Păstrarea igienei dentare este importantă oricând, dar cu atât mai mult în sarcină, când riscul apariției cariilor crește. Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog la Regina Maria Dental Clinics, explică nu doar metodele de tratament pentru cariile simple, ci și situațiile în care gravidele pot suporta tratamente dentare care implică anestezie.
Nivelurile crescute de hormoni din organismul femeii însărcinate pot determina inflamația, sângerarea și reținerea alimentelor la nivelul gingiilor, crescând astfel riscul de gingivită și de carii dentare. O igienă dentară corectă este, prin urmare, extrem de importantă, în această perioadă, atrage atenția dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist în paradontologie.
„Femeile însărcinate ar trebui să fie puse la curent cu metodele de păstrare a igienei dentare acasă. Vorbim aici despre periajul dentar realizat de două ori pe zi, dimineața și seara, dar și de metodele adjuvante, cum ar fi irigatorul bucal sau ața dentară, astfel încât, igiena dentară să poată fi completă. Cea mai importantă perioadă, ca să spunem așa, a zilei în care se realizează igiena ar trebui să fie seara. Obligatoriu, rutina trebuie să fie completă, pentru că pe perioada nopții se dezvoltă cel mai ușor bacteriile care distrug dinții”, explică medicul.
Totodată, un alt lucru de care gravidele trebuie să țină cont sunt vizitele periodice la medicul stomatolog. „Din punctul meu de vedere, pe perioada sarcinii, gravidele ar trebui să se prezinte la interval de trei luni la stomatolog pentru a preveni, bineînțeles, apariția unor probleme, dar și pentru igienizare, dacă este nevoie. Adică detartraj, periaj sau airflow”, explică dr. Andra Călin.
Cu sau fără anestezie
O carie dentară simplă, descoperită la un astfel de control de rutină, se poate trata simplu, fără durere și fără să fie nevoie de anestezie. Cariile profunde însă nu pot fi tratate decât cu anestezie. Vestea bună este că, în momentul de față, există foarte multe tipuri de anestezice care sunt permise în perioada sarcinii, afirmă dr. Călin: „De cele mai multe ori, sunt folosite cele fără adrenalină, cum ar fi lidocaina sau mepivacaina. Acestea sunt anestezice care pot fi utilizate în perioada sarcinii, fără a exista vreo contraindicație sau repercusiune asupra mamei sau asupra fătului.”
În principiu însă, trimestrul recomandat pentru realizarea manoperelor stomatologice la femeile însărcinate este trimestrul al doilea când se poate face orice tip de anestezie. „Dacă durerea este accentuată și nu poate fi amânată până în trimestrul al doilea, se pot folosi anestezice fără adrenalină, care sunt sigure în oricare dintre cele trei trimestre de sarcină”, completează medicul stomatolog.
Motivul pentru care anesteziile sunt recomandate începând cu al doilea trimestru de sarcină este acela că, în primul are loc organogeneza. „Deci, practic, atunci are loc crearea fătului, ca să spunem așa. Și atunci, de cele mai multe ori, medicii ginecologi, dar și noi, stomatologii, încercăm să păstrăm o stare cât mai bună și mai relaxantă a pacientei, fără a crește adrenalina, fără a provoca schimbări. Și de aceea este contraindicat, în principiu, să folosim substanțe sau anestezice care conțin inclusiv adrenalină în primul trimestru. Așadar, în perioada formării fătului este bine ca gravida să fie cât mai precaută, urmând ca, ulterior, să se poată realiza aceste manopere, fără nicio problemă, indiferent de tipul de anestezic”, recomandă dr. Călin.
În cazul în care gravida refuză anestezia sub orice formă, există și atunci soluții de rezolvare. Acestea vin sub forma unor substanțe care se pun în interiorul dintelui pentru a omorî nervul, adaugă medicul stomatolog: „Asta implică foarte multe vizite la stomatolog și este o metodă care în zilele noastre nu prea se mai folosește, tocmai pentru că anestezia nu mai prezintă un pericol. Acum, sunt altfel făcute aceste formule anestezice, altfel dozate substanțele și pentru că nu mai reprezintă un pericol, atunci ele pot fi indicate fără probleme. Așa cum spuneam, da, în primul trimestru fără adrenalină, dar există și variante de anestezice fără adrenalină și atunci, practic, noi, pe toată perioada sarcinii, putem realiza aceste tratamente. În cazul în care gravida refuză să spunem așa de la sine, singura variantă este aceasta în care se pun anumite substanțe în interiorul dințișorului pentru a reduce sensibilitatea nervului și atunci ușor-ușor să putem să lucrăm fără a face anestezie. Însă, repet, este aproape neîntâlnită în zilele noastre această variantă”, subliniază dr. Călin.
Extracția dentară și radiografia

În situația în care gravida are nevoie de o extracție dentară și are dureri care ar necesita administrarea unor medicamente despre care se știe că sunt contraindicate în sarcină, atunci soluția terapeutică este extracția molarului, indiferent care ar fi acela, sub anestezie. „ În schimb, dacă pacienta nu are dureri, iar dintele afectat nu mai poate fi salvat, dar nici nu reprezintă o urgență – cum ar fi un nerv deja mort – atunci intervenția poate fi amânată până după naștere. Important este ca pacienta să fie informată și de acord, pentru că, în realitate, nu există nicio contraindicație majoră pentru o extracție dentară în timpul sarcinii, dacă este necesară.”, mai spune dr. Călin.
Anterior intervenției, gravida poate face și o radiografie, fără a risca nimic, adaugă medicul stomatolog: „Radiografia este necesară pentru ca medicul stomatolog să vadă exact structurile anatomice și bineînțeles poziționarea rădăcinilor. Nu există o contraindicație, deoarece există niște radiații extrem de reduse în momentul de față, astfel încât, radiografiile pot fi făcute și persoanelor însărcinate, pot fi făcute și copiilor de vârste mici și așa mai departe. Recomandarea noastră este ca, în cazul în care femeia însărcinată necesită realizare de extracții dentare, să se facă obligatoriu o radiografie înainte. Radiografia panoramică ne arată practic și structurile care înconjoară dintele, astfel încât, să ne putem orienta și să vedem ce avem de făcut. Plus că putem vorbi despre dinți care au infecții în vârful rădăcinii și atunci noi trebuie să vedem concret pe ce suprafață se întind aceste infecții pentru a ști exact cum abordăm acea situație”, subliniază dr. Călin.
Radiografia se face protejând gravida printr-o vestă specială care pleacă de sub bărbie, deci de la nivelul gâtului, și acoperă inclusiv pieptul și burtica. „Așadar, indiferent de tipul de radiografie, fie că este retroalveolară, adică una micuță doar în dreptul dintelui, fie că este panoramică, practic radiografie a întregii cavități orale și a dentiției, cantitatea de radiații nu variază foarte mult. Nivelul de radiațiieste extrem, extrem de mic și nu prezintă niciun risc”, subliniază dr. Călin.
Mituri legate de anestezie și sarcină
Pe marginea anesteziei dentare în sarcină și a radiografiei au circulat multă vreme o serie de zvonuri. În trecut, acestea aveau o oarecare susținere întrucât cantitatea de radiații primite la radiografie era mai mare. Plus că nu existau nici atâtea substanțe anestezice, tipuri de combinații care să permită utilizarea lor fără nicio repercusiune asupra mamei sau a fătului. „Dar, în zilele noastre, acesta reprezintă doar un mit. Atât radiografia, cât și anestezia pot fi făcute fără nicio problemă în sarcină. Ca sfat pentru viitoarele mamici, aș lua în calcul, subliniind, să spunem așa igiena dentară pe care pacienta o are acasă. Totodată, atunci când vorbim despre paciente care își doresc să rămână însărcinate, ar fi bine ca înainte de acest moment, să meargă la medicul stomatolog, să facă o evaluare pentru a putea observa exact dacă există probleme. Și, dacă da, sfatul nostru este să fie rezolvate înainte, astfel încât, să nu apară vreun fenomen acut, pentru că, bineînțeles, schimbările hormonale influențează acest lucru. Și atunci, pentru a evita acest aspect, ar fi bine să fie rezolvat înainte” recomandă medicul.
Totodată, igiena dentară este extrem de importantă, cât și vizitele periodice la medicul stomatolog atât înaintea sarcinii, cât și pe perioada acesteia. „Acum, așa cum spuneam, tehnologia și toate lucrurile au evoluat și ne ajută să putem rezolva problemele, indiferent care sunt acelea. Bineînțeles, cu anumite condiții. Pentru că este clar că există anumite restricții atunci când vorbim despre intervenții chirurgicale ample și fără să existe riscuri asupra mamei sau fătului”, subliniază dr. Andra Călin.