Cum să-ți regăsești echilibrul fără vinovăție când totul te copleșește

Irina Gache
Perfecțiunea nu poate fi atinsă și tu, ca mamă, ești în primul rând om, care are nevoie de timp și de sprijin. FOTO: Shutterstock
Perfecțiunea nu poate fi atinsă și tu, ca mamă, ești în primul rând om, care are nevoie de timp și de sprijin. FOTO: Shutterstock

Când devii mamă ai parte de o bucurie nemărginită – îți ții pentru prima oară în brațe bebelușul pe care l-ai purtat în pântece nouă luni, iar iubirea pentru el nu se compară cu niciun alt sentiment din lume. Acel tip de iubire îl poți simți doar tu, ca femeie devenită mamă. Viața ți se schimbă pentru totdeauna și odată cu aceste sentimente pozitive vin și o responsabilitate și o presiune enormă, atât din interior, cât și din exterior. Astfel, somnul și relaxarea devin o prioritate. Găsești mai jos sfaturile care te ajută să fii o mamă odihnită și stăpână pe starea ei de bine.   

Bucuria nașterii vine cu sentimente copleșitoare și cu dorința de a fi o mamă puternică și mereu disponibilă pentru copilul ei. Dat fiind ritmul foarte alert, te poți confrunta cu stări de oboseală și tulburări de somn, iar gândul că va trebui să te întorci la serviciu la un moment dat îți provoacă stări de anxietate. În plus, grijile pentru casă, curățenie, cumpărături și îngrijirea copilului pot deveni sufocante. De aceea e esențial să îți permiți să îți regăsești echilibrul fără vinovăție.

Cum poți să te simți mai bine

1. Acceptă că nu trebuie să faci totul singură. Cere ajutor!

Una dintre cele mai mari presiuni pe care și le pun mamele este convingerea că trebuie să fie perfecte. Realitatea este că nimeni nu poate face totul singur. Cere ajutor de la partener, familie sau prieteni. Nu este un semn de slăbiciune, ci de înțelepciune. Nimeni nu te va judeca, din contră, vei vedea că ți se va oferi ajutor cu plăcere.

2. Simplifică „lista”! Nu totul este urgent

Nu toate sarcinile sunt la fel de urgente. Fă o listă și concentrează-te pe ce este cu adevărat esențial. Nu trebuie să faci curățenie zilnic sau să gătești preparate sofisticate. Este în regulă să simplifici lucrurile și să te concentrezi doar pe cele importante.

3. Momentele pentru odihnă și relaxare sunt absolut necesare

Somnul este esențial pentru sănătatea ta mentală și fizică. Profită de orice ocazie pentru a dormi, chiar dacă este vorba doar de câteva reprize scurte pe parcursul zilei. Când bebelușul doarme, încearcă să te odihnești și tu. Nu te încărca inutil cu treburi casnice care suportă amânare. Odihna ta înseamnă relaxare și liniște pentru întreaga familie. Nu trebuie să te simți vinovată pentru aceste momente. 

4. Învață să spui „nu”

Nu te simți obligată să accepți toate vizitele, să participi la toate evenimentele sau să răspunzi mereu afirmativ la cerințele altora. Este important să îți protejezi energia și să stabilești limite clare. 

7. Planifică întoarcerea la muncă în mod realist

Gândește-te la soluții care să îți ușureze tranziția înapoi la locul de muncă. Nu e niciodată prea devreme. Poți discuta cu angajatorul despre un program flexibil sau despre opțiunea de a lucra de acasă o perioadă. Organizarea din timp îți va reduce stresul și momentele de anxietate.

8. Ai grijă de sănătatea ta mentală

Dacă simți că oboseala cauzată de tulburări de somn și stres se transformă în anxietate, nu ezita să vorbești cu un specialist. El va ști cel mai bine ce este de făcut și îți va da cele mai bune sfaturi, cu siguranță. O minte sănătoasă înseamnă o familie fericită.

Nu te îngrijora, e normal ce simți

„Rolul de mamă, oricât de solicitant și acaparator poate fi, nu șterge rolul de femeie, parteneră, soție, fiică, profesionistă sau orice alt rol pe care l-ai putea avea”, spune psihoterapeuta Mihaela Bălan de la Asociația On Institute. 

O mamă ar trebui să aibă energie și răbdare infinite, să se recalibreze automat când e copleșită, ca și cum ar avea resurse nelimitate. Mamele ajung să simtă deznădejde și vinovăție când își dau seama că nu sunt un izvor nesecat de energie și că au nevoie de timp și ajutor ca să îți încarce bateriile. Lipsa somnului are repercusiuni pe termen lung. „Nu este recunoscut cât de solicitant poate fi acest rol pentru mame din punct de vedere fizic, psihic, emoțional și social”, spune psihoterapeuta.  

Pe acest fundal încep să apară gândurile că este ceva în neregulă cu tine, că trebuie să te străduiești mai mult sau că n-ar trebui să simți aceste emoții. „Dacă am normaliza toate aceste trăiri, dacă am discuta mai mult și despre cât de greu poate fi acest drum, am putea reîncadra ideea că este ok să nu atingi din prima un echilibru și să ceri ajutor sau să nu uiți de tine în acest proces”, spune psihoterapeuta. Ca să poți avea grijă de copil, este crucial să ai în primul rând grijă de tine, ca să ai resursele necesare pentru a-i oferi tot ce are nevoie. 

Este important să conștientizăm că rolul de mamă, oricât de minunat este, vine la pachet cu multiple greutăți. Perfecțiunea nu poate fi atinsă și tu, ca mamă, ești în primul rând om, care are nevoie de timp și de sprijin într-o perioadă în care greutățile riscă să te copleșească. Să nu te pierzi pe tine în acest proces este poate cel mai bun lucru la care să lucrezi pentru a-ți redobândi echilibrul. 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa