Riscul de contaminare cu noul coronavirus și activitățile de vară. Părerile experților despre camping și mersul la plajă

Cristina Călin, redactor
scris pe
riscul de contaminare cu coronavirus.

După mai bine de două luni de carantină cu siguranță simți nevoia să ieși din casă, să faci tot felul de activități în aer liber. Vremea caldă te îmbie la drumeții, picnicuri, grătare, plajă și tot felul de activități care să te relaxeze. Dar oare sunt ele sigure în contextul pandemiei de coronavirus? Iată părerile specialiștilor despre riscul de contaminare cu noul coronavirus implicat de activitățile pe care le făceam până acum pe timpul verii și după care tânjim.

Înainte de da explicații pentru ficare tip de activitate în parte este bine să știi că riscul de contaminare cu noul coronavirus depinde în mare parte de vârsta și starea de sănătate a fiecăruia, de numărul de persoane bolnave din zona ta și de precauțile pe care le iei. Înainte de a te hotărî să pleci undeva ține cont de restricțiile care sunt în localitatea unde vrei să ajungi.

Trebuie să înțelegi din start că nu există niciun loc unde să mergi și care să nu implice absolut niciun risc. „Putem să ne gândim la riscul de transmisie a coronavirusului luând în considerare următoarele variabile: timp, spațiu, oameni, loc”, explică medicul William Miller, epidemiologist de la Universitatea din Ohio.

În traducere acest lucru înseamnă că cu cât petreci mai mult timp aproape de o persoană infectată cu atât este mai mare riscul. Cu cât interacționezi cu mai multe persoane riscul este mai mare, iar spațiile închise sunt mai periculoase decât cele în aer liber.

Grătar în curtea casei cu rude sau prietenei: risc mic spre mediu

Dacă vrei să te întâlnești într-un spațiu deschis generos cu un grup restrâns de persoane nu ar trebuie să fie riscant. Totuși, totul depinde de persoanele pe care le inviți și de ce-au făcut înainte de a ajunge la întâlnire. Ca să eviți orice risc este indicat să nu împărțiți mâncarea, băutura, tacâmurile sau vesela. Alimentele în sine nu pot duce la contaminare, dar atingerea lor de persoane infectate poate reprezenta un pericol, spune doctorul Andrew Janowski, pediatru și expert în boli infecțioase de la Universitatea din Washington.

Un detaliu foarte important este cantitatea de alcool servită la reuniune. Nu doar că va crește dorința de apropiere și te va face să uiți de riscuri, cantitatea mare de băutură va crește și numărul drumurilor la baie. Cu cât toaleta este folosită mai des de mai multe persoane cu atât riscul este mai mare.

Purtatul măștii nu este neapărat obligatoriu, dar dacă sunt și copii prin preajmă care se vor juca foarte apropiat este bine să le poarte. Faceți-i să creadă că fac parte din joc, dacă spun că nu vor.

Mesele la restaurant: risc de contaminare cu coronavirus mediu spre mare

Mâncatul la restaurant, în interiorul acestuia, face încă parte din categoria de activități riscante, avertizează medicul Emily London, epidemiolog la Universitatea din Chicago. „Oamenii tind să petreacă mult timp în localuri, iar cu cât expunerea este mai mare cu atât crește și riscul, chiar dacă stau la distanță mare unii de alții. Mesele la restaurant înseamnă și purtarea de discuții, iar acesta este un factor de risc”, explică medicul.

Medicul Abraar Karan, cercetător la Facultatea de Medicină de la Universitatea Harvard, spune că focarul din localitatea Guangzhou din China a izbucnit într-un local fără ferestre, cu un sistem slab de ventilație, ceea ce a permis la transmisia mai ușoară a particulelor de salivă de la un om la altul.

Riscurile pot fi micșorate de măsurile pe care restaurantul le ia. Se pot scoate din mese pentru a limita numărul de persoane, persoanalul poate purta măști și se pot schimba tipurile de baterii de la băi astfel încât nimeni să nu mai atingă nimic atunci când se spală pe mâini. De asemenea, olivierele ar trebui să dispară, iar condimentele să fie ambalate individual. Tipurile de masă cu autoservire ar trebui să dispară.

Oricum, dacă vrei să mergi să mănânci în oraș, este indicat să ai la masă doar membrii ai familiei cu care ai stat în izolare.

Mersul la piscină sau la plajă- riscul de contaminare cu coronavirus: mic

Atâta timp cât păstrezi distanța socială, poți merge liniștită la piscină sau la plajă. Apa nu implică riscuri, dar chiar și acolo nu trebuie să te apropii prea mult de alte persoane care nu fac parte din familie. De asemenea, este indicat să fii foarte atentă când folosești băile sau alte spații comune.

Cea mai mare problemă la plajă sau la piscină sunt copiii, care tind să se împrietenească repede cu oricine. Această înseamnă o apropiere fizică, multă vorbărie care implică particule de salivă care sar din gură, jucării duse la gură și alte activități cu risc mare de infectare cu coronavirus.

Cel mai bine este să alegi plaja, la orele dimineții sau seara, când nu este foarte populată.

Nunțile sau alte petreceri cu mai mult de 10 persoane: risc mediu spre mare

Cele mai multe nunți sunt organizate vara. Chiar dacă sunt organizate în aer liber, în această perioadă pot fi riscante, pentru că este aproape imposibil să se respecte distanțarea socială. Mai mult, alcoolul ne poate face mai puțin vigilenți.

Cu cât sunt invitate mai multe persoane, din mai multe familii, cu atât riscul este mai mare. Depinde foarte mult de cât înțelege fiecare să se protejeze pe sine și pe cei din jur. Un aspect importa este modul în care oamenii ajung la nuntă. Dacă urmează să călătoarească cu avionul, trenul sau autocarul atunci trebuie să te gândești de două ori dacă vrei să fii în preajma lor.

Folosirea toaletelor publice: risc mic spre mediu

Uneori nu ține de voința noastră și trebuie neapărat să mergem la o toaletă publică. Medicul Emily Landon spune că în mod normal aceste spații sunt gândite astfel încât să fie evitată transmisia infecțiilor de orice fel, pentru că nu doar coronavirusul este problema în această situație.

În acest caz riscul depinde de numărul cazurilor din zonă și de cum utilizezi spațiile. Dacă te speli foarte bine pe mâini apoi și folosești gel dezinfectant nu ar trebui să ai vreo problemă. Ideal ar fi să alegi o toaletă care este suficient aerisită și să nu stai la cozi cu prea multe persoane.

Folosirea unei case de vacanță cu altă familie: riscul de contaminare cu nou coronavirus este mic

Vrei să pleci la munte sau mare cu o altă familie și te-ai gândit că dacă închiriați o casă doar pentru voi este mai sigur? Potrivit experților ai avut dreptate. Dacă alegi o familie care a respectat regulile de izolare atunci riscul este destul de mic.

Cu cât casa este mai izolată cu atât va fi mai sigură vacanța și riscul de infectare cu noul coronavirus mai mic. Trebuie să ai grijă ca și cei cu care mergeți să fie la fel de precauți. Asigură-te că nu au niciun semn de boală, iar atunci când ajungeți ștergeți cu soluție pe bază de alcool și clor toate suprafețele.

Cazare la hotel: risc mic sau mediu

Dacă vrei să te cazezi la hotel nu ar trebui să existe risc de îmbolnăvire de COVID-19 dacă stai în cameră. Cel mai bine este să eviți spațiile comune: holurile, liftul, sala de gimnastică, restaurantul.

Când ajungi în cameră șterge cu soluție pe bază de alcool sau clor telecomanda, blaturile de la masă, noptiere sau alte spații comune. Chiar dacă pare exagerat, poți schimba și așternuturile.

Mersul la coafor: riscul de contaminare cu coronavirus mediu spre mare

Mersul la coafor implică contactul foarte apropiat cu o altă persoană pe care nu o cunoști și care interacționează cu foarte mulți oameni pentru o perioadă de timp. Medicul Karan spune că în acest caz nici măcar măștile nu sunt eficiente 100%. Dacă în zona ta nu sunt foarte multe cazuri de coronavirus și atât tu, cât și personalul din coafor poartă mască riscurile scad considerabil.

Cumpărăturile la mall: diferite grade de risc

Riscul depinde foarte mult de tipul de mall, de cât de aglomerat este și de cât de mult timp petreci în incinta lui. Mergi la mall doar dacă ai nevoie de ceva neapărat și nu găsești acel lucru online. Nu face din asta o activitate de relaxare și poartă mască indiferent de timpul petrecut acolo. Evident este indicat să mergi atunci când nu este foarte multă lume.

Camping: riscul este foarte mic

Campingul este una dintre cele mai puțin riscante activități de vară dacă privim din perspectiva infectării cu coronavirus. Dacă mergi cu mai multe persoane trebuie să fie de încredere și să fi respectat regulile de distanțare socială.

Cu cât zona în care campezi este mai izolată, cu atât este mai sigură activitatea. Poți să o transformi într-una riscantă dacă alegi să dormi în cort cu persoane care nu fac parte din familia ta sau dacă folosești la comun tacâmurile și vesela cu alți oameni.

Riscul de contaminare cu coronavirus. Activitatea sportivă în aer liber: mic

Activitatea sportivă în aer liber este chiar indicată dacă este făcută individual sau cu membrii ai familiei. Cu cât sunt implicați mai mulți oameni cu atât riscul de infectare cu coronavirus este mai mare.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa