articol susținut de

Puterea mamei. „În săptămâna 24 de sarcină, am aflat că fetița are hidronefroză fetală. Medicul a introdus un shunt în uter, direct pe rinichiul ei”

#EștiMaiPuternicăDecâtCrezi. Pentru a salva rinichiul afectat al fetiței, Andreea a făcut naveta Contanța-București, iar înainte de naștere s-a mutat temporar în Capitală.

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
displazie multichistica
Fetița se devoltă acum normal, iar starea rinichiului afectat este monitorizată la fiecare șase luni.

Andreea Grigorescu locuiește în Constanța și este este mama a doi copii, născuți la distanță de patru ani. Două sarcini total diferite, cu emoții și provocări diferite, care i-au demonstrat că o gravidă și o mamă aflate în impas au resurse și puteri nebănuite. Dacă prima ei sarcină a decurs impecabil, cea de-a doua a venit cu mari provocări: pentru a-și salva copilul, Andreea a trecut prin două intervenții prin care medicul a acționat direct asupra fătului.

Când a rămas însărcinată pentru a doua oară, băiețelul Andreei avea patru ani. Ambele sarcini au fost planificate și foarte dorite, iar până la un punct au decurs la fel. La mijlocul fiecăreia, Andreea a fost diagnosticată cu diabet gestațional, ceea ce a însemnat regim strict și monitorizarea frecventă a glicemiei. La a doua sarcină, era deja mai relaxată, știa protocolul, știa tot ce are de făcut și credea că singura luptă apropiată pe care o va avea de dus era cu teama ei inexplicabilă și greu de controlat că ar putea muri la naștere. Însă, din săptămâna 19 de sarcină, gândurile negre legate de naștere au fost înlocuite de altele, pentru că fetița din burtă avea probleme de sănătate.

Primul semn: pete pe rinichii fetiței

„Lucrurile au mers bine până atunci, controalele regulate arătau că fetița se dezvoltă normal, sarcina părea și mai ușoară decât prima, pentru că deja știam la ce să mă aștept și emoțiile erau mai ușor de controlat. În timpul unei ecografii însă, am văzut că medicul tot insistă pe o zonă. După ce a revenit de câteva ori asupra ei, a făcut o pauză și a început un mic discurs prin care încerca să mă liniștească și cumva să mă pregătească pentru o veste neplăcută. Mi-a zis că pe rinichiul drept al fetiței apar niște pete, probabil chisturi sau punguțe cu lichid, era încă prea devreme să poată spune exact ce este, mai ales că rinichii încă se dezvoltau. Mi-a mai spus că în momentul acela nu aveam de ce să mă panichez, pentru că celalalt rinichi era ok”, își amintește Andreea.

Mama a ieșit din cabinet speriată și furioasă, simțind că nu poate controla în niciun fel problema copilului. A urmat o perioadă de monitorizare, iar în săptămâna 24 de sarcină, medicul care îi monitoriza sarcina i-a recomandat să meargă la București, la dr. Hadi Rahimian, cunoscut pentru intervențiile pe care le face în uter. Medicul de la Constanța a simțit nevoia de o a doua părere, mai ales că unul dintre chisturi crescuse considerabil.

Dr. Hadi Rahimian: Procedura trebuie făcută acum!

Dr. Hadi Rahimian

O săptămână mai târziu, Andreea se afla deja în cabinetul de la Regina Maria Băneasa, unde dr. Rahimian a confirmat diagnosticul de hidronefroză fetală (tulburare a fluxului urinar și acumulare de urină în rinichi). „În momentul acela, am simțit tunete și fulgere în tot corpul meu. Diagnosticul nu îmi era chiar strain, pentru că de când aflasem că fetița are o problemă la rinichi am citit tot ce am găsit pe internet: articole, experiențe povestite de părinți, păreri ale medicilor etc”.

Andreea l-a întrebat pe medic ce este de făcut și când, iar răspunsul a surprins-o: „Trebuie să facem o procedură care constă în introducerea unui ac lung și subțire în burtă până în rinichiul copilului pentru a drena lichidul acumulat acolo. Procedura trebuie făcută acum și fără anestezie!” În secunda următoare, bulversată, a simțit că i se instalează o ceață pe ochi și pe creier. A cerut un răgaz de 5 minute, să-și sune soțul și pe medicul din Constanța.

Experiența unei alte mame, de mare ajutor

„Acele 5 minute au devenit cele mai grele din viața mea. M-am încurajat singură și mi-am zis că trebuie să rezist unei proceduri făcute pe viu, care îi poate salva rinichiul, așa cum și copilul meu rezistă în burtică”. După două încercări, lichidul a fost extras și trimis la analiză. Andreea a plecat acasă pe de o parte optimistă, pe de altă parte având în minte toate riscurile pe care le citise pe acordul semnat înainte de procedură. Emoțiile ei nu s-au oprit aici. După trei zile, la control, medicul a constatat că lichidul a reapărut, așa că a schimbat strategia: a montat un shunt direct în rinichiul fetiței, cu rolul de a drena lichidul până la naștere. De data aceasta, intervenția s-a făcut cu anestezie și cu internare, la Maternitatea Regina Maria Băneasa.

Din acel moment, Andreea a mers la monitorizare ecografică la fiecare două săptămâni: o dată la medicul din Constanța, altă dată la cel la București. În plus, cei doi medici comunicau în permanență despre evoluția sarcinii și situația rinichiului fetiței. În acea perioadă extrem de tensionată pentru mamă, i-a fost de mare ajutor faptul că dr. Rahimian a pus-o în legătură cu o altă mămică, ce trecuse prin aceeași situație, și care i-a împărtășit experiența ei, intervențiile făcute după naștere în țară și străinătate și modul în care e evoluat copilul.

Cea mai dulce moașă din lume

Pe măsură ce sarcina avansa, și presată de riscul de naștere prematură, Andreea s-a confruntat cu altă dilemă: unde să nască? La Constanța, aproape de familia ei, sau la București, cu echipa medicului Rahimian? Sfătuindu-se cu medicul din Constanța, Andreea a decis să nască la Regina Maria Băneasa. Shuntul montat trebuia scos imediat după naștere, iar dacă ar fi existat complicații, fetița tot la un spital cu dotări superioare din Capitală ar fi trebuit transferată. Cu două săptămâni înainte de data probabilă a nașterii, mama s-a mutat la București, pegătită fiind pentru oricee scenariu, în funcție de starea micuței.

În data de 23 decembrie, noaptea, a început travaliul, iar dimineața, la 7.30, la primul control făcut în maternitate, a aflat că e dilatată deja 6 cm. Din acel moment, totul s-a derulat pe repede- înainte. ”La ora 07:45 eram în sala de nașteri, unde m-a întâmpinat cea mai dulce moașă din lume. Am făcut cunoștință, mi-a pus o serie de întrebari și apoi mi-a explicat cum va decurge tot. A apărut și doctorul Rahimian cu o domnișoară doctor rezident, care a rămas alături de mine și de moașă. La 10.15 s-a născut fetița”.

Neprevăzutul, parte din viața de mamă

După ce si-a ținut puțin fetița în brațe, micuța a fost dusă la evaluare și i s-a scos shuntul montat de dr. Rahimian. Fetița a luat 10 la naștere și a fost urmărită pe perioada spitalizării de dr. Cătălina Iordan, medic primar neonatologie la Spitalul Baneasa. Dr. Iordan spune că optimismul și energia pozitivă a mamei au fost parte importantă din succesul acesti sarcini grele. “Puterea mamelor care luptă pentru toate șansele copiilor lor este fără margini. Asistăm de multe ori la diagnostice complicate în timpul sarcinii și tot de atâtea ori la o forță incredibilă a părinților, și în special a mamelor, care se mobilizează și fac tot ce este posibil pentru copilașii lor. Și în cazul acesta, mama a crezut că va fi bine și energia pozitivă pe care a strâns-o pentru ea și copil s-au dovedit a fi cele care au făcut diferența”.

Dr. neonatolog Cătălina Iordan

După externare, mama a dus fetița la un control la secția de nefrologie pediatrică a Spitalului Fundeni. Investigațiile ulterioare au arătat că rinichiul ei stâng funcționează la capacitate maximă, iar cel drept are displazie multichistică și necesită monitorizare la fiecare șase luni.

Experiența a învățat-o pe Andreea că, vrea, nu vrea, neprevăzutul face parte din viața de mamă, iar primul pas este să accepte acest lucru și să fie deschisă schimbărilor. A învățat că e important să fie împăcată cu deciziile ei și că nu trebuie să dea nimănui socoteală pentru modul în care își crește copiii.

„Lucrul pe care aproape am ajuns să-l urăsc după ce am rămas însărcinată a fost avalanșa de sfaturi care nu mă ajutau. Am hotărât că nu este cazul să dau explicații pentru deciziile mele și că cel mai important este să-mi ascult instinctul și sfatul pediatrului. Cred cu tărie că nu este important dacă alegem să naștem natural sau prin cezariană, dacă decidem să alăptăm sau nu, dacă alăptăm puțin sau mult, dacă începem diversificarea la 4 sau la 6 luni. Este important să nu ne fie teamă de deciziile noastre, pentru că stările pe care le avem se transmit copilului. O mămică liniștită înseamnă un copil liniștit, iar pentru liniște și fericire putem din când în când să fim puțin egoiste, să ne luăm o oră sau mai mult doar pentru noi, timp în care să ne resetăm și să ne conservăm acele puteri miraculoase de mămici”, spune Andreea.

Maternitatea Regina Maria Băneasa, în imagini:

Această poveste face parte din campania Mamă la Regina Maria prin care oferim recunoaștere pentru puterea extraordinară pe care o au mamele din secunda în care în corpul lor apare o nouă viață. Tototdată, trimitem un gând bun și o încurajare tuturor femeilor care se simt neputincioase și temătoare la început de drum. Nu uitați: să devii mamă înseamnă putere! #EștiMaiPuternicăDecâtCrezi, #EstiCeaMaiBunaMama

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa