Este adevărat că bebeluşii pot să înoate încă de la naștere?

Marina Rosenfeld

Este o falsă impresie că bebelușii pot să înoate încă de la naștere, deşi au reflexe care dau impresia că ei chiar ştiu să facă acest lucru.

Bebeluşii au un reflex numit reflexul brahicardic ce îi face să-şi ţină respiraţia şi să deschidă ochii când ajung sub apă, spune Jeffrey Wagener, pneumolog pediatru citat de babycenter.com. Părinţii pot obţine acelaşi reflex dacă suflă în faţa copilului, dar acest reflex dispare după vârsta de 6 luni.

De asemenea, în jurul vârstei de şase luni, bebeluşii, puşi pe burtică în apă, îşi mişcă în mod reflex braţele în sus şi în jos ca şi cum ar înota. Totuşi, aceste mişcări nu înseamnă automat că ştiu să înoate.

Bebeluşii nu sunt suficient de mari ca să ştie că trebuie să-şi ţină respiraţia intenţionat, și nici destul de puternici ca să-şi ţină capul deasupra apei. În plus faţă de riscul înecului, este periculos pentru un bebeluşi să înghită cantităţi mari de apă din piscină.

Înotul, recomandat după vârsta de 1 an

Totuşi, multe programe de înot adresate bebeluşilor cu vârste mai mici de un an se bazează pe aceste reflexe. Insă, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă programele de înot pentru copii mai mici de 1 an.

După vârsta de 1 an, AAP recomandă părinţilor să se adreseze medicului cu întrebarea dacă poate sau nu copilul să ia parte la programe de înot.

Chiar dacă bebeluşii nu pot înota, unii copii chiar se bucură să se bălăcească în apă. Vă puteţi juca acasă în piscină cu bebeluşul, doar atenţie să nu-i daţi drumul cu totul în apă.

Vezi sursele

AAP. 2013. Infant swimming (video). American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Infant-Swimming-Video.aspx

Foster GE, et al. 2005. The human diving response, its function, and its control. Scandanavian Journal of Medicine and Science in Sports 15(1):3-12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15679566 [Accessed June 2016]

Goksor E, et al. 2002. Bradycardic response during submersion in infant swimming. Acta Paediatrica 91(3):307-12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12022304 [Accessed June 2016]

Pedroso FS, et al. 2012. The diving reflex in healthy infants in the first year of life. Journal of Child Neurology 27(2):168-71. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21881008 [Accessed June 2016]

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa