articol susținut de

O mamă greu încercată: din cauza incompatibilității de RH, a pierdut un copil după naștere. Următorul a fost salvat după șase transfuzii intrauterine

#EștiMaiPuternicăDecâtCrezi
Roxana a reușit să își învingă teama și să facă un alt copil la un an după ce și-a pierdut fetița.

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
transfuzii intrauterine incompatibilitate RH
Rafael a avut multiple probleme la naștere, însă a reușit să le depășească și, după dou ani de terapie, acum este perfect sănătos.

Roxana Magala poartă în suflet durerea de a-și fi pierdut, la o lună de viață, cel de-al doilea copil al ei, o fetiță, din cauza problemelor provocate de incompatibilitatea de RH. A avut însă puterea de a merge mai departe și a mai face un copil care, până să ajungă sănătos acasă, a avut parte de șase transfuzii intrauterine și a supraviețuit după un stop cardio-respirator și o hemoragie cerebrală, făcute imediat după naștere.

În 2013, Roxana a rămas însărcinată pentru a doua oară în viața ei. Fiul ei avea atunci 4 ani și jumătate și urma să fie fratele mai mare al Dariei, o fetiță născută la 34 de săptămâni, în maternitatea din Timișoara. Roxana avusese temeri toată sarcina, pentru că știa că se confruntă cu incompatibilitatea de RH, care i-ar putea pune fetița în pericol. Medicul care a monitorizat-o însă pe toată perioada sarcinii a asigurat-o că totul va fi bine. La o lună de la naștere, din cauza anemiei severe, micuța Daria a pierdut lupta, lăsând-și mama cu sufletul sfâșiat de durere, cu multe semne de întrebare și cu teama de a mai încerca să facă un alt copil.

Puterea de a merge mai departe

Căutând răspunsuri pentru drama trăită, Roxana a început să citească mult pe internet despre incompatibilitatea de RH, iar dintr-un articol în altul a ajuns la povești de succes despre transfuzii intrauterine reușite care pot salva copiii în caz de incompatibilitate de RH severă. Multe dintre recomandări duceau către de dr. Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului Regina Maria Băneasa. Deși locuiește în Turnu Severin, Roxana s-a programat pentru o consultație la clinica din Băneasa, iar după prima discuție avută cu medicul și-a recâștigat speranța de a mai avea un copil.

Dr. Hadi Rahimian, directorul medical al spitalului Regina Maria Băneasa

„Domnul doctor Rahimian mi-a promis că mă va ajuta să am un copil sănătos. Mi s-a părut atât de sigur pe dânsul și atât de sincer, încât mi-am pus toată încrederea și speranța în cuvintele dumnealui. Pentru mine, domnul doctor a fost mai întâi om, și apoi medic. Mereu mă certa atunci când vedea că cedez, iar asta mă ajuta foarte mult”, își amintește Roxana.

Soluția salvatoare

A rămas însărcinată din nou în ianuarie 2015, iar până în săptămâna 19 de sarcină, când copilul a început să fie afectat de anemie, totul decursese bine. Medicul i-a făcut atunci prima transfuzie intrauterină, iar până la 34 de săptămâni, micuțul a mai avut nevoie de alte cinci transfuzii.

Transfuziile de sânge intrauterin se fac atunci când incompatibilitatea de Rh este severă și pune în pericol viața copilului. Printr-o astfel de procedură, se înlocuiește sângele copilului cu sânge cu celule sanguine Rh-negative, prevenindu-se astfel distrugerea globulelor roșii din fluxul sanguin.

Când copilul este la Terapie Intensivă Neonatală, așteptarea este un chin

Pentru a fi aproape de spital și de dr. Rahimian, Roxana s-a mutat în București, cu chirie, și mergea la monitorizare de trei, patru ori pe săptămână la Spitalul Regina Maria Băneasa. În ciuda tratamentului și a eforturilor mamei, copilul s-a născut prematur, la 34 de săptămâni. A avut însă norocul să fie îngrijit de medici care au luptat alături de el și care l-au salvat când viața i-a atârnat de un fir de ață. Micuțul Rafael a avut nevoie de alte două transfuzii de sânge pentru echilibrare, și a fost resuscitat și intubat după ce a făcut stop cardio-respirator. Pe lista de diagnostice, s-a adăugat și o hemoragie cerebrală, pe care medicii de la Regina Maria Băneasa au reușit însă să o trateze.

Rafael, internat la Terapie Intensivă Neonatală

„Perioada în care a fost la Terapie Intensivă Neonatală a fost cumplită pentru mine. Trecusem prin asta în urmă cu un an și jumătate, la maternitatea din Timișoara, și știam deja cum este. Încă aveam sunetele aparatelor întipărite în minte. Îmi era foarte frică să nu se repete, și în cazul lui Rafael, povestea Dariei. La Regina Maria Băneasa, s-a ocupat de el doamna doctor Cătălina Iordan, un medic extraordinar și un om foarte empatic”.

Când băiețelul a făcut stop cardio-respirator și a fost intubat, mama a început să se gândească la tot ce e mai rău, temându-se că Rafael va avea soarta Dariei. Medicii o încurajau, îi spuneau că trebuie să aștepte, să aibă răbdare, însă așteptarea aceasta era pentru ea chinuitoare. După câteva zile însă, a început să primească vești bune despre starea băiețelului. Micuțul a fost detubat, a reușit să respire singur, iar 15 zile mai târziu a fost externat.

Mama, pe post de terapeut

Pentru Roxana, provocările nu s-au oprit când a ieșit pe poarta spitalului. Din cauza hemoragiei cerebrale suferite, Rafael a rămas cu semipareză pe partea dreaptă, iar pentru recuperare a făcut terapie Vojta timp de 7 luni. Mama a învățat tehnica și i-a făcut singură exercițiile, acasă, din 3 în 3 ore. În paralel, a făcut și o altă terapie, Bobath, până la vârsta de doi ani, când medicul neurolog a considerat că băiatul s-a recuperat. Acum, la sapte ani, Rafael este un băiețel perfect sănătos, iar Roxana este recunoscătoare că, după tragedia prin care a trecut, este, din nou, mama a doi copii.

Maternitatea Regina Maria Băneasa, în imagini:

Această poveste face parte din campania Mamă la Regina Maria prin care oferim recunoaștere pentru puterea extraordinară pe care o au mamele din secunda în care în corpul lor apare o nouă viață. Tototdată, trimitem un gând bun și o încurajare tuturor femeilor care se simt neputincioase și temătoare la început de drum. Nu uitați: să devii mamă înseamnă putere! #EștiMaiPuternicăDecâtCrezi, #EstiCeaMaiBunaMama

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa