articol susținut de

Puterea mamei. „Am așteptat 11 ani această sarcină și simțeam în permanență că-mi lipsește ceva. Acum, nu-mi văd viața fără copilul meu!”

#EștiMaiPuternicăDecâtCrezi Viața s-a schimbat radical odată cu nașterea băiețelului, iar el a devenit prioritatea Elenei.

Cristina Olivia Găburici, editor
copil nasut la regina maria
Andrei Cristian, un băiețel mult așteptat de familia lui. Băiețelul i-a dovedit mamei, temătoare la început de drum, cât de puternică este.

  Elena Cristina Chițu a devenit mamă în august 2021, după o sarcină așteptată mult timp, din cauza unor tratamente incompatibile cu o eventuală sarcină. Bucuria a fost însă pe măsură. Când testul de sarcină i-a arătat cele două liniuțe, exact de Crăciun, o zi întreagă nu s-a oprit din plâns. Așteptarea luase sfârșit, iar visul ei cel mai frumos avea să devină realitate.

  Probleme de sănătate ale Elenei au oprit-o timp de 11 ani să rămână însărcinată. Când a primit ok-ul din partea medicilor, sarcina întârzia să apară. Nu știa să aibă probleme de infertilitate, însă își propusese să facă investigații în viitorul apropiat pentru a afla cauza.

  Cu câteva zile înainte de Crăciun, mama și soțul ei și-au dat seama că se întâmplă ceva ciudat cu ea: simțea peste tot miros de cafea, îi era poftă în permanență de cafea și avea senzații de vomă când simțea miros de produse de curățat. Nu îi venise nici menstruația la timp, așa că un gând optimist încolțise în mintea ei. ”Mi-am spus atunci că, dacă e să fiu însărcinată, vreau să aflu asta în ziua de Crăciun. Pe 25 decembrie, dimineața, am mers la o farmacie nonstop și mi-am luat test. Soțul dormea încă. Am venit acasă, am făcut testul, iar când am văzut rezultatul am început să tremur din tot corpul. Nu îmi venea să cred că, în sfârșit, se întâmplă. L-am trezit pe soțul meu care, confuz și buimac, se uita la mine și nu știa de ce plâng, nu înțelegea ce încercam să îi spun. În ziua aceea, efectiv am plâns în continuu. I-am pus băiatului numele Cristian, ca să îmi amintesc tot timpul de acea zi de Crăciun și ca mulțumire către Dumnezeu pentru această bucurie”.

  Realitatea, mult diferită față de ce își imaginase

  Patru zile mai târziu, când Elena a mers la control, a aflat că sarcina avea șase săptămâni. Deși își dorise atât de mult să trăiască acest moment, a început să o cuprindă teama. ”A fost o perioadă trăită cu frică. Mă întrebam cum o să fiu, cum o să mă descurc, cum o să fac față provocărilor, cum o să fie bebe…Cel mai mult îmi era teamă de momentul nașterii, de anestezie, de lucruri neprevăzute. Citisem tot felul de lucruri pe internet care m-au speriat și mai tare, eu, de felul meu, fiind oricum o persoană fricoasă”.

  Temerile ei s-au dovedit însă nefondate, iar realitatea a fost cu mult diferită față de tot ceea ce își imaginase. Sarcina a decurs fără probleme, iar în afara celor 35 de kg acumulate, nimic nu i-a dat bătăi de cap. ”Trecând prin această experiență, le spun acum gravidelor în situația mea să încerce să nu pună răul înainte, să nu-și facă atât de multe griji dacă chiar nu se află într-o situație grea și să lase lucrurile să curgă de la sine”.

  Elena spune că sprijinul medicului a contat enorm în perioada de sarcină, iar faptul că a primit în permanență informații și explicații despre tot ce i se întâmplă a ajutat-o să își potolească temerile. ”Îl cunosc pe domnul doctor Kaiss Sammouth de 11 ani. L-am cunoscut la spitalul Elias și mi-a fost aproape în toată perioada de tratamente. Nu am decât cuvinte de laudă la adresa dumnealui”.

  Mă bucur mult când pacientele mele reușesc să-și îndeplinească visul de a deveni mame, iar eu le pot ajuta și le pot fi alături pe perioada sarcinii. Satisfacția mea, ca medic, este enormă. Mai ales în cazuri ca al Elenei, care mi-e pacientă de când era foarte, foarte tânără. Bucuria că a devenit mamă după atâția ani este foarte mare. Orice specialist, din orice domeniu, e fericit când, după multe eforturi și după ce știe că a făcut tot ce se putea face, lucrurile se finalizează cu bine. Gândiți-vă cât de mare e satisfacția când la capătul acestui efort se naște un copil! Pentru a reuși, este foarte important și psihicul pacientelor. Eu le încurajez tot timpul să fie optimiste și pozitive. Chiar mă mândresc cu faptul că, pe lângă încrederea pe care o au în mine ca medic, pacientele mă iubesc pentru că reușesc să le schimb starea de spirit când sunt îngrijorate. Multe îmi spun că le-ar plăcea să vină zilnic la cabinet, pentru că pleacă de acolo cu zâmbetul pe buze.

  Dr. Kaiss Sammouth, medic specialist obstetrică ginecologie în rețeaua privată de sănătate Regina Maria

  Elena a ales să nască asistată de dr. Kaiss Sammouth la maternitatea Regina Maria Băneasa. Cezariana ei fusese programată pentru data de 12 august, însă planurile lui Andrei Cristian au fost altele.

  Anestezistul mi-a explicat toate procedurile

  În noaptea de 8 spre 9 august, Elenei i s-a rupt apa în timp ce dormea. ”Nu eram pregătită psihic, m-am blocat. Soțul, la fel. Era mai panicat decât mine, nu știa cum să se îmbrace mai repede, alerga agitat prin cameră, de parcă el era pe cale să nască”, își amintește acum amuzată Elena. L-a sunat pe medic la 4 dimineața, la ora 5 era la spital, a venit și medicul, iar trei ore mai târziu se năștea Andrei Cristian. ”Intrasem destul de panicată în operație, le tot spuneam, după anestezie, că simt. Dar nu simțeam nimic, de fapt, tot ce simțisem a fost o înțepătură ușoară când mi s-a făcut anestezia. M-a ajutat să mă liniștesc faptul că anestezistul mi-a explicat toate procedurile, de la momentul în care a curățat locul cu betadină, la cel al introducerii acului și tot ce a urmat după. Mi-a vorbit frumos, m-a mângâiat pe frunte, pe mână, toată lumea din jur s-a purtat impecabil”.

  Prima întâlnire mamă- fiu.

  După câteva ore petrecute la Terapie Intensivă, Elena a fost mutată în salon, singură, așa cum solicitase. I-ar fi plăcut să fi stat și soțul cu ea, însă nu s-a putut acest lucru din cauza pandemiei. ”La început, soțul a stat în fața spitalului și mă tot întreba cu ce să mă ajute. Îi spuneam să plece acasă, că oricum nu are ce să facă, și răspundea: Nu pot să plec, nu mă lasă inima!”

  Când am văzut câte pot să fac, nu mi-a mai fost frică de nimic

  Cristian a fost adus repede în salon, lângă mama lui, și a început perioada de acomodare. ”Nu-mi puteam stăpâni lacrimile uitându-mă la el, nu îmi venea să cred că am o minune în fața ochilor. Mi-l dorisem atât de mult și făcusem atâtea sacrificii să ne fie amândurora bine, iar acum era, în sfârșit, lângă mine”. Deși asistentele îi spuseseră că cel mic poate sta la neonatologie, pentru ca mama să se odihnească, și că îl pot aduce ele atunci când își dorește să îl vadă, Elena a preferat să îl țină lângă ea în permanență. ”La început, îmi era frică să îl iau în brațe, văzându-l așa micuț. Îmi era greu să îi schimb scutecul când nu îi căzuse încă buricul, îmi era teamă. Veneau asistentele și mă ajutau, ele îi făceau și băiță. Mă întrebam în permanență: Oare pot să îl țin? Oare nu îl scap? Postura lui este corectă la mine în brațe?”

  Cristian Andrei s-a născut la maternitatea Regina Maria Băneasa, în august 2021.

  În scurt timp însă, a prins încredere și curaj, iar când a ajuns acasă cu cel mic a simțit că, încet, încet, devine stăpână pe situație.

  ”Îmi era teamă că nu îl voi auzi când se va trezi noaptea, fiind atât de obosită. Ehe…nici nu se trezea bine, că eram în poziție de drepți. În primele luni, când plângea din cauza colicilor, simțeam că ajung la capătul răbdării și al puterilor, pentru că nu știam ce să-i mai fac și ce să-i mai dau. Am încercat foarte multe până am ajuns la soluțiile care îi făceau bine. Cel mai greu e când plânge și nu știi ce are, ce-l doare. Îi iei în brațe, îl mângâi, încerci să faci orice și simți că nu ai nicio putere. Dar toate trec. Când am văzut câte pot să fac, am prins încredere și nu mi-a mai fost frică de nimic. Dacă m-am descurcat cât a fost mic, o să mă descurc cu toate celelalte”, spune mămica.

  Elena simte că viața ei s-a schimbat radical odată cu nașterea lui Andrei Cristian, că timpul și energia ei îi aparțin lui în totalitate. ”El este pe primul loc și așa va fi tot timpul. Mă bucur că mi-a dat Dumnezeu această minune, chiar dacă la 32 de ani, eu dorind-o mult mai devreme, dar acum nu văd viața fără el. Eram incompletă fără el. Îmi lipsea ceva.”

  Andrei Cristian, cel mai frumos cadou primit de Elena.

  Maternitatea Regina Maria Băneasa, în imagini:

  Această poveste face parte din campania Mamă la Regina Maria prin care oferim recunoaștere pentru puterea extraordinară pe care o au mamele din secunda în care în corpul lor apare o nouă viață. Tototdată, trimitem un gând bun și o încurajare tuturor femeilor care se simt neputincioase și temătoare la început de drum. Nu uitați: să devii mamă înseamnă putere! #EștiMaiPuternicăDecâtCrezi, #EstiCeaMaiBunaMama

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa