Cum se acordă zilele libere pentru părinți. Ce acte se depun și câți bani puteți primi

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
zile libere pentru părinți
Părintele care își ia liber trebuie să depună la dosar declarația celuilalt părinte, conform căreia nu va solicita același beneficiu.

Zilele libere pentru părinți se acordă, în regim excepțional, exclusiv pentru unul dintre părinți, pe perioada în care școlile și grădinițele sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus. Ministerul Muncii a transmis, într-un comunicat, o serie de detalii privind acordarea zilelor libere.

Există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru a primi zile libere de la angajator. Prima dintre ele este aceea că minorul trebuie să aibă cel mult 12 ani. O a doua condiție este aceea ca celălalt părinte să dea o declarație pe proprie răspundere, prin care se angajează că nu solicită același beneficiu de la angajator.

O altă precizare pe care o aduce legea este aceea că zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile.

Documente necesare pentru obținerea de zile libere pentru supravegherea copiilor

Pentru obținerea zilelor libere necesare pentru supravegherea copiilor în timpul pandemiei, trebuie să depuneți, la angajator, urmptoarele documente:

  • cerere
  • copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor
  • declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.

Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

Plata pentru zilele libere se face în modul următor: pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.
Reamintim că în România este stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, iar toate școlile și grădinițele, de stat și private, sunt închise până după Paști.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa