Eat Like a Pro: 5 idei de desert sănătos

TOTUL DESPRE MAME

Idei de desert sănătos. Ceva dulce este cerința pe care copiii o vor avea constant la părinți. Vă oferim câteva variante preparate în casă, care sunt un deliciu pentru cei mici. Rețetele pe care le aveți în acest articol sunt aprobate de nutriționiștii echipei FC Barcelona, în cadrul campaniei Eat Like a Pro. Aceasta este o inițiativă globală sprijinită de Beko și FC Barcelona, care vine în ajutorul părinților, pentru a-și învăța copiii despre beneficiile unei alimentații sănătoase. Mai multe idei găsiți pe www.beko.ro/eatlikeapro.

Tort aniversar

Timp de preparare: 90 de minute
Ingredinte pentru 4-6 porții

Tort de banane
(ingrediente pentru un strat)
3 banane medii foarte coapte – pasate
80 g sirop de arțar sau miere
3 oua
5 g pasta de vanilie
50 ml ulei de cocos (topit)
150 g migdale macinate
200 g faina integrala de grâu
25 g semine macinate de in
30 g (o c­eașca) miez uscat
de nuca de cocos
3 g (o lingurița) scorțișoara
5 g praf de copt
Ganache de ciocolată
1 avocado copt
7-8 curmale Medjool
6 g pudra cruda de cacao
50 ml lapte de cocos
Crema de afine
300 g caju crude
(lasate la înmuiat peste noapte)
50 ml lapte de cocos
5 g pasta de vanilie
60 g sirop de arțar
30 afine congelate – pasate

Tort de banane
Folosind rețeta data, prepara de 3 ori compoziția de tort în forme separate sau într-o singura forma, iar apoi împarte compoziția în 3 straturi egale.
Preîncalzește cuptorul la 180°C.
Combina toate ingredientele umede (bananele, siropul de arțar, ouale, pasta de vanilie și uleiul de cocos) într-un castron mare.
Combina restul ingredientelor uscate (migdalele măcinate, faina integrala de grâu, semințele macinate de in, miezul uscat de nuca de cocos și scorțișoara).
Încorporeaza ingredientele uscate în cele umede fara a le amesteca, pâna când compoziția este omogena. Coace la cuptor timp de aproximativ 40 de minute.

Ganache de ciocolata

Pune curmalele, avocado, pudra de cacao și laptele de cocos într-un robot de bucatarie și amesteca-le până când capata consistența unei paste fine, apoi lasă compoziția deoparte.

Cremă de afine

Înmoaie nucile caju timp de 2 ore în apa călduță, apoi scurge-le. Pune-le în robot și amesteca-le împreuna cu laptele de cocos, siropul de arțar și pasta de vanilie până când compoziția capătă o consistența fină și cremoasa.
Separă compoziția în 3 parți, adaugă afine în recipientul robotului și menține cele 3 nuanțe
de culoare. Întinde crema ganache de ciocolata între straturi și adaugă ultimul strat al tortului deasupra. Pentru crema de afine: folosind o spatulă, începe cu partea inferioara a tortului, folosește crema de afine cea mai închisa la culoare și întinde-o cu atenție în jurul părții inferioare a tortului. Repeta cu celelalte nuanțe ale cremei de afine.

Biscuiţi englezeşti cu iaurt şi afine

Timp de preparare: 30 de minute
Ingredinte pentru 4 porții

50 g făină universală
50 g făină de ovăz
150 g făină integrală de grâu
50 g mi sau sirop de arțar – pentru uns
5 g praf de copt
5 g bicarbonat de sodiu
5 g vanilie
½ g sare
80 g iaurt simplu
40 ml ulei de cocos
1 ou
80 g afine proaspete sau congelate
coaja de la o portocală
un praf de scorțișoară

Preîncalzește cuptorul la 180°C. Într-un castron mare, bate cele doua tipuri de faina împreuna cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Într-un castron mic, combina iaurtul, vanilia, uleiul de cocos, siropul de arțar și albușul de ou. Adaugă ingredientele umede peste ingredientele uscate și amesteca-le până când compoziția devine ușor umedă și sfarâmicioasă.

Încorporează ușor afinele, fără a amesteca. Așaza aluatul pe o suprafața presărată cu făină
și framântă-l. Formează un cerc de 15-20 cm din aluat și așază-l pe o tava de copt, pe hârtie pergament unsa cu ulei de cocos. Taie în 6 felii, fără a le desprinde complet unele de altele. Unge partea superioara a aluatului cu ulei de cocos și miere, apoi presară scorțișoara pe deasupra. Coace timp de 15-20 de minute sau până când partea superioara a aluatului capătă o nuanță ușor brun-aurie.

Tartă crocantă

Timp de preparare: 30 de minute
Ingredinte pentru 4 porții

500 g merișoare
20 g sirop pur de ar ar
10 g amidon de orez
coaja de la o portocala

Topping
250 g fulgi de ovaz
45 g faina de migdale
100 g migdale, nuci
sau nuci pecan marun ite
5 g scor ițoara
½ g sare
50 ml ulei de cocos topit
80 g sirop pur de ar ar

Preîncalzește cuptorul la 180°C. Într-un castron mare, amesteca merișoarele cu siropul de arțar și coaja de portocală. Toarnă merișoarele într-un vas de copt de 22 x 22 cm, uns.
În același castron, adaugă fulgii de ovăz, făina de migdale, nucile, scorțișoara, sarea, uleiul de cocos sau untul și siropul de arțar. Amestecă toppingul de crumble și toarnă-l
în vasul de copt deasupra merișoarelor. Coace la 180°C timp de 40-45 de minute până
când capătă o culoare brun-aurie, acoperind ușor vasul cu folie de aluminiu la jumătatea
timpului, pentru a nu se colora prea tare.

Mini îngheţate de iaurt

Timp de preparare: 60 de minute
Ingredinte pentru 2-4 porții

300 ml iaurt simplu
30 g miere
fructe la alegere:
mango, kiwi, capșune

la blender iaurtul și mierea. Mixează fructele separat într-un robot de
bucatarie, apoi amesteca-le cu iaurtul pâna când compoziția este omogena.
Folosind o lingură mică, toarna iaurtul cu fructe în forme de înghețata sau într-o
tava pentru cuburi de gheața. Pune câte un bețișor în fiecare forma. Pune-le la congelator pâna când vrei să le consumi. Servește-le cu un topping decorativ.

Budincă de chia cu fructe de pădure şi goji

Timp de preparare: 10 de minute
Ingredinte pentru o porție

100 g nuci
300 ml apa
o mâna de mure
o mâna de goji
1 curmala Medjool
15 g semințe de chia
2 g extract de vanilie

Introdu toate ingredientele în blender și amesteca-le timp de 30 pâna la 60 de
secunde, pâna când consistența devine fină. Adaugă nuci și apă și amesteca-le timp de
1 minut, pâna când obții o textura spumoasa, lăptoasă. Scurge laptele și pune-l înapoi în blender. Adaugă fructele de pădure, fructele goji și curmala Medjool în lapte și mixeaza-le
câteva secunde. Toarna laptele de nuci într-un borcan mare și adaugă semințele de chia. Pune-i capacul și scutura bine pentru a repartiza uniform semințele de chia.
Adauga pastaia de vanilie în borcan, acopera-l și pune-l la frigider peste noapte.
Daca folosești mure, pune câteva într-un castron, acopera-l și lasa-l la frigider peste
noapte pentru a avea fructele pregatite a doua zi.
Servește cu iaurtul preferat și multe mure.

Te-ar mai putea interesa