Este adevărat că cearcănele copilului pot indica alergie?

Apariția cearcănelor la copii poate avea mai multe cauze. Care sunt acestea și când ar trebui să ne îngrijorăm?

Marina Rosenfeld
cearcănele la copii

Hiperpegmintarea periorbitală, denumirea medicală a cearcănelor, este comună și la copii, nu doar la adulți. Cauzele pot varia de la anemie, lipsa somnului, deshidratare, alergii, până la moștenire genetică. Când e nevoie de tratament?

Pielea de sub ochi este extrem de subțire și sensibilă, ceea ce face ca venele din acea zonă să devină mai vizibile în unele cazuri. Deși acest lucru este mai frecvent la adulți, apare uneori și la adulți.

Ce cauzează cearcănele

Mai mulți factori pot contribui la apariția cearcănelor la copii. Unii copii au cearcăne din cauza pielii subțiri din zona de sub ochi. Alții, ai căror părinți au și ei cearcăne, ar putea să le fi moștenit. Aceste cauze nu au nevoie de nicio intervenție medicală. Însă sunt și cazuri în care apariția cearcănelor este provocată de o afecțiune. Anemia este una dintre ele. De asemenea, congestia nazală întâlnită în infecțiile cronice ale sinusurilor dar și în răceli poate duce la apariția cearcănelor. Deshidratarea poate fi o cauză a apariției cearcănelor, la fel cum lipsa somnului le poate face să apară. Să le luăm pe rând.

Pielea subțire de sub ochi

Un studiu din 2019 a arătat că pielea mai subțire de sub ochi și un număr mai mare de capilare în această zonă pot determina apariția cearcănelor. Cercetarea mai spune că acestea sunt mai vizibile în cazul persoanelor care au pielea albă și că afectează toate categoriile de vârstă. Sigur, la femei sunt inestetice, însă în cazul copiilor pot ridica semne de întrebare părinților.

Moștenirea genetică

O revizuire cuprinzătoare publicată în 2016 a ajuns la concluzia că cearcănele pot fi și moștenite genetic. De altfel, un studiu din 1969 a observat un caz în care 22 de membri ai aceleiași familii au avut această trăsătură de-a lungul a șase generații. Așadar, dacă tu, ca părinte, ai cearcăne de când te știi, este posibil ca și copilul tău să aibă. Fără nicio problemă de sănătate. La copii, cearcănele pot deveni mai vizibile când plâng, ori când se freacă la ochi. La vârste mici, cearcănele copiilor pot să nu fie atât de vizibile, dar pe măsură ce micuții cresc, zona de sub ochi se poate închide la culoare.

Lipsa somnului

Mulți oameni asociază cearcănele cu lipsa somnului. Nu există dovezi clinice care să ateste că lipsa somnului cauzează în mod direct apariția cearcănelor, însă oboseala este posibil să ducă la ochi umflați, care ar putea să creeze acea umbră de sub ochi. Copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții. Specialiștii recomandă 11-14 ore de somn între 1 și 2 ani, 10-13 ore de somn între 3 și 5 ani, 9-12 ore de somn între 6 și 12 ani și 8-10 ore de somn între 13 și 18 ani. Acestea în decurs de 24 de ore. Un copil care nu doarme suficient ar trebui să prezinte și alte semne pe lângă cearcăne: să aibă o stare de iritabilitate (plâns des, refuzul meselor), de oboseală (poate fi apatic sau, din contră, foarte activ, însă plângăcios și nemulțumit) ori să aibă dificultăți de concentrare, în cazul copiilor mai mari.

Deshidratarea

Dacă e apatic ori, dimpotrivă, foarte agitat, geme, respiră rapid și are și cearcăne, cauza acestora ar putea să fie deshidratarea. Deshidratarea moderată poate duce la aspectul de ochi înfundați în orbite, ceea ce ar putea face ca zona de sub ochi să pară mai întunecată. Însă cu deshidratarea nu e de glumit, mai ales la bebeluși; spre deosebire de copiii mai mari, sugarii nu pot oferi indicii atunci când le este sete, ceea ce face ca riscul deshidratării să fie mai ridicat. Riscul de deshidratare crește atât la bebeluși cât și la copiii mai mari dacă aceștia au diaree, vomită ori au febră.

Alergiile

Când nasul este congestionat, cum se întâmplă în cazul alergiilor, venele din jurul nasului nu mai permit sângelui să circule normal, așadar fluxul sangvin încetinește. Drept rezultat, venele din jurul ochilor se umflă și dau o culoare mai închisă pielii din zonă. Infecțiile cronice ale sinusurilor, dar și răcelile – orice duce la inflamație nazală – pot cauza cearcăne. Dacă suspectezi că un copil are cearcăne din cauza alergiilor de care suferă, ar trebui să descoperi și alte simptome care însoțesc alergiile: ochii apoși și sau umflați, mâncărimi ale ochilor și nasului, strănut, tuse, respirație pe gură.

Anemia

Cearcănele pot fi și semnul unei anemii. Dacă un copil mănâncă un număr limitat de alimente ori are o dietă care nu-i asigură substanțele nutritive de care are nevoie (cum e cazul vegetarienilor ori veganilor), cearcănele ar putea fi unul dintre simptomele unui deficit de minerale și vitamine.

Când mergem la doctor cu cearcănele

Deshidratarea necesită intervenția rapidă a părinților și, dacă este cazul, chiar și a medicilor. Oferă-i apă unui copil care are semne de deshidratare. Dacă e o zi fierbinte, bebelușul și/sau copilul trebuie dus într-o încăpere răcoroasă și hidratat. Dacă simptomele nu dispar, ar trebui să ajungi de urgență la medic.

Alergiile au nevoie de investigații. O reacție alergică nediagnosticată și netratată duce la agravarea simptomelor. Netratată, alergia poate duce și la alterări ale digestiei, ale tranzitului intestinal, precum și la exacerbarea altor afecțiuni preexistente, dar și la tulburări ale somnului, deficit de atenţie. Printre cele mai frecvente manifestări ale alergiilor la vârsta de sugar sunt alergiile alimentare (8% dintre sugari), în care predomină alergia la proteina din laptele de vacă (2-5% dintre sugari). În ceea ce privește alergiile sezoniere, cele mai frecvente sunt cele la polen sau la particulele de praf, care apar doar în anumite perioade din an. Doctorii pot face teste pe piele sau de sânge pentru a afla ce tip de polen provoacă alergie copilului.

Anemia se diagnostichează prin analize de sânge, în urmă căruia medicul vă poate prescrie o dietă corectă și suplimente alimentare. Este important să fie diagnosticată pentru că din cauza lipsei de fier, imunitatea organismului este foarte scăzută, predispunând copilul la îmbolnăviri dese.

În concluzie: cearcănele pot indica o alergie, dar și alte afecțiuni care au nevoie de ajutor medical.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că cearcănele copilului pot indica alergie?”, te-ar putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa