„Sunt gravidă sau alăptez. Mă vaccinez sau nu împotriva COVID?” Argumente pro și contra date de specialiști

Pentru că nu s-au făcut încă suficiente studii din care să reiasă efectele vaccinului COVID asupra alăptării și sarcinii, fiecare țară a ales dacă să imunizeze sau nu gravidele.

Cristina Călin, redactor
scris pe
vaccin covid alăptare
Vaccinurile anti COVID urmează să fie testate pentru a li se vedea riscurile asupra femeilor însărcinate.

În acest moment în lume sunt aprobate 6 variante ale vaccinului anti-COVID. Ele aparțin Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK. În România sunt disponibile cel de la  Pfizer BioNTech și cel de la Moderna. Niciunul dintre ele nu poate fi făcut deocamdată femeilor însărcinate, aceasta fiind recomandarea oficială autorităților. Alte state au hotărât totuși să vaccineze și aceste grupe de persoane. Medici ginecologi români fac apel să se ia în calcul și imunizarea gravidelor și femeilor care alăptează din Români.a

Datele observaționale demonstrează că femeile însărcinate care fac COVID-19 pot ajunge totuși la boli severe care să le trimită la terapie intensivă, putându-se ajunge chiar la deces. Au fost cazuri în care efectele s-au văzut și asupra sarcinii: femeile au născut prematur, iar viața bebelușului a fost pusă în pericol.

Cum funcționează vaccinurile anti COVID?

În prezent, sunt disponibile date limitate legate de efectele vaccinului anti-COVID asupra femeilor însărcinate. Ele provin din studiile de toxicitate asupra dezvoltării și reproducerii animalelor. Nu s-au demonstrat probleme de siguranță la șobolanii care au primit vaccinul Moderna COVID-19 înainte sau în timpul sarcinii, iar studiile privind vaccinul Pfizer/BioNTech sunt în curs de desfășurare.

Vaccinurile cu ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, nu conțin virusul viu care provoacă COVID-19 și, prin urmare, nu poate da cuiva COVID-19

În plus, vaccinurile ARN mesager nu interacționează cu ADN-ul unei persoane, deoarece ARN mesager nu intră în nucleul celulei. Celulele îl descompun rapid. 

Pe baza funcționării vaccinurilor cu ARN mesager, experții pe care cei de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA i-au consultat, consideră că este puțin probabil să prezinte un risc specific pentru persoanele gravide. 

Cu toate acestea, riscurile efective ale vaccinurilor ARN mesager pentru persoana gravidă și fătul ei sunt necunoscute, deoarece aceste vaccinuri nu au fost studiate la femeile gravide.

De ce nu au fost făcute teste de laborator pentru vaccinul anti COVID pe gravide și femei care alăptează?

În SUA, nu este o obișnuiță ca femeile însărcinate să fie incluse în studii clinice din cauza sistemului asigurări de sănătate care nu permite acest lucru.

De asemenea, potrivit producătorilor, ar fi durat o perioadă mai lungă de timp până ca Food and Drug Administration (FDA) să aprobe prezența gravidelor în aceste testări.

În plus, exista riscul ca atât gravidele, cât și bebelușii lor să sufere din cauza unor posibile efecte adverse, astfel încât au fost excluse.

Mai mult, FDA le-a cerut producătorilor să facă mai întâi teste pe animale și mai apoi să introducă și femeile însărcinate în studiile clinice pentru a se asigura că nimeni nu are de suferit.

Pe de altă parte, CDC face teste independente la Universitatea Duke pentru a vedea care sunt efectele vaccinului anti COVID asupra gravidelor. Rezultatele vor apărea în câteva luni.

Atât Pfizer/BioNTech, cât și Moderna au planificate studii la femeile gravide începând cu ianuarie 2021 și monitorizează femeile care au participat la studiile clinice și au rămas gravide după acestea.

Ce trebuie să ia în calcul o gravidă înainte de a se vaccina împotriva COVID 19?

Înainte de a lua decizia de a se vaccina orice femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul de familie care îi cunoaște istoricul medical, dar și cu cel care îi urmărește sarcina.

Considerentele cheie pe care pacientele însărcinate le pot discuta cu furnizorul de servicii medicale includ:

  • Probabilitatea expunerii la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19;
  • Riscuri de COVID-19 pentru ele și riscuri potențiale pentru fătul lor;
  • Ce se știe despre vaccin: cât de bine funcționează pentru a dezvolta protecție în organism, efectele secundare cunoscute ale vaccinului și lipsa datelor în timpul sarcinii;

Femeile însărcinate care decid să se vaccineze trebuie să respecte în continuare liniile directoare actuale pentru a preveni răspândirea COVID-19 după vaccinare. Asta înseamnă:

  • Să poarte mască;
  • Să stea la distanță de ceilalți;
  • Să evite mulțimile;
  • Să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde sau să folosească produse de dezinfectare a mâinilor cu cel puțin 60% alcool;

Efecte secundare ale vaccinului

Potrivit CDC, efectele secundare pot apărea după administrarea oricăruia dintre cele două vaccinuri COVID-19 disponibile, mai ales după a doua doză. Nu este de așteptat ca aceste reacții adverse să fie diferite pentru femeile însărcinate decât pentru cele care nu sunt însărcinate. 

Persoanele gravide care fac febră după vaccinare pot fi sfătuite să ia acetaminofen, deoarece febra a fost asociată cu rezultate adverse ale sarcinii. Acetaminofenul poate fi oferit ca opțiune și pentru femeile însărcinate care se confruntă cu alte simptome post-vaccinare.

Unele persoane au prezentat reacții alergice după primirea vaccinului. Toți cei care fac vaccinul anti COVID, inclusiv femeile însărcinate, trebuie să discute cu medicii dacă au antecedente de reacții alergice severe (de exemplu, anafilaxie) la orice alt vaccin sau terapie injectabilă (de exemplu, intramuscular, intravenos sau subcutanat). 

Considerațiile cheie pentru aceste discuții includ riscurile necunoscute ale dezvoltării unei reacții alergice severe și beneficiile vaccinării.

Ce recomandări sunt în lume legat de vaccinarea gravidelor împotriva COVID19?

În Marea Britanie, gravidele sunt sfătuite de autorități să se vaccineze împotriva COVID19 doar dacă sunt în categorii de risc, în caz contrar să aștepte să nască.

De asemenea, în cazul în care o femeie rămâne însărcinată în timpul scurs între prima doză de vaccin și a doua, i se recomandă să facă rapelul după naștere.

În Irlanda s-a hotărât la începutul perioadei de imunizare a populației să nu se vaccineze și gravidele, însă ulterior Ministrul Sănătății a venit cu modificări, specificând că în lumina noilor descoperiri trebuie să facă alte recomandări.

Astfel, s-a hotărât ca în cazul femeilor însărcinate prima doză de vaccin să fie făcută după săptămâna 14 de sarcină, iar cea de-a doua înainte de săptămâna 33.

În Emiratele Arabe Unite femeile însărcinate, cele care alăptează și cele care doresc să rămână gravide sunt sfătuite să nu se vaccineze până când nu apar mai multe informații referitoare la efectele vaccinului atât asupra lor, cât și asupra fătului.

Mai mult, femeile care s-au vaccinat sunt sfătuite să evite să rămână însărcinate în următoarele 3 luni de la rapel.

În general, autoritățile țin cont de recomandările producătorilor de vaccin și anume de specificațiile pe care le dau producătorii. În general, sfătuiesc femeile să discute cu medicii și să pună în balanță riscurile și beneficiile vaccinului asupra sănătății, cu mențiunea că ar fi mai bine să aștepte să nască.

Israelul este unul dintre puținele state care a pus pe lista de priorități gravidele, femeile care alăptează, dar și pe cele care își doresc să rămână însărcinate în viitorul apropiat.

Potrivit Jerusalem Post, Ministrul Sănătății, Chezy Levy a anunțat încă din 20 decembrie 2020 acest lucru.

În SUA decizia vaccinării sau a refuzului de a se imuniza este lăsată la latitudinea femeii însărcinate sau care alăptează.

Considerații privind vaccinarea COVID-19 pentru persoanele care alăptează

Nici în cazul femeilor care alăptează nu există date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 asupra sugarului alăptat sau asupra producției de lapte. 

Agenția Europeană a Medicamentelor susține că utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru femeile gravide ar trebui făcută de la caz la caz, potrivit Reuters. Agenția nu dispune de suficiente informații despre potențiale riscuri la femeile însărcinate din datele obținute de companiile dezvoltatoare de la voluntarii testați, a spus Harald Enzmann, director în cadrul EMA, într-un briefing de presă.

Poziția autorităților din România cu privire la vaccinul COVID și alăptarea și sarcina

UPDATE, 26 ianuarie. Ministerul Sănătății a hotărât să lase decizia de a se vaccina la latitudinea femeilor însărcinate sau care alăptează. Acestea sunt sfătuite să discute cu medicul înainte de a se vaccina anti-COVID19.

În România, sunt medici care recomandă ca femeile însărcinate să nu fie vaccinate, în timp ce alții susțin contrariul.

Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și membru al comitetului care se ocupă de campania de vaccinare antiCovid la nivel național, declara pentru SpotMedia că: ”În ceea ce privește femeile însărcinate, nu vorbim de o contraindicație absolută, și e bine să punctăm acest lucru, ci de o non-indicație. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, neexistând date din studiile clinice, nu putem să afirmăm profilul de siguranță. Și atunci ne abținem.”

„Ne abținem să administrăm vaccinul la femeile gravide. În plus, orice persoană care primește vaccinul este avizată ca timp de o lună să evite o sarcină.”

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei

Potrivit acestuia pentru femeile care alăptează nu există contraindicații.

Medicii din România cer ca femeile însărcinate și cele care alăptează să poată alege dacă se vaccinează sau nu

În același timp, Societatea de Obstretică și Ginecologie din România ”solicită autorităților să nu restricționeze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea Covid-19, așa cum nu este restricționat nici în UE sau SUA.

De asemenea, solicităm nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: „nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc”, se spune într-o scrisoare deschisă semnată de medicul Radu Vlădureanu, președintele acestei asociații.

În scrisoare sunt enumerate o serie de referințe științifice cu privire la efectele vaccinului anti-COVID asupra femeilor însărcinate și ale celor care alăptează. Redăm o parte din ele:

  • Grupurile de experți internaționali (ACOG, CDC, JCVI, RCOG) sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc, toți dezvoltând forme severe de Covid-19; aceasta cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidități.
  • Cele două vaccinuri Covid-19 existente acum în România nu au fost testate pe gravide. De aceea nu există date specifice de siguranță pentru sarcină. Studiile DART (Data from Developmental and Reproductive Toxicity) elaborate de Moderna și publicate în 4 Decembrie 2020 arată lipsa oricăror efecte adverse asupra reproducerii și dezvoltării embrionare la șoarece. Studiile DART ale lui Pfizer-BioNtech sunt așteptate în scurt timp și sunt date preliminare că vor arăta aceeași lipsă de efecte adverse asupra reproducerii.
  • Ținând cont de mecanismul de acțiune al acestor vaccinuri și de rezultatele studiilor clinice de fază II și III, este de așteptat ca eficiența și siguranța vaccinurilor la gravide să fie aceleași ca în cazul femeilor negravide (ACOG, 2021).
  • Se așteaptă date de la cele 330.000 de gravide care lucrează în sistemul de sănătate SUA și care beneficiază de vaccinare prioritară în prezent. Se estimează că majoritatea se vor vaccina.
  • Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani (cele care nu conțin virus viu atenuat). De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetanopertussis) sunt administrate în sarcină și nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile Covid-19 au îndeplinit aceleași standarde înalte de siguranță în procesul aprobării lor ca și cele amintite mai sus.
  • Femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, dar datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte și în orice caz nu poate acționa asupra nou-născutului. Dacă vaccinul Covid-19 este înghițit și nu injectat intramuscular, este supus digestiei și inactivat imediat.
  • O gravidă vaccinată Covid-19 în sarcină este foarte probabil să transmită anticorpi nou-născutului prin lapte și să îi ofere astfel acestuia o anumită imunitate, imunitate ce va fi crescută ulterior prin continuarea alăptării.

Specialiștii spun nu este interzis vaccin COVID în alăptare

Medicul specilist pediatru, consultant internațional în alăptare, Ilinca Tranulis, IBCLC, de la Asociația 07Alaptare: ” Punând în balanță beneficiile mari ale alăptării și riscurile mici ale vaccinului asupra copilului alăptat, CDC (Centers of Disease Control and Prevention), ACOG (American College of Obstetricians and Gunaecologists), RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), ABM (Academy of Breastfeeding Medicine), WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii), JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunization) recomandă ca femeile care alăptează să primească vaccinul asemănător cu femeile care nu alăptează, din aceeași categorie.

Organizația Internațională La Leche League, care militează pentru alăptare, citează Organizația Mondială a Sănătății și le recomandă mamelor să nu renunțe la alăptate dacă s-au vaccinat anti-COVID.

De asemenea, le sfătuiește să nu renunțe la imunizarea împotriva coronavirusului dacă alăptează.

Indiferent de ce variantă alegi este important să vorbești cu medicul tău ginecolog și să luați decizia punând în balanță toți factorii.

Dacă vrei să mai citești și alte articole legate de coronavirus și sarcina și alăptarea îți recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa