Cum putem susține imunitatea copiilor pentru a lupta mai ușor cu bolile luate de la creșă sau grădiniță

Theodora Fintescu, redactor
cum putem crește imunitatea copiilor
E important să aflăm cum putem susține imunitatea copiilor, dat fiind faptul că cele mai multe infecții și viroze respiratorii apar toamna și iarna, și sunt luate din colectivitate.

    În calitate de părinți, în fiecare toamnă, când se deschid creșele și grădinițele, ne întrebăm cum îi putem ajuta să se îmbolnăvească mai rar și să facă forme ușoare de boală. Din păcate, intrarea celor mici în colectivitate înseamnă și expunere la diverse virusuri și bacterii în fața cărora organismele tinere reacționează rapid, iar acest lucru este aproape imposibil de împiedicat.

    Copiii se nasc cu un bagaj genetic pe care nu îl putem controla și cu un sistem imunitar propriu, complex, care determină modul în care micuțul va reacționa la boli în primii ani de viață. Maturizarea sistemului imunitar are loc până în perioada preadolescenței, iar fiecare episod de îmbolnăvire funcționează ca un antrenament care întărește sistemul imunitar. De obicei, frecvența îmbolnăvirilor este mare atunci când copilul este mic, iar după intrarea la școală numărul episoadelor de îmbolnăvire scade.

    Pentru a da organismului șansa de a funcționa la capacitate optimă și pentru a-i înarma pe cei mici cu toate armele necesare în lupta împotriva virusurilor putem lua câteva măsuri esențiale privind alimentația, stilul de viață și mediul familial în care crește copilul.

    Alimentație variată, sănătoasă

    O alimentație bogată, variată, în care se regăsesc fructe, legume, lactate, carne, ouă, pește ajută la funcționarea în parametri normali a imunității. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul Marie Curie din București, spune că primul pas spre hrănirea corectă a copiilor este ”conștientizarea din partea părinților a faptului că, fără o alimentație foarte diversificată, copiii vor fi grav afectați”.

    Cu perseverență și exemplul personal al părinților, susține medicul, copiii pot fi obișnuiți să mănânce sănătos și diversificat. El insistă pe importanța citirii etichetelor, a alegerii unor proteine animale de bună calitate și a lactatelor în care nu se adaugă zahăr.

    Tot el precizează că studiile arată că, în cazul persoanelor care mănâncă mulți carbohidrați, capacitatea celulelor care luptă cu infecțiile este mai slabă. ”Când avem hiperglicemie, Vitamina C nu poate intra în celule, iar într-o infecție, nevoia de Vitamina C celulară este demonstrată științific. Fără Vitamina C, celula este incompetentă”.

    Când sunt necesare suplimentele alimentare

    Cea mai importantă regulă pe care trebuie să o urmeze părinții care vor să ofere celor mici suplimente alimentare este să ceară sfatul medicului pediatru. Atunci când există dezechilibre, doar medicul știe care este cantitatea necesară pentru restabilirea nivelelor normale.

    Alimentația dezechilibrată a omului modern afectează nivelul de macronutrienți și micronutrienți, iar pe lângă acest fapt, unele substanțe pur și simplu nu se absorb în cantitatea sufientă organismului. „Mulți medici spun că dacă mănânci multe fructe și legume este suficient. Dar e total insuficient, asta s-a demonstrat. Ceea ce luăm din legume și fructe pentru a asigura nivelele serice de Vitamina C este insuficient”, spune dr. Cîrstoveanu.

    Studiile făcute în Europa arată că foarte mulți oameni, copii și adulți, au deficit de Vitamina D, care este extrem de importantă pentru sănătatea oaselor și pentru imunitate. Conform protocolului național pentru profilaxia rahitismului la copii, aprobat de Ministerul Sănătății, copiii de 0-15 ani au nevoie zilnic de 400-800 UI de Vitamina D, dozajul fiind personalizat de pediatru în funcție de deficitul fiecăruia și de istoricul medical.

    În afara celor două vitamine, C și D, pentru susținerea imunității copiilor sunt utile și următoarele suplimente:

    • Probioticele: pe lângă faptul că populează tubul digestiv cu bacterii folositoare, susține și capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
    • Colostrul: formulele naturale de colostru, din sursă bovină, susțin buna funcționare a sistemului imanutar și a celui digestiv.
    • Uleiul din ficat de cod: este indicat copiilor mai ales în perioada intrării în colectivitate, fiind eficient în lupta cu afecțiunile respiratorii. Uleiul din ficat de cod este bogat în acizi grași Omega 3, Vitamina A, Vitamina E și Vitamina D.
    • Zincul: este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, dat fiind faptul că Celulele T, responsabile de lupta contra agenților patogeni, sunt activate de prezența Zincului.
    • Echinacea: se recomandă utilizarea acestui supliment în special în sezonul rece. Având proprietăți imunostimulatoare, echinacea ajută organismul să lupte cu virozele și cu infecțiile specifice din colectivitățile de copii.

    Mișcare în aer liber vs ecrane

    Atracția copiilor spre tehnologie este vizibilă peste tot în jur. De la vârste din ce în ce mai mici, copiii mânuiesc telefoanele și tabletele mai bine decât pe propriile jucării. E adevărat, multe jocuri și aplicații pentru copii îi stimulează cognitiv, însă excesul le afectează grav sănătatea. Medicul Cîrstoveanu spune că ora 10- 11, trebuie să îi găsească afară pe copii, la ultraviolete, inclusiv pe cei care merg la creșe și grădinițe. „Oamenii trebuie să priceapă că atunci se produce Vitamina D3 în mod natural”, spune medicul.

    Somn suficient

    Somnul este esențial pentru buna dezvoltare a unui copil. Atunci când nu doarme suficient pentru o perioadă mai lungă de timp, copilul nu doar că este irascibil, dar toate funcțiile organismului au de suferit.

    Iată câte ore ar trebui să doarmă zilnic un copil, în funcție de vârstă, conform Academiei Americane de Medicina Somnului:

    • Bebeluși 4-12 luni: 12-16 ore de somn
    • Copii de 1-2 ani: 11-14 ore de somn
    • Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn
    • Copii 6-12 ani: 9-12 ore se somn
    • Adolescenți 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte

    Medicul Cârstoveanu spune că nu doar numărul de ore e important, ci și momentul în care copiii sunt duși la culcare. Există familii în care acest lucru se întâmplă spre miezul nopții, atunci când, susține dr. Cîrstoveanu, are loc un ”cleaning al organismului”, iar copilul trebuie să fie deja în starea de somn profund.

    Un mediu familial plăcut

    O familie iubitoare și o atmosferă liniștită în casă sunt cele mai importante aspecte pentru echilibrul emoțional al unui copil. În schimb, un mediu rigid, reguli prea multe și impuse cu rigiditate, standarde educaționale ridicate, teme multe și stresante, lipsa sprijinului emoțional îl țin pe cel mic într-un stres continuu, care dăunează imunității.

    Studiile făcute asupra adulților arată că foarte multe afecțiuni se corelează cu perioadele de stres intens, iar tensiunile familiale sunt resimțite și la nivel fizic. La fel se întâmplă și cu cei mici. Stresul determină creșterea nivelului de cortizol, iar acest lucru îi face mai vulnerabili în fața infecțiilor.

    Articol susținut de SECOM.

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa