Este adevărat că febra mare la copii poate provoca leziuni cerebrale?

Marina Rosenfeld
răceala la copii

  Este posibil ca febra mare la copii să provoace leziuni cerebrale, dar destul de puţin probabil, conform medicilor citați de babycenter.com.

  Nu este neobişnuit ca un copil bolnav să aibă febră 40 sau 40,5 de grade Celsius. Dar ca să cauzeze leziuni cerebrale febra ar trebui să ajungă la 42 de grade Celsius, ceea ce e greu de crezut. Se poate întâmmpla acest lucru dacă un copil rămână prizonier într-o maşină încinsă sau a fost îmbrăcat tare gros când avea febră.

  Încercaţi să nu vă panicaţi atunci când copilul are febră. Chiar dacă febra semnalează că ceva nu e în regulă, de multe ori ea ajută copilul să lupte cu o infecţie bacteriană sau virală, prin creşterea temperaturii corpului. Cele mai multe bacterii se înmulţesc când temperatura este la 37 de grade Celsius. Febra ajută corpul să lupte cu infecţia, să mobilizeze lecucocitele şi să producă anticorpi.

  Folosiți comprese cu apă și antitermice

  Trebuie să ştim că oricare din medicamentele antitermice pe care le folosim necesită cel puţin o oră să îşi facă efectul. În acest timp, dacă febra este mare (depăşeşte 39.5 ᵒ C intrarectal) şi dacă copilul nu are frison, putem să folosim metodele fizice de scădere a febrei (comprese cu apă sau baia hipotermizantă).

  Dr. pediatru Anca Cochino încurajează părinții să nu se panicheze dacă, din cauza temperaturii ridicate, copiii fac convulsii febrile. Acestea apar mai frecvent la copilul cu vârstă între 6 luni şi 5 ani, perioada când creierul încă nu este suficient de matur şi unele mecanisme de blocare a stimulilor iritativi nu sunt complet funcţionale.

  Citește și: 

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa