Etapele erupției dentare și soluții pentru fiecare

Primul dinte care erupe este incisivul central inferior, urmat de incisivul central superior. Și așa începe una dintre cele mai pline de suspans etape din viața noastră de părinți. Iată la ce trebuie să te aștepți!

Georgiana Mihalcea, redactor
ieșirea dințișorilor
Primii dinți erup în general în jurul vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, ei pot apărea mai devreme, și chiar există cazuri de copii care s-au născut având deja unul sau doi dinți. FOTO: Shutterstock

Erupția dentară este un proces fiziologic ce constă în apariția progresivă a dinților pe arcade. Începe la sugari și continuă în copilărie și adolescență. Acest fenomen complex este asociat cu tulburări generale și este greu de prevenit medical. Managementul acestor tulburări necesită, în unele cazuri, combinarea terapiilor moderne și tradiționale.

Multe studii efectuate în întreaga lume au raportat o relație strânsă între erupția dentară la copii și gingivită, secreție excesivă de salivă, febră sau diaree.

Prima etapă a erupției dentare

Primii dinți erup în general în jurul vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, ei pot apărea mai devreme, și chiar există cazuri de copii care s-au născut având deja unul sau doi dinți. La polul opus, se află copiii cărora nu le ies primii dinți până la 14 luni. Toate acestea sunt, însă, excepții.

Dinții încep să crească cu câteva luni înainte de a trece prin linia gingiilor copilului. Într-adevăr, mugurii dinților de lapte apar din a 6-a săptămână de sarcină. Diferitele părți ale dintelui, cum ar fi smalțul și rădăcina, se vor dezvolta ulterior.

În majoritatea cazurilor, cei 20 de dinți primari (dinți de lapte) vor erupe unul după altul până în jurul vârstei de 3 ani (deși situația diferă de la un copil la altul). Dentiția poate fi foarte rapidă la unii copii și pentru alții durează 2 până la 3 ani. În general, totuși, dinții primari ies în următoarea ordine:

Ordinea în care ies dinții bebelușului.

În acest timp, cei 32 de dinți permanenți continuă să crească în maxilare. Dinții de lapte încep să cadă în jurul vârstei de 6 ani. Dinții adulți vor apărea între aproximativ 6 și 12 ani. În ceea ce privește molarii de minte, ei de obicei erup mai târziu. Cu toate acestea, la unii oameni nu apar niciodată.

Cele 5 etape ale erupției dentare

Așadar, în general, primul dinte care erupe este incisivul central inferior, urmat de incisivul central superior. Aceștia sunt cei doi dinți frontali aflați unul lângă altul, în mijlocul gurii copilului. Acești dinți apar de obicei cu șase luni înainte de prima zi de naștere.

Caninii copilului (4 dinți) erup, de obicei, în același timp cu incisivii, dar pot apărea și în cea de-a doua etapă. Caninul inferior (dintele chiar sub incisivul copilului) erupe de obicei ultimul. Primii molari (6 dinți) ai copilului erup de obicei între 3 și 5 ani.

EtapaVârstaDinții care erup
Etapa 10-6 luniBebelușii se nasc cu un set complet de douăzeci de dinți sub gingii.
Etapa 2:6 luniPrimii dinți care erup sunt dinții frontali superiori și inferiori, incisivii.
Etapa 310-14 luniMolarii primari erup.
Etapa 416-22 luniDinții canini (între incisivi și molari de sus și de jos) vor erupe.
Etapa 525-33 luniMolarii mari erup.

Simptome ale dentiției, etapă cu etapă

Erupția poate fi dureroasă sau nu, iar de obicei simptomele sunt mai puternice la ieșirea incisivilor.

În cele 5 etape, copilul:

• salivează mult și tinde să muște;

• este iritabil și plânge ușor;

• are obrajii roșii;

• mănâncă și doarme mai puțin bine decât de obicei;

• are gingiile ușor umflate;

• are un mic balon albastru pe gingie – un „chist de erupție” – care anunță viitoarea străpungere a unui dinte.

În mod normal, apariția dinților nu presupune complicații. La aproximativ 50% dintre copii poate apărea o altă problemă medicală în același timp, fără legătură cu dentiția. Dacă bebelușul tău are alte simptome, probabil că are o altă suferință, fără vreo legătură cu ieșirea dinților. Febra mare nu are legătură cu ieșirea dinților.

Soluții pentru ameliorarea disconfortului în etapele erupției dentare

Durerea dentară variază de la un copil la altul. Dinții care erup pot trece neobservați la unii micuți, mai ales în cazul primilor ieșiți. În alte cazuri, apariția lor poate fi însoțită de disconfort. Simptomele durează aproximativ 24 până la 48 de ore.

Niciuna dintre etapele erupției dentare nu necesită tratament special. Cu toate acestea, nu ezitați să vă mângâiați și să vă îmbrățișați copilul atunci când suferă. Cele câteva tratamente pe care urmează să le descriem mai jos te vor ajuta să-l faci să se simtă mai bine:

• Freacă-i ușor gingiile cu un tifon înmuiat în apă rece, înfășurat în jurul degetului. Nu uita să te speli bine pe mâini mai întâi. Îți poți lăsa copilul să își maseze dinții cu un prosopel, sub supravegherea ta. De asemenea, îi poți masa gingiile foarte ușor cu o periuță de dinți pentru bebeluși, cu peri foarte moi, pe care te sfătuim să o folosești cu multă delicatețe.

• Oferă-i bebelușului tău un dispozitiv special pentru dentiție, confecționat din cauciuc natural. În mod ideal, suprafața sa ar trebui să fie texturată. Evită inelele din PVC și pe cele care conțin lichid. Poți ține dispozitivul de dentiție la frigider. Atenție, nu lega inelul cu o panglică în jurul gâtului bebelușului.

• Oferă-i mâncare rece. Având în vedere că primii dinți erup la o vârstă destul de mică, cele mai bune alegeri sunt iaurturile.

• Menține pielea feței copilului tău bine hidratată dacă are obrajii roșii. Îi poți aplica o cremă hidratantă.

• Dacă este necesar, medicul va decide prescrierea unui medicament alopat sau homeopat de ameliorare a durerii.

Importanța îngrijirii dinților de lapte

Îngrijirea dentară este importantă încă de la o vârstă fragedă, deoarece sănătatea dentară bună va avea un impact pozitiv asupra vieții unui copil. Acest lucru îi va permite să mestece bine și astfel să poată mânca toată mâncarea de care are nevoie pentru a se dezvolta bine. O dantură sănătoasă este, de asemenea, esențială pentru o bună dezvoltare a limbajului. În cele din urmă, dinții sănătoși contribuie la o bună stimă de sine.

De la naștere, se recomandă să începi să cureți gingiile și interiorul gurii bebelușului aproximativ o dată pe zi, ideal după hrănire. Folosește tifon sau o cârpă umedă, curată, care va fi rezervată exclusiv pentru igiena gurii celui mic.

De îndată ce apar primii dinți, spală copilul pe dinți, astfel încât să devină parte din rutina lui.

Prima vizită la dentist

Copiii mici ar trebui duși prima dată la dentist în jurul vârstei de 1 an sau la 6 luni după apariția primului dinte, conform recomandărilor oficiale.

Factorii de care depind etapele erupției dentare

Perioada sau vârsta la care apar dinții temporari și cei permanenți variază destul de mult și depinde de o serie de factori, cum ar fi:

• sexul: erupția dentară are loc, de obicei, mai repede la fete decât la băieți. (Excepție face primul molar superior.)

• înălțimea: literatura de specialitate raportează o relație între înălțimea redusă a copilului și întârzierea dentară;

• dinții posteriori: ultimii dinți ai fiecărei grupe (al treilea molar, al doilea premolar) sunt cei mai frecvent afectați de erupția întârziată;

• dentiția: erupțiile întârziate sunt mai rare în dentiția temporară decât în dentiția permanentă;

• populație: există diferențe între populații în ceea ce privește datele erupției dentare. De exemplu, populațiile europene prezintă o erupție mai târzie;

• climă: climatele mai calde par să favorizeze erupția dentară mai rapidă;

• gradul de urbanizare: erupția este mai rapidă în mediul urban decât în mediul rural;

• evoluția filogenetică: populația modernă are mai multe probleme de erupție cu molarii de minte și caninii superiori. Cercetătorii atribuie acest fenomen evoluției umane și lipsei de dezvoltare a maxilarului (din cauza obiceiurilor alimentare).

Te-ar mai putea interesa