Părinții au voie cu copiii la vot. Ce reguli trebuie să respecte cei pentru cei peste 5 ani

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cu copiii la vot
Copiii își pot însoți părinții duminică la vot atâta timp cât stau cu masca în interior.

Părinții pot merge cu copiii la vot duminică, cu mențiunea că masca este obligatorie pentru cei care au peste 5 ani, atât în interior, cât și în exterior dacă este aglomerat.

Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a precizat pentru edupedu.ro, că regulile pentru copiii care își vor însoți părinții la alegeri sunt aceleași ca pentru orice alt spațiu interior. „Dacă are până în vârsta de 5 ani, la fel ca în regulile de pandemie stabilite pentru starea de alertă, până în vârsta de 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii. Peste vârsta de 5 ani, 5 ani împliniți, va fi necesară purtarea măștii. Repet, în aceleași condiții ca cele stabilite pentru starea de alertă, pentru pandemie”, a explicat el.

Cum trebuie să poarte copiii masca

Reamintim că, în România, copiii peste cinci ani trebuie să poarte mască atunci când se află în spații închise. Ei trebuie învățați să poarte masca în mod corect și să își dezinfecteze mâinile înainte și după ce o manevrează. Concret, mâinile trebuie spălate timp de cel puțin 20 de secunde cu o soluție pe bază de alcool sau cel puțin 40 de secunde dacă se folosesc săpun și apă, înainte de a pune masca. Masca trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru a acoperi nasul, gura și bărbia. Copiii trebuie învățați cum să poarte masca în mod corespunzător, inclusiv să nu atingă partea din față a măștii și să nu o tragă sub bărbie.

Cine poate să nu poarte mască în spațiile închise

Conform legii, în spațiile interioare sunt exceptate de la purtarea măștii următoarele persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • angajatul este singur în birou sau se află minimum 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa