Alertă către medici: un sindrom grav legat de COVID-19 afectează copiii

Cristina Călin, redactor
scris pe
sindrom grav legat de COVID-19

Organismul copiilor poate avea reacții periculoase ca urmare a infecției cu noul coronavirus, avertizează medicii din Marea Britanie, într-un comunicat de urgență transmis de Casa de Sănănate din această țară. Un sindrom grav legat de COVID-19 a fost observat la mai mulți copii britanici, dar și în Italia și Spania. 

Medicii de la secțiile de terapie intensivă de la spitalele din Londra și din alte orașe din Marea Britanie au observat simptome neobișnuite la copiii pe care i-au tratat de coronavirus. Acestea includ reacții inflamatorii în mai multe părți ale corpului care pot fi asociate celor provocate de gripă. O parte dintre micuți au fost testați pozitiv pentru COVID-19, dar nu toți.

Stephen Powis, directorul NHS (Sistemul de Sănătate din Marea Britanie) a declarat pentru BBC că trebuie să fim conștienți de reacțiile rare, severe ale copiilor: ”Am observat aceste simptome în ultimele zile. Experții noștri spun că reprezintă o stare de urgență medicală.”

Sindrom grav legat de COVID-19. Seamănă cu un șoc toxic

Alerta trimisă de medicii britanici spune că sindromul inflamator apărut la copii poate avea legătură cu noul coronavirus sau poate fi vorba despre un nou tip de infecție care are simptome grave la cei mici.

Pacienții la care s-au observat aceste reacții au avut probleme de sănătate foarte serioase ca în cazul unui șoc toxic, cu febră foarte mare, tensiune arterială scăzută, eczeme și dificultăți de respirație. De asemenea, sindromul s-a manifestat și la nivelul sistemului gastrointenstinal prin dureri de stomac, vomă, diaree, dar și la sistemul cardiac prin inflamație și rezutate neobișnuite ale valorilor testelor sangvine.

Experții britanici spun că organismul copiilor este depășit de aceste simptome și luptă cu greu cu infecția. De aceea, este nevoie de tratament de urgență.

Avertismentul din Marea Britanie vine pe fondul constatărilor medicilor din întreaga lume legate de faptul că noul coronavirus se manifestă cu simptome mai ușoare la copii. Totuși, Nazima Pathan, medic la Departamentul de Terapie Intensivă din Cambridge, spune că astfel de reacții severe la copii au fost raportate și de medici din Spania și Italia.

„La camerele de gardă s-au prezentat copii cu simptome asociate șocului septic și eczeme la nivelul pielii așa cum vezi doar la sindromul toxic, dar și cu semne care apar doar la boala Kawasaki, care afectează vasele de sânge și inima”, a descris specialistul simptomatologia noului sindrom inflamator observat la copii.

Simptomele care apar în cazul acestui sindrom grav legat de COVID-19

La spitalele din Marea Britanie s-au prezentat în ultimele trei săptămâni aproximativ 20 de copii cu astfel de simptome. Medicii spun că situația trebuie monitorizată pentru că este neobișnuită.

Sfatul lor este ca părinții să contacteze imediat pediatrul sau să sune la urgență dacă observă la cei mici următoarele simptome:

  • Pielea devine pală și este foarte rece la atingere.
  • Respirație neregulată, cu opriri ale acesteia (apnee).
  • Respirație greoaie, timp în care copilul devine agitat și nu mai răspunde la stimuli.
  • Albăstrirea pielii din jurul buzelor.
  • Apariția convulsiilor.
  • Stări de confuzie, letargie, plâns necontrolabil.
  • Eczeme.
  • Dureri testiculare.

Dacă acest articol despre acest sindrom grav legat de COVID-19 care afectează copiii ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa