Este adevărat că există alergie la bradul de Crăciun?

Marina Rosenfeld

Da, cercetătorii citați de babycenter.com spun că unii oameni pot avea alergie la bradul de Crăciun, mai ales dacă este vorba despre ienupăr sau cedru.

Oricum, mucegaiul este cea mai mare problemă, iar acesta se găsește la copacii proaspăt tăiați. De fapt, orice plantă de interior care este udată poate să facă mucegai, dar un copac produce mult mai mult din cauza dimensiunii sale. Sporii cresc peste tot pe copac, iar când sunt eliberați în aer ajung să fie inhalați și să determine apariția simptomelor alergice.

Cercetătorii de la Centrul Medical St Vincent din Bridgeport Connecticut au constatat că într-o cameră cu brad de Crăciun, nivelul de mucegai este de 5 ori mai mare decât normalul. Alte studii au arătat că aceste niveluri mari de mucegai cauzează rinita alergică şi simptome de astm, spune co-autorul studiului, Philip Hemmers.

Soluții pentru îndepărtarea alergenilor

Dacă aveţi un aparat de suflat frunzele, folosiţi-l pe brad înainte să îl aduceţi în casă. Aţi putea vrea şi să curaţaţi puţin bradul cu un furtul de grădină şi să-l lăsaţi să se zvânte bine înainte de a-l duce în casă.

Mai puteţi spăla trunchiul cu o soluţie de clor, o parte de clor la douăzeci de părţi de apă, ceea ce este un foarte eficient antifungic. Dar dacă cineva din famile e alergic la mucegai, mai bine folosiţi un brad artificial sau îl ţineţi pe cel natural mai puţin de o săptămână pentru a minimiza sporii produşi în interior.

Tineţi minte că brazii artificiali şi decoraţiunile se prăfuiesc şi contribuie la alergii dacă sunt lăsaţi prea mult în cameră sau dacă nu sunt depozitaţi cum trebuie. Dacă decoraţiunile s-au murdărit, curăţaţi-le cu o soluţie de clor. Aveţi grijă să nu le puneţi umede în cutii de plastic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa