5 lucruri care se schimbă la bebelușul tău când îi ies dinții

Cristina Călin, redactor
îi iau dinții
În perioada în care ies dinții bebelușului apar o serie de manifestări care te pot face să nu-l mai recunoști. Rutinele se schimbă, la fel și comportamentul lui.

Când vei vedea primul dințișor al bebelușului tău te vei bucura foarte tare. De acum, devine copil mare! Numai că pe toată perioada în care îi ies dinții și măselele vei observa la el și niște schimbări care nu îți vor plăcea neapărat.

Gingiile sensibile și durerile date de dinții care încearcă să le străpungă îi vor da bebelușului niște stări nu tocmai plăcute. Vei observa imediat modificările, dar stai liniștită! Trec repede, imediat ce dinții ies.

Iată cum se schimbă bebelușul în perioada în care îi ies dinții:

Are alte preferințe alimentare

Pentru că îl dor gingiile, micuțul tău va prefera să mănânce alimente foarte bine pasate, într-o cantitate foarte mică. Nu te impacienta dacă vezi că nu are poftă de mâncare! Este normal, având în vedere că trece printr-o stare nu tocmai plăcută. Uneori, va refuza orice mâncare sau băutură.

Indicat ar fi să îi dai mâncarea un pic mai rece, ca să îi aline durerile. Poți să faci piure de fructe pe care să îl pui la congelator și să i-l dai ca pe o înghețată. Când îi vor trece durerile, va reveni la mâncarea solidă și va dori să ronțăie gustări adaptate vârstei lui.

În schimb, chiar dacă mâncarea nu îi place, va băga în gură orice găsește la îndemână, pentru a încerca să își calmeze durerea provocată de gingiile inflamate. Ai mare grijă ce lași pe lângă el, pentru că pericolul de a se îneca este destul de mare în această perioadă.

Dă semne de răceală

Apariția dinților se manifestă prin simptome similare cu răceala: febră (nu foarte mare), roșu în gât, uneori și diaree. Este indicat să mergi la pediatru pentru un control pentru a vedea dacă într-adevăr dinții sunt cauza. Vizita la medic este cu atât mai indicată dacă febra nu trece în 3 zile și depășește 38°C.

Pediatrul îți va prescrie remedii care să reducă disconfortul, pentru ca bebelușul tău să treacă mai ușor peste această perioadă din viața lui.

Este foarte irascibil când îi ies dinții

Durerea provocată de apariția dinților îl face pe copil să fie foarte irascibil. Simți că nu reușești să îi mai intri în voie, dar soluția este una singură: alinarea. Ține-l în brațe, mângâie-l, dă-i pupici și asigură-l că ești acolo să îi asiguri confortul de care are nevoie.

Poți ieși cu el la plimbare, în aer liber, pentru că în felul acesta îi mai distragi atenția de la durere și va adormi și mai repede. Un somn bun îl va face un pic mai vesel.

Va saliva excesiv

Când copilului începe să saliveze excesiv, este clar că ies primii dințișori. De aici, vor apărea și iritațiile, mai ales dacă saliva este în cantitate mare și nu reușești să îl ștergi mereu.

Strâns legată de saliva în cantități mari este și diareea, care este și ea un simptom al ieșirii dinților. Este bine să eviți în această perioadă să îl ștergi cu șervețele umede. Recomandarea medicilor este să îl speli cu apă călduță după fiecare scaun și să fii atentă să îi schimbi scutecul imediat ce îl umple. Vei evita apariția iritației de scutec, care îi va provoca bebelușului un disconfort în plus.

Stă toată ziua cu mâna pe urechi

Urechile, nasul și gâtul sunt conectate. Durerea de la nivelul gingiilor poate fi resimțită de bebeluș și în ureche și, de aceea, copilul se va trage de ureche frecvent.

Va dormi mult mai puțin

Presiunea de la nivelul gingiilor și durerea dată de aceasta vor face ca bebelușul să adoarmă cu greu și să se trezească destul de des pe parcursul nopții. Lipsa somnului îl va face și mai irascibil peste zi și nici ceilalți membri ai familiei nu vor fi prea relaxați din cauza aceasta.

Te-ar mai putea interesa