Este adevărat că e periculos să trezești un copil somnambul?

Marina Rosenfeld

Nu, nu este periculos să trezești un copil somnambul, dar ar putea să nu fie prea distractiv, spun specialiştii pentru babycenter.com.

Somnambulismul are loc în timpul somnului, deci copilul nu doar că va fi greu de trezit, dar va fi și dezorientat dacă reușiți să-l deșteptați. Este mult mai simplu pentru toată lumea dacă îl duceți în brațe în pat sau, dacă este mai mare, îl ghidați ușor spre pat.

Trece de la sine

Somnambulismul nu este ieșit din comun la copii- deși are tendința să scadă odată cu vârsta copiilor. Se spune că 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani merg în  somn, în timp ce abia 6% dintre copiii de ciclul primar mai sunt somnambuli.

Deoarece majoritate copiilor se ridică din pat cam la o oră după ce adorm, sunt descoperiți ușor de părinții care încă nu s-au dus la culcare. Dar nu vă bazați pe faptul că îi veți prinde neapărat în acțiune. Dacă aveți un copil somnambul, aveți grijă ca mediul din casă să fie unul sigur, ca să nu se accidenteze.

Sfaturi pentru cei care au copil somnambul

  • Asigurați-vă că obstacolele, jucăriile de pe jos, de exemplu, nu sunt în calea lui, ca să nu se împiedice noaptea.
  • Instalați o ușiță de siguranța sus la scări, una pe care să nu o poată deschide.
  • Legați un clopoțel de mânerul ușii copilului
  • Încuiați ușa de la intrare
  • Nu lăsați copilul să doarmă în patul de sus dacă are pat supraetajat

Copiii încep să se plimbe prin somn dacă sunt foarte obosiți, dacă au febră sau dacă sunt anxioși. Dacă se culcă cu vezica plină, sunt mai predispuși să devină somnambuli, așa că limitați consumul de lichide seara și asigurați-vă că își folosește olița sau toaleta înainte de culcare.

Somnambulismul poate să apară și din cauza apneei de somn, așa că verificați cu medicul ca să puteți exclude o asemenea problemă. Adresați-vă medicului și în cazul în care copilul s-a rănit umblând prin somn sau dacă pare prea obosit sau stresat. Trebuie să aveți răbdare- cei mai mulți copii trec ușor peste această problemă.

 

Vezi sursele

AAP. Undated. Sleepwalking (audio). American Academy of Pediatrics. http://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/aap-press-room-media-center/Pages/Sleep-Walking.aspx [Accessed 2013]

Cleveland Clinic. Undated. Symptoms, causes, and treatment options. http://my.clevelandclinic.org/disorders/sleep_disorders/hic_sleepwalking.aspx [Accessed 2013]

National Sleep Foundation. Undated. Sleepwalking. http://www.sleepfoundation.org/article/sleep-related-problems/sleepwalking [Accessed 2013]

UpToDate. 2014. Sleepwalking and other parasomnias in children. http://www.uptodate.com/contents/sleepwalking-and-other-parasomnias-in-children?source=search_result&search=sleepwalking+children&selectedTitle=1%7E28

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa