Reguli de protecție: „Purtăm sau nu mănuși când ieșim din casă?”

Geo Mihalcea
scris pe

Simplul gând că trebuie să ieși din când în când din casă la cumpărături ori la farmacie îți provoacă anxietate zilele acestea. Și nu doar ție! Numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 crește în întreaga lumea de la o zi la alta, iar recomandările specialiștilor se schimbă în funcție de studiile noi care apar. Recent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (CDC) au revenit asupra deciziei de a purta mască doar persoanele simptomatice și ne recomandă să purtăm cu toții, chiar dacă sunt confecționate din materiale textile. Te întrebi pe bună dreptate dacă nu cumva ar trebui să începi să porți și mănuși, așa cum vezi că fac cei aflați în linia întâi.

Pentru publicul larg, CDC nu a lansat această recomandare. Ca și până acum, mănușile se folosesc doar dacă ești cadru medical sau dacă faci curățenie generală în casă și folosești diverse substanțe toxice. Mănușile nu sunt în  momentul de față incluse pe lista măsurilor de protecție pentru contaminarea cu Covid-19 specifice oamenilor obișnuiți, tocmai datorită modului de transmitere al bolii, precizează Jaimie Meyer, specialist în boli infecțioase la Universitatea Yale, citat de health.com.

Reguli de protecție. De ce nu protejează mănușile împotriva coronavirusului?

„Este important ca oamenii să înțeleagă că SARS-CoV-2, noul coronavirus care provoacă boala COVID-19, este un virus respirator, transportat pe calea aerului, prin picături, ceea ce înseamnă că trebuie să intre în tractul respirator pentru a provoca boala”, precizează dr. Meyer.

„Principala cale de pătrundere a virusului în tractul respirator este atunci când oamenii inhalează picăturile infectate. Credem că o proporție mai mică de infecție se produce atunci când oamenii ating o suprafață pe care virusul trăiește și abia apoi își ating fața.”

Pe scurt, nu poți lua Covid-19 doar prin atingerea unei suprafețe contaminate, nu se absoarbe prin piele, ci poți lua boala dacă, după contactul cu suprafața, îți atingi zona feței și astfel virusul ajunge în tractul respirator. Asta face ca purtatul mănușilor să fie inutil. „În timp ce mănușile ar putea să creeze o barieră între mâinile tale și suprafețele infectate, acestea nu împiedică infecția cu COVID-19, deoarece vă puteți atinge în continuare fața cu mâinile în timp ce purtați mănuși”, spune dr. Meyer. 

Și alți experți susțin explicațiile dr. Meyer. „Mănușile sunt doar o barieră fizică între mâinile tale și coșul de cumpărături, dar și ele, la rândul lor, pot adăposti diverși germeni”, precizează Niket Sonpal, medic internist la New York.

„Mănușile nu sunt  momentan incluse în strategia de protecție a populației pentru noul coronavirus. Important este ca oamenii să respecte regulile privind distanțarea socială, spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi și, extrem de important este să nu-și atingă fața. De asemenea, este important să ne amintim că mănușile nu împiedică germenii potențiali luați din magazinul alimentar  să ajungă acasă odată cu produsele alimentare achiziționate, astfel încât curățarea individuală a alimentelor în mod corespunzător este imperativă”, spune dr. Sonpal.

Pe de altă parte, poate exista și un alt dezavantaj al purtării măștilor: „ Poți face mai mult rău decât bine în comunitate, deoarece cu cât oamenii poartă mai multe mănuși, cu atât mai puține rămân pentru cei care au nevoie neapărat de ele. Pentru medici și asistente, mănușile reprezintă o resursă importantă”, spune dr. Meyer.

Reguli de protecție. De ce sunt necesare mănușile pentru personalul medical, dar nu și publicului larg?

Este important să ne amintim că lucrătorii din domeniul sănătății și alți angajați ai spitalelor vin în contact cu cantități mai mari de virus – iar într-un cadru medical, mănușile oferă o barieră fizică între pacient și medic. „Măștile reprezintă un strat suplimentar de protecție, deoarece medicii ating, examinează mai mulți pacienți infectați”, susține Jill Grimes, medic de familie din Austin și autor de manuale de sănătate.

„Medicii își pun mănuși la intrarea în salonul unei persoane infectate pentru a-i evalua starea de sănătate, apoi își scoate mănușile, înainte de a părăsi camera și ulterior se spală pe mâini. Medicii și asistentele nu pot purta aceeași pereche de mănuși de la un pacient la altul”, spune dr. Sonpal.

„Lucrătorii din domeniul sănătății poartă mănuși pentru a evalua toți pacienții- suspecți sau nu de Covid-19- iar scopul este de a se proteja atât pe ei, cât și pe pacienții lor. Nu vrem să transmitem niciun germen de la mâinile noastre către corpul pacientului, mai ales dacă examinarea presupune atingerea gurii, nasului, ochilor sau altă parte. Protecția este valabilă și-n sens invers. Nici noi, medicii, nu dorim să fim expuși la germenii pacienților de la o erupție cutanată potențial infecțioasă sau la orice alte lichide corporale”, mai spune dr. Meyer.

Medicul subliniază că-n medicul spitalicesc, personalul medical trebuie să respecte toate aceste proceduri specifice de protecție care presupun norme de punere, purtare și scoatere ale echipamentelor de protecție, să-și spele mâinile după fiecare etapă, proceduri pe care personalul non-medical nu le cunoaște și implicit nu le respectă.

Reguli de protecție legate de folosirea, scoaterea și aruncarea mănușilor

Dacă vrei neapărat să porți o pereche de mănuși perioada asta, dacă așa te simți în siguranță atunci când pleci de acasă pentru cumpărături absolut necesare, amintește-ți un lucru esențial: nu-ți atinge fața!

Amintește-ți că mănușile doar îți țin mâinile curate, că virusul se poate așeza pe ele și poate ajunge în aparatul tău respirator dacă îți atingi fața în timp ce le porți. După ce îți scoți mănușile, nu uita de regula de aur: spala-ți mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun.

Dacă porți mănuși când ești la cumpărături, îți igienizezi casa sau îngrijești o persoană bolnavă, trebuie să ții cont de câțiva pași simpli recomandați de specialiștii de la CDC legați de scoaterea în siguranță a acestora:

 1. Cu ambele mâini, înainte de a scoate mănușile, apucă și strânge exteriorul unei mănuși, chiar lângă încheietura mâinii, fără a atinge pielea.
 2. Îndepărtează mănușa ușor, întorcând-o spre interior în timp ce faci asta.
 3. Ține mănușa scoasă cu cealaltă mână (pe care încă mai ai o mănușă.)
 4. Mâna goală va fi introdusă prin interiorul celeilalte dinspre încheietură, spre interior.
 5. Îndepărtează și cea de-a doua mănușă, astfel încât, la final, ambele mănuși ar trebui să fie invers (pe dos).
 6. Aruncă în siguranță mănușile, ele nu vor fi reutilizate.
 7. Spală-te pe mâini timp de 20 de secunde cu apă și săpun.

Reține că purtatea mănușilor nu trebuie să înlocuiască alte măsuri recomandate. Acestea includ distanțarea socială adecvată, auto-izolarea și purtarea măștilor atunci când trebuie să-ți părăsești domiciliul.

Regulile de protecție recomandate de Ministerul Sănătății din România:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție de câte ori ieșiți din casă.
  8. Tel verde coronavirus (pentru a solicita informații) 0800 800 358

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa