Este adevărat că biberonul de lapte cu cereale îl ajută pe bebeluș să doarmă toată noaptea?

Marina Rosenfeld

Biberonul de lapte cu cereale îl ajută pe bebeluș să doarmă? Multe mămici, încurajate de propriile mame sau de bunici, cred că biberonul de lapte cu cereale îl ajută pe bebeluș să doarmă toată noaptea. Însă lucrurile nu stau așa, conform experților citați de babycenter.com. 

Se crede că cerealele din orez ar umple burta bebelușului, menținând astfel senzația de sațietate până dimineață și permițându-i bebelușului să doarmă. Studiile au arătat însă că între somnul prelungit și biberonul cu lapte și cereale nu există nicio legătură.

Biberonul de lapte cu cereale îl ajută pe bebeluș să doarmă? Cerealele din orez sunt bune, dar la timpul lor

Țineţi minte că Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă să nu începeţi cu alimentele solide până bebeluşul nu are 6 luni, atunci când sistemul lui digestiv poate digera cereale și alte solide. În plus, un studiu arată că hrănirea cu cereale a copilului înainte de 4 luni creşte riscul de diabet. Aşă că aveţi răbdare, nu-i daţi cereale înainte de vreme, nici măcar cele din orez, sperând că biberonul de lapte cu cereale îl ajută pe bebeluș să doarmă toată noaptea. Este adevărat, orezul este prima cereală ce trebuie introdusă, pentru că nu conţine gluten, o proteină ce se găseşte în grâu, ovăz, secară şi poate cauza alergii alimentare dacă e introdus înainte de 6 luni.

Orezul pentru bebeluşi este uşor de digerat şi îl ajută pe micuț să facă mai uşor tranziţia de la alimente lichide la mâncare solidă. Făina de orez este bună pentru îngroşat piureuri care curg, cum ar fi cel de pere, piersică şi prune.

Surse:

Dietz WH, et al. 1999. The Official and Complete Home Reference Guide to Your Child’s Nutrition. Elk Grove Village, IL: American Academy of Pediatrics.

Keane V, et al. 1988. Do solids help baby sleep through the night? American Journal of Diseases of Children 142:404-5.

Macknin ML, et al. 1989. Infant sleep and bedtime cereal. American Journal of Diseases of Children 143(9):1066-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2672785 [Accessed May 2016]

Norris JM, et al. 2003. Timing of initial cereal exposure in infancy and risk of islet autoimmunity. JAMA 290:1713-20. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/290/13/1713 [Accessed May 2016]

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa