Pentru unii copii, apariția dinților de lapte nu presupune niciun fel de disconfort, iar părinții descoperă pur și simplu un nou dințișor în gura celui mic. Pentru alții, însă, este o perioadă dureroasă, care tulbură rutina zilnică și îngreunează somnul copilului. Haideți să descoperim ce putem face pentru a ne ajuta copiii să treacă prin această etapă cât mai ușor și să aibă un somn liniștitor!
Apariția primilor dinți este un proces lent și gradual, care începe în general în jurul vârstei de 6 luni și se termină aproape de cea de-a treia aniversare. Acesta este motivul pentru care părinții trebuie să se informeze și să se pregătească din timp pentru a-și ajuta micuțul cu dragoste și răbdare să treacă prin această etapă.
Ce simt bebelușii în timpul erupției dentare
Dinții bebelușului încep să se formeze în timpul sarcinii. La naștere, cei 20 de dinți ai celui mic, numiți dinți primari sau dinți de lapte, încă se formează sub gingii. Dinții cresc treptat, până sparg gingiile. Această etapă se numește erupție dentară. De asemenea, copilul poate avea iritații sau roșeață pe față, poate fi mai capricios sau poate refuza mâncarea.
La unii copii, o bulă albăstruie (numită și chist de erupție) apare pe linia gingiei cu până la două luni înainte ca dintele să apară. În general, această bulă nu necesită niciun tratament.
Primele semne de apariție a dinților sunt de obicei resimțite de mamă în timpul alăptării, pentru că incisivii inferiori sunt ascuțiți. Veți observa, de asemenea, creșterea producției de salivă în gura bebelușului.
Dr. Daniel Dupuis, stomatolog
Dacă bebelușul are între 6 și 20 de luni și este iritabil în timpul somnului sau se trezește mai des decât în mod normal, acesta ar putea fi un semn că simte disconfort de la un dinte care apare.
Deși fiecare copil are propriul ritm de creștere, în unele cazuri erupția dentară începe mai devreme, iar în altele se lasă îndelung așteptată. Înainte ca dintele să fie vizibil în gură, apar o serie de simptome și manifestări, precum:
• Inflamația gingiei sau apariția unei mici umflături albicioase pe ea.
• Bebelușul duce totul la gură ori își freacă gingiile de diverse obiecte.
• Salivarea excesivă.
• Iritabilitate, nervozitate și plâns mai frecvent, fără niciun motiv aparent.
• Disconfort în timp ce mănâncă (poate fi dificil să alăptezi în aceste zile).
• Treziri nocturne crescute ori dificultăți de adormire.
În plus, erupția dentară poate provoca o ușoară creștere a temperaturii, dar nu provoacă febră mare. De obicei, temperatura ridicată e semnul unei afecțiuni, iar copilul trebuie consultat de medic.
Cum afectează erupția dentară somnul copiilor?
În perioada erupției dentare, mulți părinți observă că micuții lor se confruntă cu schimbări ale orei de culcare, cu dificultăți de adormire și treziri frecvente în timpul nopții. Și așa apare un cerc vicios: lipsa somnului și imposibilitatea de a dormi îi irită și mai mult, și iar oboseala le crește frustrarea și supărarea.
De departe, cea mai bună metodă de calmare a durerilor cauzate de erupțiile dentare este o cârpă de bumbac (sau o substanță rece) pe care cel mic să o roadă/mestece. Frigul va scădea nivelul de disconfort, iar mestecarea va ajuta dintele să iasă mai rapid prin țesutul gingival. În timp ce bebelușul mestecă, vei observa că va fi mai fericit și e mai puțin probabil să simtă durere. În mod obișnuit, bebelușii experimentează dureri ale dinților când merg la culcare pentru somn sau noaptea, când nu pot roade ceva liniștitor. Dacă bebelușul nu poate dormi și te-ai ocupat de toate celelalte nevoi de bază ale acestuia, problema ar putea fi erupția, iar cu acordul medicului îi poți da analgezice.
Dr. Daniel Dupuis, stomatolog
Fie că este vorba de dinți sau de altceva, trezirea nocturnă și imposibilitatea de a adormi îl vor obosi foarte tare pe copil. Menținerea unei rutine și ajutarea micuțului să adoarmă din nou face parte din îngrijirea pe care ar trebui să o acorde părinții.
Sfaturi pentru a ajuta bebelușul să adoarmă în perioadele de erupție dentară
Iată câteva sfaturi care pot ajuta copilul să se simtă mai bine în timpul procesului de erupție dentară. De asemenea, aceste idei pot fi utile atunci când apariția „perluțelor” sau orice alt motiv afectează somnul copiilor:
Dispozitive de dentiție
Pentru a calma nevoia de a mușca a celor mici, ideal este să le oferi inele ori alte dispozitive de dentiție pe care le pot băga în gură în siguranță. Acestea pot fi puse la frigider pentru a le păstra la rece. În mod ideal, dispozitivele de dentiție pentru bebeluși ar trebui să aibă multe texturi și să fie fabricate din materiale sigure, flexibile, cum ar fi cauciucul natural. Evitați dispozitivele de dentiție umplute cu gel sau orice obiecte din plastic care s-ar putea rupe. În plus, aceste jucării pentru bebeluși au multe alte beneficii, precum promovarea jocului senzorial sau stimularea simțurilor bebelușului.
Masaje pentru gingii
Rutina de curățare a gingiilor cu un tifon sau degetar de silicon poate fi foarte plăcută în acest moment. Când gingiile bebelușului sunt iritate și dor, încercați să aplicați o presiune ușoară sub forma unui masaj. Pur și simplu frecați cu degetul de-a lungul liniei gingiilor când bebelușul este întins, asigurându-vă întotdeauna că vă spălați mai întâi mâinile.
Suzeta
Dacă cel mic este obișnuit să folosească suzeta, poate avea nevoie de ea mai mult decât de obicei.
Alimente reci
Frigul ajută la reducerea inflamației din zonă și oferă o senzație de ușurare. Oferiți-i bebelușului alimente moi, reci, cum ar fi iaurt sau bucăți reci de fructe sau legume, dacă deja poate mânca singur.
Mențineți anumite rutine
Repetarea acțiunilor în aceeași ordine, în anumite momente ale zilei, poate favoriza somnul. Baia, cina, citirea unei povești sau cântatul unui cântec și culcarea celui mic în același mod îl pot ajuta să adoarmă mai ușor.
Păstrați obiceiuri bune
De exemplu, dacă cel mic doarme singur în pătuțul său, este indicat să-l însoțiți și să-l ajutați să se culce din nou în spațiul său, în loc să-l transferați în patul părinților.
Băi liniștitoare
Deși s-ar putea să nu ajute în mod direct la calmarea gingiilor dureroase, spălarea copilului înainte de culcare îl va ajuta să se relaxeze și să adoarmă mai ușor. Căutați jucării de baie fără găuri, astfel încât copilul să poată roade în siguranță chiar și în cadă.
Păstrați copilul uscat și curat
Salivația în exces generată în timpul dentiției provoacă disconfort bebelușilor, iar fața sau hainele umede pot contribui la erupții cutanate, care cresc disconfortul pe timp de noapte. Păstrați întotdeauna fața bebelușului uscată și folosiți bavete care să nu permită udarea hainelor.
Medicamente
De obicei, medicamentele nu sunt necesare. Dar uneori, dacă există mult disconfort, medicul pediatru poate recomanda utilizarea anumitor analgezice.
Periajul
Scopul periajului este de a curăța dinții cât mai bine posibil folosind pastă de dinți cu fluor, adaptată vârstei. Începeți să-i periați de cel puțin două ori pe zi, de îndată ce vârful dintelui este vizibil. Periajul înainte de culcare este cel mai important. Ideal ar fi ca periuța de dinți să intre ultima în contact cu dinții copilului înainte de culcare. Acest ritual face să existe mai puțină salivă în cavitatea bucală în timpul somnului.
Cel mai bun moment pentru a vă aduce copilul la prima vizită la stomatolog este vârsta de 1 an sau când erupe primul dinte. La prima întâlnire, medicul dentist vă va răspunde la toate nelămuririle și va face o evaluare a riscului de apariție a cariilor. De asemenea, îți va vorbi despre dietă, tehnici de periaj și îți va prezenta un protocol de urgență dacă bebelușul tău are probleme în perioada erupției dentare.
Dr. Daniel Dupuis, stomatolog