COVID-19 scoate tații din sala de nașteri. ”Fii pregătită să naști singură!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
tații în sala de nașteri

O jurnalistă din Franța, însărcinată în ultimul trimestru, povestește pentru CNN cum toate planurile ei de naștere au fost date peste cap de pandemia de coronavirus. COVID-19 scoate tații din sala de nașteri.

”Fii pregătită să naști singură!”, a anunțat-o moașa în timpul unui control de rutină din timpul sarcinii. Femeia mai are 4 săptămâni până în momentul în care va aduce pe lume primul copil. Din cauza pandemiei de COVID-19 se teme că va naște cu un străin alături, pentru că soțului ei îi este interzisă prezența. O moașă va fi cea care o va ține de mână și o va încuraja în locul tatălui copilului său.

”Știu că sunt privilegiată pentru că singurele mele griji se îndreaptă către circumstanțele în care îmi voi aduce pe lume copilul, în timp ce alții își plâng morții răpuși de noul coronavirus”, spune Saskya Vandoorne, editor CNN, care locuiește la Paris.

Meseria a învățat-o să aibă totul planificat. De aceea, când a înțeles cât de gravă poate deveni situația în Franța și că totul va fi închis pentru mai multe săptămâni a comandat online tot ce poate să aibă nevoie pentru venirea pe lume a bebelușului. Simțea că țara în care trăiește va urma același scenariu ca Italia și nu a vrut să riște să fie nepregătită. Avea dreptate. Joi, 26 martie, Franța are peste 25.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 1331 de morți.

Sarcina în vremea autoizolării forțate

Saskya s-a autoizolat împreună cu soțul ei pentru a nu risca să ia de undeva virusul. A anulat petrecerea de dinainte de naștere—baby shower, cum este ea numită—și a început să urmeze cursurile prenatale online. S-a adaptat pe cât a putut la toate restricțiile pe care statul francez le-a impus cetățenilor săi din dorința de a împiedica răspândirea coronavirusului.

Ca să poată ieși din apartamentul ei din Paris pentru cumpărături și medicamente a scris de mână o justificare și nu a depășit raza cartierului. Astfel, nu doar că risca să se expună inutil, dar ar fi fost și amendată de forțele de ordine care patrulează pe străzi. A înțeles foarte bine că numărul de bolnavi și de morți sunt o justificare pentru toate aceste măsuri și că răspândirea noului coronavirus ar însemna o tragedie pentru țara ei.

Fără vizite de la bunici. COVID-19 scoate tații din sala de nașteri

Femeia mărturisește că pe măsură ce burta i-a crescut și restricțiile au fost mai greu de acceptat, mai ales din cauza grijilor pe care și le făcea. A intuit de la început că nicio rudă, nici chiar bunicii, nu vor putea bebelușul decât online. Totuși, nu și-a putut închipui că tatăl copilului, soțul ei, nu va fi primit nu doar în sala de nașteri, dar nici măcar în spital.

Măsura nu a fost luată de Ministerul Sănătății din Franța în mod oficial, însă mai multe maternități au hotărât că acest lucru este cea mai bună soluție pentru a proteja sănătatea pacienților și a cadrelor medicale. Aceleași măsuri au fost anunțate și de unitățile spitalicești din New York, SUA, semn că tot mai multe state iau în considerare astfel de restricții.

Evident, femeile însărcinate care urmează să nască în perioada următoare nu au reacționat tocmai bine la aflarea veștii. Pe lângă stresul nașterii mai au acum și îngrijorarea că nu vor avea partenerul alături așa cum s-au așteptat. Mai mult, sunt gravide din Franța care iau tot mai mult în considerare varianta de a naște acasă dacă nu li va permite taților să asiste la naștere.

Incerditudinile sunt și mai greu de dus pentru o femeie însărcinată

”Sunt în căutare de multe răspunsuri, dar în aceste timpuri de incertitudini fără precedent, în care se produc schimbări rapide, în care ce este permis azi mâine poate fi interzis este foarte greu. Nimeni nu știe ce ne așteaptă”, spune Saskya.

Până la urmă moașa i-a spus femeii că poate să îl aibă pe soțul ei aproape în sala de nașteri printr-o aplicație video. Pare o soluție bună, mai ales că principala prioritate a tuturor părinților acum este sănătatea lor și a copiilor, spune jurnalista.

Dacă acest articol despre cum scoate coronavirusul tații din sala de nașteri ți s-a părut interesant îți mai recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa