Bebelușul salivează abundent? Este mai tot timpul cu pumnul în gură și plânge mai mult decât de obicei? Sunt simptome care arată că este în plină erupție dentară. Vestea bună este că îl poți ajuta cu un masaj al gingiilor, adică ceea ce face el cu pumnișorii, numai că mai elaborat și cu șanse mult mai mari de calmare a durerilor de creștere a dinților. Iată cum se face masajul gingiilor în erupția dentară la bebeluși pentru a-i calma durerile!
Beneficiile masajului corporal la bebeluși sunt susținute de numeroase studii. Acestea arată eficiența masajului în îmbunătățirea dezvoltării postnatale a sugarilor și a relației timpurii dintre părinte și bebeluș. Un alt beneficiu extrem de important este alinarea pe care o poate aduce pe zonele cu disconfort – zona abdominală (masajul de colici) și pe zona ORL (pe nas, pentru ușurarea respirației, și pe gingii, când apar dinții).
Masajul corpului bebelușului poate începe chiar din prima lui zi de viață. Masajul gingiilor bebelușului poate începe odată cu simptomele apariției dentiției de lapte, care sunt următoarele:
- bebelușul salivează abundent;
- are tendința să mestece toate obiectele pe care le duce la gură;
- este mai tot timpul iritat, irascibil și plânge;
- are gingiile inflamate și dureroase, din această cauză refuzând hrănirea (uneori mușcă sânul, în cazul bebelușilor alăptați);
- manifestă o ușoară creștere a temperaturii, fără însă a fi vorba despre febră.
Aceste simptome pot să apară la unii bebeluși chiar înainte de vârsta de 6 luni.
Mulți părinți suspectează că apariția dinților provoacă febră, dar cercetătorii spun că aceasta nu este un indiciu al dentiției. Dacă bebelușul are o temperatură rectală peste 38 °C, este cazul să-l vadă un medic.
Etapele apariției dinților de lapte
Apariția dinților de lapte are loc în 5 etape care se întind pe o perioadă destul de lungă de timp și care poate fi destul de greu de îndurat de sugari, dar și de restul familiei. Înțelegerea acestei perioade vă poate ajuta să ușurați disconfortul pe care îl resimte bebelușul, pentru că fiecare etapă vine cu propriile-i provocări.
Etapa 1 (0-6 luni)
La naștere, bebelușii au deja în oasele maxilarului mugurii celor 20 de dinți care urmează să străpungă gingiile. Este vorba de dinții de lapte, așa cum sunt cunoscuți.
Etapa 2 (6-8 luni)
În această etapă, apar primii dinți. Dinții frontali inferiori și superiori, incisivii, încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni. Însă semnele și simptomele dureroase sau de disconfort pot să apară înainte de vârsta de 6 luni. Astfel, înainte de a se ivi, marginile ascuțite ale dinților pot împinge gingiile, iar acest lucru îl va determina pe bebeluș să mestece jucării, degete, întregul pumn sau orice alte obiecte dure. Presiunea pe care o exercită asupra gingiilor prin mușcare sau mestecare ameliorează durerea. De asemenea, secreția de salivă va deveni abundentă. E bine să-l păstrezi uscat în jurul gurii și pe piept, pentru a preveni iritarea zonelor și apariția unei erupții care poate spori disconfortul bebelușului.
Etapa 3 (10-14 luni)
În această etapă, apar molarii primari. Aceștia sunt poziționați în partea din spate a gurii, atât sus cât și jos. Ca simptome, etapa aceasta se aseamănă cu cea precedentă – bebelușul salivează mult (poate chiar mai mult decât până acum), devine irascibil, iar nevoia de a mesteca tot ce prinde în mânuțe (sau chiar propriile mânuțe) crește. Este absolut normal ca în această etapă bebelușii să-și piardă puțin pofta de mâncare, să manifeste o creștere a temperaturii corporale și să facă diaree. Unii bebeluși pot avea probleme cu somnul de noapte, tot din cauza durerilor provocate de apariția dinților.
Etapa 4 (16- 22 luni)
Caninii, situați între molarii amintiți mai sus și incisivii care au apărut în a doua etapă, își fac prezența. Salivația este în continuare abundentă, iritabilitatea bebelușului e la cote înalte, iar somnul și alimentația sunt ușor date peste cap.
Etapa 5 (25-33 luni)
Pentru unii copii, aceasta este cea mai dureroasă etapă a apariției dentiției de lapte. Este etapa în care apar molarii mari, cei mai mari dinți, iar tehnicile de calmare care aveau efect până acum par să devină „apă de ploaie”.
Cum se face masajul gingiilor în erupția dentară la bebeluși
Aceeași presiune pe care bebelușul o pune pe gingiile inflamate când mestecă diferite obiecte dure se poate obține prin efectuarea de către părinte a unui masaj al gingiilor bebelușului. Mai jos, câteva tehnici de masaj al gingiilor bebelușului care îi pot calma durerile provocate de apariția dinților de lapte:
Masajul interior al gingiilor
Oferă-i bebelușului tău un masaj al gingiilor, atât interior (direct pe gingii), cât și exterior, pe față, în dreptul gingiilor. Poți să-i oferi un masaj al gingiilor după fiecare masă de lapte. Acesta se realizează circular, cu ajutorul buricul degetului tău arătător (spălat bine înainte și cu unghia tăiată cât mai scurt), fie învelit într-un tifon umezit, fie fără. Pune degetul pe gingia bebelușului și, aplicând o foarte ușoară presiune, masează-i gingiile cu mișcări circulare. Un astfel de masaj poate calma durerile cauzate de erupția dentară la bebeluși și, în același timp, este o tehnică de igienizare a guriței.
- CITEȘTE ȘI: Liniștea familiei în perioada erupției dentare. 11 metode testate pentru a liniști copilul
Masajul exterior al gingiilor
Masajul gingiilor se poate realiza și la exterior, direct pe față, lângă guriță, de-a lungul gingiilor. Pune cele două degete arătătoare ale tale pe buza de sus a bebelușului în așa fel încât capetele degetelor să se poziționeze sub năsuc. Aplicând o presiune ușoară, mișcă degetele pe buza bebelușului urmând forma gingiilor lui, înspre colțurile buzelor. Repetă de 4-5 ori această mișcare. Apoi mută degetele pe buza de jos și aplică aceeași mișcare. Acest masaj exterior al gingiilor poate fi făcut ori de câte ori copilul suferă de durerile apariției dentiției de lapte.
Masajul obrăjorilor
Acest masaj ajută la relaxarea musculaturii feței și este deosebit de util în timpul erupției dentare. Folosește o picătură de ulei de masaj pentru bebeluși pentru acest masaj facial.
Poziționează-ți arătătorul și degetul cel mare de la fiecare mână pe obrăjorii copilului, în zona unde apare, de obicei, acea gropiță din obraji. Presează ușor prin mișcări circulare din mijlocul obrăjorilor spre marginile lor. Masajul poate dura 30 de secunde.
Masajul facial poate fi foarte relaxant și poate avea beneficii terapeutice excelente, în special pentru bebelușii care trec prin erupția dentară, dar și pentru cei care au congestie a sinusurilor.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre masajul gingiilor bebelușului care se află în perioada erupției dentiției de lapte, s-ar putea să te intereseze și: