Depresia la copii este cât se poate de reală și îi afectează în special pe cei de vârstă școlară și pe adolescenți.
Specialiştii citați de babycenter.com atenționează căideea că nu există depresia la copii este un mit periculos. Conform Academiei Americane de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi, cam 5% dintre copiii de vârstă şcolară şi dintre adolescenţi suferă de depresie la un moment dat. “Depresia este mai puţin comună la copii, deşi apare”, spune David Fassler, un profesor de psihiatrie clinică la Universitatea din Vermont. Un copil poate avea o înclinaţie genetică spre depresie sau poate să se deprime din cauza unui eveniment stresant.
Când apare depresia la copii
Copiii cu probleme medicale cronice cum ar fi astmul sever sau diabetul, tulburare anxioasă sau comportamentală, deficit de atenţie şi hiperactivitate, precum și cei care au o tulburare alimentară sunt mult mai înclinaţi spre depresie faţă de copiii care nu au astfel de suferinţe. Dacă micuţul se simte respins de părinţi sau dacă părinţii sunt prea severi, au cereri imposibile, aşteptări foarte mari, atunci riscul apariţiei unui episod depresiv la copil este destul de mare.
Un copil care pare frecvent sau neobişnuit de supărat, înlăcrimat, plictisit sau iritat, care are dificultăţi la şcoală sau de relaţionare, ar putea suferi de depresie.
Vestea bună este că depresia este o afecțiune tratabilă. Este important să apelaţi la ajutor dacă vi se pare că aveţi un copil depresiv. Medicul vă va trimite la un specialist.