Protejează un vaccin vechi de 100 de ani, folosit și la noi, de COVID-19? Cercetătorii au mari speranțe

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Vaccinarea care protejează de TBC pare să ajute și în prevenirea COVID-19. Acest semn pe mână îl au toți cei care au făcut imunizarea

Un vaccin vechi de 100 de ani, pe care România îl are înclus în schema publică de imunizare, pare să ofere șanse în plus în lupta cu noul coronavirus. Este vorba despre vaccinul BCG, care în România se face în maternitate, de regulă în primele zile după naștere, și a cărui reacție sperie mulți părinți: în primele luni de viață locul vaccinării „coace” și pare infectat. Este vaccinarea pe care fiecare dintre noi o are iar dovada ei este o cicatrice pe umărul stâng.

Vaccinul antituberculos pentru uz uman a fost introdus în practică medicală sub denumirea de vaccin BCG în anul 1921. România are vaccinul în schema obligatorie, iar până în 1993 el se repeta și la vârsta de 7 ani. Imunizarea se face în țara noastră din cauza numărului mare de cazuri de tuberculoză raportate: numai în 2017 s-au înregistrat 13.004 cazuri de tuberculoză, potrivit Institutului de Sănătate Publică.

Medic de boli infecțioase: „Vaccinarea BCG crește răspunsul imun în general”

Mai multe studii au arătat că această vaccinare oferă o protecție suplimentară în lupta cu noul coronavirus, fără a fi însă soluția ideală de protecție. Medicii și studiile au oferit mai multe explicații pentru această protecție.

„Ceea ce noi știm este că acest vaccin BCG, spre deosebire de alte vaccinuri, crește răspunsul imun specific pentru tuberculoză, dar crește și răspunsul imun general, cel cu care ne naștem. Or, s-a constatat că în țări aflate în curs de dezvoltare, de exemplu, din Africa, acei copii nevaccinați cu BCG au o rată a mortalității infantile semnificativ mai mare decât cei vaccinați cu BCG și de asemenea, cei vaccinați cu BCG fac cu 50 la sută mai puține infecții respiratorii în general, bacteriene, virale, decât cei nevaccinați. Așa încât da, acest vaccin oferă o protecție generală față de infecții, mai ales cu punct de plecare respirator, dar nu putem acum să extrapolăm și să spunem da, într-adevăr, acest vaccin este benefic pentru acest nou subtip de infecție” – este de părere dr. Valeriu Gheorghiță, medic specialist în boli infecțioase la Spitalul Militar Central din București.

Studii în derulare pe medici și vârstnici, făcute de un medic român în Olanda

Însă sunt studii în derulare, atât în Australia, Europa, cât și în Statele Unite, care evaluează rolul acestui vaccin BCG, mai ales pentru categoria persoanelor la risc, respectiv a personalului medical.

Printre specialiștii care au lansat studii despre eficacitatea acestei imunizări se numără și românul Mihai Netea, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Radboud din Olanda. Echipa medicului face un studiu la care participă 400 de cadre medicale – 200 au primit vaccinul BCG și 200 au primit un placebo. În plus, medicul român face și un studiu separat care analizează eficiența aceste imunizări la persoane peste 60 de ani.

Rata a mortalității de 10 ori mai mică în țări cu vaccinare BCG

Un alt studiu statistic, făcut pe 178 de țări, de epidemiologi de la Universitatea din Texas arată că acele țări care au programe de vaccinare – inclusiv România – au mai puține cazuri de COVID-19 în comparație cu cele care au renunțat la acest program. Asta se traduce și într-o rată a mortalității de 10 ori mai mică, potrivit medicului Paul Hegarty de la Mater Hospital.

Într-un interval de 15 zile, incidența COVID-19 a fost de 38 de cazuri la 1 milion în țări care au vaccinare BCG în timp ce în țări care nu au acest program incidența a fost de 358 de cazuri la 1 milion de locuitori. Mortalitatea a fost de 4,28 la un milion în țările cu programe BGC și 40 la 1 milion de locuitori în țările fără astfel de programe.

Cum explică specialiști de la Harvard beneficiile acestei vaccinări

„Exista indicii clare ca vaccinul BCG poate ajuta organismul uman să își construiască o imunitate care să răspundă pozitiv nu doar în fața tuberculozei, ci si a altor boli, prin efectele sale colaterale”, a explicat și dr. Denise Faustman, director la departamentul de imunobiologie de la Massachusetts General Hospital si profesor asociat de medicina la Harvard Medical School, relateaza CNN.

„Altfel spus, oamenii au început să resimtă efecte pozitive ale acestui vaccin, fără legătură cu tuberculoza”, spune dr. Faustman, care a studiat timp de mai multi ani efectele vaccinului BCG asupra sistemului imunitar al diabeticilor de tip 1, iar acum studiazî același subiect, dar în legatura cu cei care au și alte boli autoimune.

Ipoteza BCG este o rază de speranță

Cum nu există în acest moment vreun medicament sau un vaccin specific pentru COVID-19, ipoteza de lucru BCG este o adevarata raza de speranta, chiar daca acest concept este „un pic neconventional”, remarca si dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase la Vanderbilt University School of Medicine.

Vaccinul BCG s-a dovedit a fi unul dintre cele mai sigure dezvoltate vreodată. Este supervizat de Organizatia Mondiala a Sănătătii, „peste 3 miliarde de oameni fiind deja vaccinati cu BCG”, afirma dr. Faustman.

Una dintre marile probleme legate de stabilirea unor concluzii definitive tine de faptul ca statele testeaza si raporteaza diferit datele statistice legate de COVID-19, dar si de faptul ca evolutia epidemiei este in diverse faze in acest moment. Însă este o ipoteza de lucru pentru cercetatori din diverse colturi ale lumii.

Spania vs Portugalia, Japonia vs Iran, Germania de Est vs Germania de Vest

Spre exemplu, jurnalistii de la Euronews pun pe seama vaccinarii cu BCG explicatia pentru faptul ca Spania are peste 15.000 de morti din cauza COVID-19, in timp ce vecina Portugalia are in jur de 400.

„Diferenta intre cele doua tari din peninsula iberica este misterioasa, dar o explicatie posibila ar avea legatura cu vaccinul BCG”, relateaza Euronews, Spania, ca si Italia, neavand o politica obligatorie de vaccinare BCG.

O alta comparatie este facuta intre Japonia si Iran. Japonia a raportat mult mai putine decese decat Iranul, desi in ambele tari vaccinarea BCG este obligatorie de multe decenii. Exista insa o diferenta importanta: In Japonia obligativitatea a fost introdusa in 1947, iar in Iran – abia in 1984. Cercetatorii banuiesc ca mortalitatea mai mare inregistrata in Iran ar fi cauzata de faptul ca vârstnicii din această tara nu au fost vaccinati BCG în tinerețe.

Un argument in plus ar veni si din Germania. In regiunile din estul tarii, care au fost sub regim comunist pana la caderea Zidului Berlinului si unde vaccinarea BCG a fost obligatorie, numarul de cazuri confirmate cu COVID-19 este mai mic fata de cel inregistrat in partea occidentala a tarii, relateaza Euronews, citand studii facute de specialisti.

Ce țări au renunțat la imunizarea BCG

Țările care au oprit definitiv, cu mulți ani în urmă, vaccinarea BCG se numără SUA, Italia, Spania, Olanda, Elveția, Austria, Suedia, Finlanda, Israel, Noua Zeelandă, Germania, Slovenia, Franța și Marea Britanie. Ultimele două au întrerupt imunizarea după anul 2000. Unele țări repetă vaccinul la 7 ani, lucru pe care și România l-a făcut până în anul 1993. Cei mai mulți dintre cei care au făcut vaccinul rămân cu o cicatrice pe umăr.

Se recomandă pentru copii peste 2.500 de grame

Mai jos găsiți recomandările generale de realizare a vaccinării BCG la copii în România.

Antigene în componență: Bacil Calmette-Guerin

Bolile împotriva cărora oferă protecție: : vaccinarea nu împiedică infectarea, ci progresia către boală. Reduce riscul de îmbolnăvire pentru formele grave de tuberculoză, precum Meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara, dar și pentru contacții din focare.

Vârstă recomandată: vaccinul se face la externarea din maternitate, la nou-născuții cu greutate mai mare de 2.500 de grame.

Cale de administrare: strict intradermic, în partea postero-externă a braţului stâng, în treimea medie.

Tip de ambalaj: pulbere liofilizată (vaccin BCG) şi solvent (Sauton diluat), pentru suspensie injectabilă intradermic.

UNDE SE FACE: În maternitate
CÂND: 2-7 zile

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa