Ministrul Educației: Școala începe când se încheie starea de urgență. Examenele naționale ar putea avea loc în iulie, fără materia din semestrul II

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
reluarea cursurilor
În acest moment, școala se face online, însă de această facilitate nu beneficiază toți copiii.

Ministrul Educației a declarat că data de reîncepere a cursurilor va fi stabilită în funcție de cea la care se încheie starea de urgență. Scenariul actual arată că examenele naționale vor fi organizate în luna iulie, iar materia de examen va fi exclusiv cea din primul semestru. Reamintim că starea de urgență a fost prelungită până în data de 16 mai, iar în funcție de evoluția pandemiei, data se mai poate modifica.

Într-o conferință de presă organizată marți, 07.04.2020, Monica Anisie a declarat că s-a consultat cu toți partenerii educaționali și că toate măsurile luate au fost în acord cu aceștia. De asemenea, ministrul a precizat că discută în permanență cu miniștrii Educației din celelalte țări europene, pentru a corela măsurile atât cu evoluția pandemiei, cât și cu activitatea școlară a partenerilor europeni.

Certitudinea ministrului este că anul acesta școlar nu va fi înghețat. ”După această vacață de primăvară vom continua învățarea de acasă și vă asigur că, odată cu încetarea stării de urgență, ne vom întoarce la cursuri. Anul școlar nu se îngheață, dimpotrivă, facem toate demersurile ca toată activitatea și tot calendarul educațional să fie puse în practică după ce încetează această stare de urgență”.

Iată principalele declarații de la Ministerul Educației:

  • În toată această perioadă am fost în permanentă legătură cu inspectoratele școlare și cadrele didactice, cărora le-am recomandat să păstreze contactul elevilor cu școala. Am recomandat lecții online, dar suntem conștienți de faptul că sunt comunități unde accesul la tehnologie este dificil.
  • Am început să asigurăm tablete pentru elevii din comunitățile dezavantajate, cu spirjinul ONG-urilor, iar demersurile Ministerului Educației nu se vor opri aici.
  • Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei și de măsurile comunicate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. În contextul informațiilor deținute până în prezent, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.
  • În funcție de data la care se reiau cursurile, probele scrise pentru examenele naționale ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.
  • Am emis un ordin de ministru prin care am anulat simulările pentru examenele naționale, evaluarile pt clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și olimpiadele si concursurile școlare.
  • Situația școlară se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, unde e cazul. Subiectele pentru tezele din semestrul a doilea vor fi doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie.
  • Calendarele înscrierii la grădiniță și în clasa pregătitoare vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data începerii cursurilor.
  • Vom elabora un cadru normativ privind activitățile suport online sau prin alte mijloace de comunicare.
  • Toate aceste măsuri, luate de comun acord cu partenerii educaționali, pot suferi modificări în funcție de măsurile Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
  • În această perioadă, trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuți, și anume răbdarea. Trebuie să rămânem în casă atâta timp cât autoritățile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră și a celor din jur, și să ne continuăm învățarea de acasă. Le mulțumesc părinților, care petrec acum mult timp cu copiii și reușesc să continue învățarea de acasă, precum și colegilor mei, cadre didactice, care rămân liantul dintre școală și elevi. Numai împreună vom traversa aceste momente dificile, iar succesul va fi al tuturor.
  • În perioada 4-21 aprilie, întregul personal al școlilor a fost programat în concediu de odihnă, cu excepția directorilor, contabililor și a sercetarelor, care trebuie să întocmească și să semneze diocumentele de plată. Drepturile salariale ale angajaților din învățământ nu vor fi diminuate, în cazul lor nu este vorba despre șomaj sau șomaj tehnic.

Reamintim că toate școlile, grădinițele și creșele din România sunt închise din data de 10 martie. În această perioadă, cadrele didactice au fost sfătuite să organizeze lecții la distanță, online, iar televiziunea națională furnizează un program școlar de pregătire a elevilor care vor susține evaluarea națională sau bacalaureatul. Conform recomandărilor Ministerului Educației, cadrele didactice nu trebuie să predea conținuturi noi în această perioadă și nici să pună absențe, dat fiind faptul că nu toți copiii au posibilitatea de a se conecta la internet și a lucra online.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa