Copiii au revenit în școli și grădinițe în Danemarca. ”Copiii noștri nu sunt cobai”, protestează unii părinți

Cristina Călin, redactor
scris pe

Școlile din Danemarca sunt primele din Europa care deschid porțile pentru elevi de la începutul pandemiei de coronavirus. Copiii danezi de până la 11 ani se întorc la grădiniță sau școală, a anunțat guvernul din această țară. Astfel, Danemarca devine prima țară din Europa care relaxează restricțiile legate de coronavirus în domeniul educației.

Prim ministrul Mette Frederiksen le-a urat bun venit copiilor care s-au întors la școlile din Danemarca. În capitala Copenhaga s-au deschis aproximativ 35% dintre instituțiile de învățământ urmând ca toate celălalte să le urmeze exemplul până pe 20 aprilie. În Danemarca școlile s-au închis pe 12 martie.

În toată perioada de la depistarea primul caz până azi, 15 aprilie, în Danemarca sunt 6681 de infectați cu noul coronairus și 309 persoane decedate din cauza COVID-19. Situația este apropită de cea din România de la acest moment. ”Avem emoții cu privire la începerea școlii, dar ne asigurăm că nimeni nu se va mai îmbolnăvi. Copiii se vor spăla pe mâini de foarte multe ori. Nu vor purta măști, dar ne vom strădui să îi facem să stea departe unii de alți”, a declarat pentru BBC, Elisa Rimpler, reprezentanta Uniunii Educatorilor din Danemarca.

Relaxarea măsurilor din școlile din Danemarca dictată de la Bruxelles

Decizia luată de autoritățile daneze vine în urma declarației făucute de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen care a spus că restricțiile se pot ridica gradual în funcție de nivelul la care sunt îmbolnăvirile în fiecare stat membru. De asemenea, o condiție importantă pentru relaxarea măsurilor este ține și de capacitatea sistemului de sănătate a țărilor, dar și de cel de supraveghere și monitorizare.

Nu doar Danemarca a ridicat măsurile drastice. În Austria s-au redeschis magazinele mici, cehii au stabilit un program de relaxare în 5 pași, iar în Spania se pot întoarce la lucru și muncitorii din domeniile considerate neesențiale. În Italia s-au redeschis librăriile și magazinele care comercializează îmbrăcăminte în anumite regiuni.

În Germania canceralul Angela Mekel dorește redeschiderea mai multor sectoare ale economiei începând cu 3 mai, în funcție de modul în care va evolua situația cazurilor de coronavirus.

Ce se va întâmpla cu școlile din Damemarca? „Copilul meu nu e cobai”

În Damerca, sunt la jumătatea lunii aprilie 309 morți și peste 6600 de infectări cu noul coronavirus. Pentru că nu s-a testat toată populația, specialiștii cred că sunt mult mai multe persoane purtătoare ale virusului. Pentru că s-au luat măsuri rapide de carantină și izolare, nu au apărut foarte multe cazuri într-un timp foarte scurt. De aceea s-a luat și măsura de a relaxa măsurile de protecție a populației.

Totuși, sunt părinți care nu vor să îi ducă încă pe cei mici la școală. Nici directorii din școlile din Danemarca nu sunt convinși că toate cadrele didactice sunt în siguranță, așa că au hotărât ca unii dintre ei să rămână acasă și în perioada următoare chiar dacă vor începe cursurile.

Părinții au făcut chiar o petiție—”Copilul meu nu este cobai”—care a strâns deja 18.000 de semnături și care cere autorităților să nu deschisă școlile și grădinițele pentru că este periculos pentru sănătatea copiilor.

De cealaltă parte, guvernanții spun că distanța dintre bănci din clase va fi de 2 m, iar în pauze elevii vor ieși pe rând, în grupuri de mici. Profesorii trebuie să se asigure că în interior copiii nu trebuie să stea în grupuri mai mari de doi copii, iar afară de cinci. Multe dintre școli au spus că orele se vor desfășura în aer liber, pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus.

Elevii de gimnaziu și cei de liceu vor continua să rămână acasă și să urmeze orele online. Este de așteptat ca aceștia să se întoarcă în sălile de clasă pe 10 mai. În cazul în care vor apărea din nou cazuri de coronavirus în număr mare, se vor închide din nou unitățile de învățământ deschise.

Care este situația unităților de învățământ din Europa și în lume?

Cum arată în lume situația școlilor. Mai bine de 1,5 miliarde de copii sunt afectați de închiderea școlilor. Doar în zona cu albatru sunt țări cu școli deschise

În Europa situația școlilor este foarte diversă. În Malta autoritățile au hotărât ca toate unitățile e învățământ să rămână închise până la finalul anului școlar, pe 30 iunie. Finlandezii au prelungit măsurile de restricție până pe 30 mai, cu posibilitatea de a mări perioada. În Austria școlile vor rămâne închise până la jumătate lunii mai.

Multe state din Europa încă nu au luat o decizie cu privire la modul în care se va termina anul școlar și când se vor întoarce copiii în bănci. Majoritatea așteaptă să vadă cum decurg lucrurile, mai exact, câte cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus apar.

În România, copiii vor mai sta acasă până cel mai devreme pe 15 mai când va expira starea de urgență. Minsiterul Educației a anunțat că nu se pune problema îngețării anului școlar și că se lucrează pe mai multe scenarii cu privire la modul în care se vor încheia mediile și cum se vor da examenele.

Dacă acest articol despre școlile din Danemarca în timpul pandemiei de coronavirus ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa