Școala în pandemie. Povestea unei mame românce din Germania: „Copiii ies la joacă în curte, dar fiecare clasă are zona ei”

Oana Antonescu, redactor
scris pe

Mai multe țări din lume au redeschis deja școlile, cu reguli de protecție foarte diferite, mai mult sau mai puțin stricte. Germania a găsit o soluție pentru a nu închide o școală întreagă când apar cazuri de COVID-19 printre elevi. În nordul țării, copiii respectă reguli stricte de distanțare, măștile sunt obligatorii până la intrarea în clasă și părinții nu le primesc gratuit. Despre regulile de pandemie din școlile germane ne-a povestit Mihaela, mama unor fetițe gemene care au început clasa I pe 12 august.

În august, clopoțelul a sunat în câteva landuri din Germania, în Suedia, Danemarca, Olanda, Elveția, SUA și Canada pentru câteva sute de mii de elevi. Condițiile în care s-au redeschis școlile în lume variază foarte mult de la o țară la alta și chiar de la o regiune la alta a unei țări. Părinți români stabiliți în diverse state ale lumii au povestit pentru totuldespremame.ro cum este acest început de an școlar atipic și cât de mulțumiți sunt de măsurile luate de autoritățile de acolo.

Pentru Anelise și Anisia, 12 august a fost prima zi de școală. Gemenele în vârstă de 6 ani trec printr-o experiență plină de provocări: încep clasa I într-o țară străină, într-o limbă străină și într-o școală cu reguli diferite, de pandemie. Familia celor două fete s-a stabilit în orașul Flensburg, din Germania, la început de an, chiar înainte să fie declarată pandemie de coronavirus în lume.

În Germania, măsurile de protecție aplicate în unitățile de învățământ sunt diferite de la un land la altul. În general, în landurile din sudul țării, mai afectate de pandemie, regulile sunt mai stricte decât în nord. Orașul Flensburg în care locuiesc gemenele românce se află în cel mai nordic land din Germania: Schleswig-Holstein. Cu toate acestea, nici elevii de aici nu au fost scutiți de măsuri speciale de protecție menite să prevină răspândirea coronavirusului în școli. Cum a redeschis Germania școlile pentru elevii săi a povestit pentru totuldespremame.ro Mihaela Gherguș, mama gemenelor Anelise și Anisia.

Școala în pandemie. Masca de protecție, doar până în clasă

În școala din Flensburg, niciun copil nu are voie să intre fără mască. Ea este obligatorie când se deplasează prin școală, dar nu și în sălile de clasă. „Dacă se întâmplă ca un copil să uite masca acasă sau să o piardă, părinții sunt sunați să vină cu una la școală și abia atunci pot intra. Nu ni se asigură măști gratuit”, ne-a povestit Mihaela, mama celor două fete.

În nordul Germaniei, copiii poartă mască de protecție până ajung în clasă Foto: Arhivă personală Mihaela Gherguș

Când merg la toaletă, copiii trebuie să-și pună masca de protecție. „La școala noastră, toaleta este undeva afară, deci trebuie să iasă din clădire ca să poată merge. Este un inconvenient, mai ales că aici plouă mai mereu”, explică mama gemenelor.

Accesul în școală se face pe două intrări

Părinții nu au voie să treacă de poarta școlii. Singura ocazie în care Mihaela a văzut școala fetelor a fost la ședința de început de an cu părinții. Informațiile cu privire la măsurile de protecție le cunoaște de la ședință și de la cele două fete.

„Dimineața, lăsăm copiii la poartă, unde îi așteaptă un profesor care se asigură că au mască și că o poartă până ajung în clasă. Nu le măsoară nimeni temperatura, nu le face nicio verificare legată de sănătate”, spune mama fetelor.

Școala are mai multe corpuri și este de tip vagon, fără etaj. Accesul copiiilor se face pe două intrări, dar ieșirea este una sigură. „Copiii nu se bulucesc la intrare, dimineața, dar tot se mai întâlnesc când intră și apoi când pleacă”, completează Mihaela.

Până pe 30 iunie, Anelise și Anisia au fost la grădiniță în același oraș german. La fel ca la școală, intrarea și ieșirea copiilor să făceau pe căi de acces diferite. Singura diferență în privința regulilor de protecție era legată de mască – nu erau nevoiți să o poarte la grădiniță.

Școala în pandemie. Reguli stricte de distanțare până în clasă

Anelise și Anisia au avantajul că în școala lor sunt doar 8 clase primare (I-IV). Chiar și în aceste condiții, unitatea de învățământ a introdus reguli stricte de distanțare a copiilor, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Clasele sunt grupate câte două și doar copiii acelor clase au voie să ia contact unii cu ceilalți. În pauze, când ies afară, la joacă, fiecărei grupe formate îi este repartizată câte o zonă din curte unde au voie să stea. Regula aceasta cu două clase a fost creată ca să nu bage în carantină toată școala în caz că apar cazuri de coronavirus. De exemplu, în școala unui nepot pe care îl am tot aici, în Germania, s-a depistat un caz de COVID-19 la clasa cealaltă. Au același sistem ca la noi și s-a decis ca ambele clase să intre în izolare 14 zile. Nu a fost închisă toată școala. Fetele mele știu exact care este zona lor din curte și unde nu au voie să stea”, povestește Mihaela.

În clase nu există distanțare

În clasa gemenelor sunt 20 de copii, cu mese individuale și fără separatoare din plexiglas. „Distanța dintre mese nu este mai mare de un metru, din ce am văzut eu la ședință. Clasa este micuță, la o treime din ce știu că există la noi, în România. Mi-au spus fetele că, atunci când au ora de arte, stau câte trei copii la masa de lucru. Din ce mi-au povestit, au în clasă și mese mai mari, la care copiii sunt grupați. În plus, ies la tablă în grup și scrie fiecare pe bucata lui de tablă. În concluzie, în clasă nu prea se respectă distanțarea”, mai spune mama gemenelor.

Fetele au chiuvetă în clasă și, din ce mi-au povestit, se spală și se dezinfectează mai tot timpul.

Mihaela Gherguș, mama gemenelor Anelise și Anisia, eleve în clasa I în Germania

Respectând aceeași regulă de împărțire a claselor, copiii participă la orele de sport fără restricții. „Orele de educație fizică se țin normal, ori în curtea școlii, pe zona delimitată pentru fiecare, ori în sala de sport, dacă plouă. Se joacă normal, jocuri de echipă, cu mingea, care am înțeles că vor fi interzise în România”, potrivit Mihaelei.

Școala în pandemie. Reguli în caz de îmbolnăvire

Până la data publicării articolului, niciun copil din clasa gemenelor nu a fost depistat cu COVID-19. Cât despre prezența copiilor la ore, Mihaela spune că este normală. „Lipsesc doar dacă sunt bolnavi. De exemplu, două zile le-am ținut și eu acasă, pentru că le curgea nasul. Aceasta este regula aici: să-i ținem două zile acasă, în caz că apare febra sau alte simptome. La revenirea în colectivitate, nu avem nevoie de adeverință de la medicul lor. Doar dacă lipsesc mai mult de 5 zile ni se cere o hârtie de la medic”, explică Mihaela.

În cazul în care un copil primește diagnosticul de COVID-19, părinții sunt obligați să anunțe conducerea școlii, pentru o anchetă epidemiologică.

Școala în pandemie. Ce spun părinții despre măsuri

Mihaela se declară mulțumită de regulile aplicate de școală pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. „Eu cred că măsurile acestea de protecție sunt suficiente, nu cred că ar fi nevoie de mai multe. Atâta timp cât copiii se spală pe mâini și poartă masca atunci când trebuie și cum trebuie, o să fim bine. Și ceilalți părinți sunt OK cu măsurile de până acum, nu le critică nimeni. Oamenii par relaxați aici”, conchide mama gemenelor Anelise și Anisia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa