Este adevărat că femeile însărcinate urinează mai des?

Urinarea frecventă este unul dintre simptomele neplăcute ale sarcinii. Află ce cauzează acest disconfort și ce trebuie să faci pentru a preveni problemele care pot să apară.

Laura Udrea, redactor

Urinarea frecventă la gravide este un simptom, pe cât de neplăcut, pe atât de normal. Deși e normal, trebuie să știi anumite lucruri care țin de igienă pentru a te feri de infecțiile urinare la care ești predispusă în această perioadă.

Pentru multe femei, urinarea frecventă este unul dintre primele simptome de sarcină. Hormonii stimulează rinichii să producă mai multă urină, ceea ce ajută organismul să scape mai repede de deșeuri. Apoi, pe măsură ce bebelușul crește, va apăsa pe vezica ta urinară, așa că va trebui să mergi mai des la baie.

Care sunt cauzele urinării frecvente la gravide?

Dacă te confrunți cu urinări frecvente la începutul sarcinii, află că acestea apar din cauza modificărilor hormonale care cresc producția de urină. Uterul tău, care este în mod normal de mărimea unui pumn, crește și se întinde pentru a-i face loc copilului. Uterul mărit pune presiune pe vezica urinară și de aici apare nevoia de a urina, explică dr. Richard H. Schwarz, M.D., consultant obstetrical.

Cele mai multe femei răsuflă ușurate de această corvoadă în al doilea trimestru de sarcină. Asta pentru că uterul se va extinde în sus, în abdomen, eliberând presiunea exercitată asupra vezicii urinare. Din nefericire, această ușurare nu durează mult, pentru că uterul se va mări apoi în toate direcțiile odată cu creșterea bebelușului. În plus, acesta va coborî spre finalul sarcinii în pelvis, în pregătirea sa pentru naștere, ceea ce pune din nou presiune pe vezica urinară. Vorbim de trimestrul al treilea, când urinarea frecventă se întoarce.

Cum gestionezi urinarea frecventă?

Dacă urinarea frecventă nu te lasă să te odihnești pe timpul nopții, redu cantitatea de lichide pe care le consumi după ora 16.00. Asigură-te că bei cele 6-8 pahare cu apă până în ora 16.00. Evită cafeaua, ceaiul, cola și orice alte băuturi care pot conține cofeină. Cofeina este un diuretic și îți va amplifica nevoia de urinare.

Cu toate acestea, nu ignora nevoia de a urina! Amânarea momentului oferă bacteriilor un mediu propice înmulțirii.

Incontinența urinară – unul dintre simptomele jenante ale sarcinii

În timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru, te-ar putea deranja și faptul că apar mici scăpări de urină ori de câte ori râzi, tușești, strănuți, ridici ceva sau faci exerciții fizice. Aceasta se numește incontinență de stres și este cauzată parțial de presiunea uterului asupra vezicii urinare.

Poți preveni aceste scăpări de urină făcând exerciții Kegel care întăresc mușchii pelvieni din jurul uretrei (tubul care transportă urina din vezica urinară din corp). Exercițiile Kegel nu sunt greu de făcut. Contractă și apoi relaxează mușchii de care vorbim ca și cum ai încerca să oprești fluxul de urină. Ține mușchii contractați timp de aproximativ 10 secunde, de 10 până la 20 de ori la rând, de cel puțin trei ori pe zi. În plus, pentru a te simți confortabil în această perioadă, poți folosi tampoane zilnice până când dispare problema.

Un studiu care a investigat efectul unui program de exerciții pelviene de 6 săptămâni la femeile gravide a arătat că e nevoie de chiar mai puțin de 6 săptămâni pentru a preveni incontinența de stres care apare în sarcină.

Urinarea frecventă la gravidă și infecțiile tractului urinar

Deși nevoia de a urina frecvent este enervantă, nu o ignora niciodată. Menținerea urinei poate duce la o infecție a tractului urinar. Infecțiile urinare sunt cele mai frecvente infecții din timpul sarcinii, arată studiile. Acumularea urinei în vezică creează un mediu propice de reproducere a bacteriilor care locuiesc în mod normal în intestine, cum ar fi E. coli.

Mai puțin frecvent, o infecție urinară poate fi cauzată de o bacterie numită streptococ de grup B, o afecțiune mai gravă care poate face rău fătului. Este nevoie de antibiotice orale în timpul sarcinii și antibiotice intravenoase în timpul travaliului și nașterii pentru a menține bebelușul în siguranță

Simptomele tipice ale unei infecții urinare includ:

  • urinare frecventă;
  • urinare cu durere și senzație de arsură;
  • urină cu sânge;
  • dureri la nivelul abdomenului inferior.

Ia legătura cu medicul dacă ai aceste simptome. Oricum, în timpul sarcinii, medicul îți va recomanda analiza de urină la începutul sarcinii și apoi, din nou, în timpul celui de-al treilea trimestru. Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 5 până la 10 la sută dintre femeile gravide fac infecții urinare fără a manifesta simptome. Fără tratament, acestea pot duce la probleme de sănătate pentru tine și pentru copilul tău, cum ar fi o infecție renală, greutate mică la naștere sau o naștere prematură.

Tratamentul infecției urinare în sarcină

Infecțiile urinare vor fi tratate cu un antibiotic sigur pentru sarcină. Deoarece aceste infecții se repetă uneori, medicul ți-ar putea recomanda să faci urocultura în fiecare lună. Dacă infecția revine, poate fi necesar să urmezi un tratament cu antibiotice pentru restul sarcinii.

În concluzie, urinarea frecventă este un simptom neplăcut al sarcinii, care apare în primul trimestru și în ultimul. În primul, sunt vinovați hormonii, iar în ultimul, bebelușul care crește în uter și apasă pe vezică. Deși este neplăcut, urinarea frecventă nu implică riscuri de sănătate. Trebuie însă să golești bine vezica de câte ori este nevoie pentru a preveni infecțiile urinare.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că femeile însărcinate urinează mai des?”, vei fi curioasă să afli răspunsul și la întrebările:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa