Este adevărat că femeile însărcinate nu pot dona sânge?

Marina Rosenfeld

Da, este adevărat. Femeile însărcinate nu pot dona sânge, pentru că acest lucru le-ar putea cauza anemie feriprivă, periculoasă în această perioadă, susțin specialiștii citați de babycenter.com.

Crucea Roșie Americană descurajează donarea de sânge de către gravide și chiar și de către femeile care tocmai au născut. Recomandarea este să se aștepte șase săptămâni după naștere, iar atunci femeia poate dona fără probleme, chiar dacă alăptează.

Majoritatea proaspetelor mămici pot dona celule roșii, dar la unele sarcina afectează capacitatea de producere a hematiilor. Unele femei au anticorpi după naștere care pot da complicații la pacienții ce primesc sângele lor. Centrul de transfuzii ar trebui să vă testeze pentru anticorpi.

O altă opțiune este să donați sânge din cordonul ombilical după ce se naște bebelușul. Dacă nu plănuiți să păstrați acest sânge la o bancă de celule stem, puteți dona pentru a-i ajuta pe alții. Acest sânge conține celule stem prețioase, care sunt folosite uneori pentru a trata boli terminale cum ar fi leucemia sau anemia cu celule în seceră sau boli ale sistemului imunitar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa