița la 26 de luni, băieții la 28. Un alt studiu, de data aceasta din 2008, a constatat aceleași diferențe între sexe, la 24 de luni: 27.8 % dintre fetele scăpaseră de scutec pe timpul zilei, pe când numai 21,4% dintre băieți ajunseseră la aceeași performanță. La 24 de luni, 10,6% dintre fete au scăpat de scutec pe timpul nopții și numai 6,8% dintre băieți reușiseră să rămână uscați și noaptea.

Vârsta pentru oliță a crescut semnificativ

Rapoarte mai vechi arată că între 18 şi 24 de luni copiii învăţau să folosească oliţa, pe când astăzi abia între 22 şi 30 de luni copiii sunt pregătiţi pentru oliţă. Medicii spun că, până la vârsta de doi ani, copilul nu este capabil să-și controleze sfincterele, iar orice încercare de a-l dezvăța de scutec până atunci nu este decât o acomodare cu ideea de oliță. Chiar dacă fetele fac mai repede la oliță, nu ar trebui insistat nici măcar în cazul lor.

Semne că micuții sunt pregătiți de oliță

În loc să folosești vârsta ca indicator, încearcă să observi alte semnale care arată că micuțul e pregătit pentru oliță, cum ar fi:

  • poate urma reguli simple;
  • înțelege cuvintele despre utilizarea toaletei;
  • își controlează mușchii responsabili;
  • verbalizează nevoia de a merge la baie;
  • păstrează scutecul uscat pentru 2 sau mai multe ore;
  • se așază pe olița apoi se ridică;
  • își trage in jos scutecul, pantalonașii sau chiloții;
  • arată interes în utilizarea oliței sau purtarea chiloților.

Unii copii sunt gata chiar la 18 luni, alţii abia la 4 ani. Semnele „maturităţii” sunt: îţi cere să-l schimbi după ce şi-a udat scutecul, chiar dacă nu are senzaţia că e ud; poate să-şi dea jos pantalonii fără ajutor, îţi cere să folosească WC-ul „mare”. Dacă apare numai unul dintre aceste semne, e timpul!

Regresia. Când se poate întâmpla

Specialiștii consideră ca fiind cauze comune ale regresiei în cazul copiilor mici, următoarele:

  • o schimbare în programul zilnic al copilului, cum ar fi o nouă bonă sau necesitatea de a merge la grădiniță;
  • mama însărcinată sau nașterea unui frățior sau a unei surioare;
  • o afecțiune severă a copilului sau a unui membru apropiat al familiei;
  • un deces recent;
  • un conflict între părinți sau chiar un divorț;
  • mutarea recentă într-o casă nouă.

Deși unele sunt evenimente fericite și te gândești că n-ar putea fi vinovate de regresia prin care trece copilul, acestea sunt totuși provocări pentru el. Și, la fel ca adulții, când apar noi provocări, copilul se va concentra pe noutatea din viața lui, preferând să ia o pauză.

În concluzie, deși se crede că fetele învață mai repede să folosească olița decât băieții, specialiștii spun că nu este o regulă general valabilă. Cum fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, un copil ar trebui să înceapă antrenamentul la oliță atunci când este pregătit. Adică atunci când începe să facă niște lucruri care arată că este suficient de dezvoltat pentru renunțarea la scutece.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că fetele fac mai repede la oliță decât băieții?”, te-ar putea interesa și acestea:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa