Este adevărat că dacă ai o sarcină fără grețuri înseamnă că ai băiat?

Povești haioase sau legendare mituri despre sexul bebelușului nenăscut sunt multe. Pe cât de multe, pe atât de neadevărate. Analizele medicale rămân singurele surse credibile.

Laura Udrea, redactor

Când ești însărcinată, vei auzi o mulțime de păreri nesolicitate despre corpul și bebelușul tău. Și unul dintre cele mai popular subiecte este cel legat de sexul bebelușului. O mulțime de povești ale bunicilor care „știu ele mai bine” că bebelușul va fi ori fată, ori băiat, după niște semne „verificate” în popor. Sarcină fără grețuri înseamnă băiat? Iată câteva informații care te vor ajuta să separi miturile de fapte.

„Dacă nu ai grețuri în sarcină, faci băiat”. Sau „dacă pielea ta devine strălucitoare și curată în timpul sarcinii, sigur e fetiță!” Dacă te scarpini la gură, e fată; dacă te scarpini la nas, va fi băiat. Nu tu teste, nu tu analize, ca și cum o singură privire aruncată unei femei însărcinate poate stabili sexul bebelușului care urmează să se nască. A, mai e o condiție: ca femeia care face predicția să fi trecut și ea prin cel puțin o sarcină. Povești!

Studiile arată că mamele care suferă de grețuri severe (hiperemesis gravidarium) în primul trimestru de sarcină au șanse mai mari să aibă fete. Un studiu suedez la care au participat un milion de mame ce au suferit de grețuri severe a arătat că 55% dintre femei au avut fetițe. Dar acest studiu a fost efectuat pe femei care s-au internat în spital  din cauza grețurilor, experții nu sunt siguri că pot extinde rezultatele asupra femeilor care suferă de grețuri normale în sarcină.

Când se poate determina sexul bebelușului?

Sexul bebelușului se stabilește în momentul când sperma se întâlnește cu ovulul. Acesta este momentul concepției, când un copil primește 23 de cromozomi de la mamă, și 23 de la tată. Apoi începe călătoria plăsmuirii unei noi ființe, din cele două jumătăți de moștenire. Din acel moment, sexul noii ființe, dar și culoarea ochilor, a părului și chiar nivelul inteligenței, sunt deja determinate.

Organele genitale ale bebelușului încep să se dezvolte în jurul săptămânii 11 de sarcină. Cu toate acestea, abia mai târziu, undeva între 16 și 20 de săptămâni ecografia de la jumătatea sarcinii este mai sigură în a dezvălui sexul copilului. Desigur, asta nu-i oprește pe alții să zică siguri pe ei că sarcina fără grețuri înseamnă băiat.

Mituri despre sexul bebelușului

Iată 5 dintre cele mai populare povești ale bunicilor cu privire la sexul bebelușului. Dar, ține minte, niciuna dintre aceste povești nu se bazează pe fapte. Unele sunt chiar distractive.

Grețurile matinale

Mai mult de 85% dintre femeile gravide au grețuri în primul trimestru. Unii oameni cred că grețurile matinale severe indică faptul că bebelușul va fi fetiță. Raționamentul este că femeile care vor naște fetițe au un nivel ridicat de hormoni, care agravează grețurile mai ales dimineața, în timp ce femeile care vor naște băieți nu prea au probleme cu grețurile deoarece nivelul hormonilor este mai mic.

Dar există foarte puține cercetări care susțin această teorie, iar studiile care există au raportat constatări contradictorii. De exemplu, un studiu mai vechi din 1999 a susținut ideea că femeile care au născut fetițe s-au confruntat cu grețuri severe în timpul sarcinii. Cu toate acestea, un studiu din 2013 pe 2.450 de nașteri a sugerat o rată ușor mai mare de greață și vărsături în rândul femeilor care au adus pe lume băieți în comparație cu cele care au născut fetițe. În rândul populației studiului, 79,5% dintre femeile care au avut băieți au raportat greață și vărsături, în timp ce doar 72,3% dintre femeile care au avut fetițe au avut aceste simptome supărătoare.

Strălucirea și frumusețea pielii

Unii oameni cred că o fetiță va fura frumusețea mamei în cele 9 luni de sarcină. Pe de altă parte, unii cred că dacă ești însărcinată cu băiețel ești ferită de acneea de sarcină. O poveste similară se învârte în jurul creșterii părului. Dacă faci băiat, părul tău va fi mai lung și va avea mai mult luciu. Dacă vei naște fetiță, s-a zis cu frumusețea părului tău!

Nimic din toate acestea nu au o bază reală. Hormonii își fac de cap în timpul sarcinii și asta afectează toate femeile, dar în mod diferit. Un studiu a raportat că mai mult de 90% dintre femeile gravide au experimentat modificări ale pielii și părului în timpul sarcinii.

Poftele

Un alt mit susține că femeile care așteaptă băieți tânjesc după alimente sărate și condimentate, cum ar fi chipsurile de cartofi, iar cele vor naște fetițe preferă alimentele dulci, cum ar fi înghețata și ciocolata.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că poftele reprezintă, mai degrabă, nevoile nutriționale ale mamei. Autorii unui studiu din 2014 sugerează o asemănare între alimentele pe care o femeie le dorește înainte de perioada menstruală și cele dorite în timpul sarcinii.

Forma burticii

Mulți oameni cred că forma burții este un bun predictor al sexului copilului care urmează să se nască. Astfel, ei cred că dacă burtica e țuguiată, vei naște un băiețel, iar dacă burta este rotundă, va fi fetiță. Mitul nu are nicio bază reală.

Factorii care determină forma și mărimea burticii unei femei însărcinate includ dimensiunea fătului și poziția acestuia. Dacă spatele bebelușului este paralel cu cel al mamei, burtica mamei tinde să fie plată. Cu toate acestea, sunt încă multe femei care cred în aceste mituri. Există și un studiu din 1999 care a concluzionat că femeile care au crezut în aceste povești populare s-au înșelat.

Ce teste medicale te ajută să afli sexul copilului

Testarea medicală poate oferi un răspuns precis, iar unele metode pot indica sexul fătului încă din săptămâna a 10-a. Opțiunile includ:

Hemoleucograma

Femeile însărcinate pot face această analiză în săptămâna 10 de sarcină. Rezultatele sunt disponibile, de regulă, în 7-10 zile. Medicii folosesc această analiză în primul rând pentru a depista probleme cromozomiale; de aceea, este recomandată mai ales femeilor însărcinate peste 35 de ani.

Amniocenteza

O amniocenteză se poate face începând cu săptămâna 15, dar un medic o va recomanda numai dacă există îngrijorări cu privire la prezența afecțiunilor genetice. O amniocenteză prezintă diverse riscuri, inclusiv un risc foarte mic de pierdere a sarcinii.

Prelevarea de probe de vilozități corionice (CVS)

CVS poate fi efectuat încă din a 10-a săptămână de sarcină, dar se efectuează în mod normal între săptămânile 11 și 14. Aceasta implică extragerea celulelor din interiorul placentei care conțin ADN-ul fătului. Medicul recomandă această analiză numai dacă există risc crescut de probleme cromozomiale.

Ecografia

Ecografia este o modalitate non-invazivă de a determina sexul fătului. Ecografia este eficientă doar dacă este realizată începând cu săptămânile 18-20, după ce organele genitale ale fătului sunt pe deplin formate.

Pe scurt, deși poate fi interesant de aflat care este sexul bebelușului tău, numai testele medicale îl pot identifica cu precizie. Cu toate acestea, testele nu sunt întotdeauna pe deplin exact, sunt o opțiune doar după săptămâna a zecea și unele dintre ele prezintă riscuri. Altfel spus, dacă ai o sarcină fără grețuri, bucură-te!

Dacă articolul „Este adevărat că dacă ai o sarcină fără grețuri înseamnă că ai băiat?” ți-a răspuns la întrebare, te-ar putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa