Șomaj tehnic la stat. Ce angajați sunt excluși de la noua măsură

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
șomaj tehnic la stat

Angajații de la stat vor intra și ei în șomaj tehnic. Potrivit noilor reglementări aceștia vor lucra prin rotație două săptămâni, apoi două vor sta în șomaj tehnic, astfel că procentul pierdut din salarii va fi mai mic decât în privat.

Angajații din sectorul bugetar vor primi 75% din salariul întreg pe două săptămâni și 75% din salariul de bază pe celelalte două, în care stau acasă. Scăderea salarială în cazul lor va fi de 12,5%. „Ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii în două – angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice. Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic – plătiţi la fel cum sunt plătiţi cei din şomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi, care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Șomaj tehnic la stat. Cum sunt afectate salariile

Măsura a fost luată nu doar pentru a limita răspândirea noului coronavirus, ci și pentru a aplica un principiul al solidarității între toți angajații din România. Principiul solidarităţii trebuie să fie valabil pentru toţi angajaţii, inclusiv în sectorul public”, a spus Orban, care a invocat atât „considerente epidemiologice”, legate de limitarea pandemiei, cât şi resursele mult diminuate ale bugetului. „Este o măsură de bun simţ ca şi în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales unde se poate”, printr-un „mecanism de bun simţ” în care „angajaţii se împart în două jumătăţi”, urmând ca jumătate să lucrează 15 zile iar următoarele 15 zile să stea acasă în şomaj tehnic.

Șomajul tehnic la stat nu îi vizează pe toți angajații. De la aplicarea acestei măsuri sunt excluse anumite categorii de personal care în această perioadă ori sunt în prima linie de luptă cu COVID-19, ori continuă să lucreze, deși o fac de acasă. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu vor fi trimiși în șomaj tehnic cadrele didactice, angajații din sănătate, cei din Ministerul Apărării, de la Interne, dar și anumite structuri din Ministerul Muncii. „În ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an (şcolar) şi pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.

Dacă acest articol în care vorbim despre șomaj tehnic la stat ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa