Mamă din Italia: „Regret că mi-am lăsat copiii să se joace afară când nu erau restricții aspre”. Ce sfaturi are pentru părinți

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
protejați copiii de coronavirus

Italia este în stare de șoc. Noul coronavirus a ucis deja peste 4.000 de persoane, iar mai bine de 40.000 sunt bolnavi, până pe 21 martie 2020, la aproape 2 luni de la decoperirea primelor cazuri în peninsulă. Astăzi, țara toată este în carantină și se pare că aceeași soartă o au mai multe state din Europa care au luat prea târziu măsuri pentru a evita răspândirea acestui virus. 

Nimic nu mai funcționează în Italia, dar cel mai afectat este sistemul medical, care este în colaps. Mărturiile medicilor sunt tulburătoare. Sunt puși în situația de a alege pe cine să salveze. De aceea, autotitățile au blocat orașele, iar oamenii au nevoie de un permis special pentru a ieși din casă.

Prima zonă afectată a fost Lombardia. În Roma, situația era liniștită la începutul lunii martie. Prin oraș mai erau chiar și turiști. Autoritățile închiseseră școlile și spațiile destinate activitățile sportive, dar viața mergea înainte. Adolescenții își vedeau de treburile lor, la fel și vârstnicii. Despre copii nici nu se punea problema să aibă vreo restricție de joacă sau distracție. Până la urmă ce părinte își dorește să își închidă copiii în casă, unde stau aproape numai la televizor sau se joacă pe telefon?

Mamele din Roma discutau între ele întrebându-se dacă este cazul să îi lase afară, dar concluzia era că nu e nimic periculos.

„Am încercat să îi țin în casă, dar o luaseră razna”

Katherine Wilson, mama a doi copii din Roma, povestește pentru Insider.com că regretă enorm că le-a permis copiilor să iasă la joacă afară în timp ce pandemia de coronavirus se extindea și la ea în oraș. „Am încercat să îi țin în casă, dar o luaseră razna. Prietenii lor încă ieșeau afară, iar autoritățile nu impuseseră nicio restricție de circulație. Apoi, toată lumea ne spune că adolescenții, copiii în general, nu sunt afectați de boală. Îi puneam să se spele mai des pe mâini, dar continuau să meargă la plimbare, la pizza, în vizite la alți prieteni sau cu mașina altora”, își amintește femeia. Două săptămâni mai târziu și-a dat seama ce greșeală imensă făcuse.

Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple și altor familii, femeia a făcut o listă cu sfaturi pentru părinți, despre cum să protejați copiii de coronavirus:

1. Protejați copiii de coronavirus. Nu îi lăsa afară!

Singurul lucru care poate preveni răspândirea noul coronavirus este păstrarea distanței sociale. ”Nu vorbesc despre evitarea strângerilor de mână sau a îmbrățișărilor. Trebuie să nu mai stăm în preajma altor oameni care nu fac parte din familia apropiată. Stați în casele voastre, fără să primiți vizite!”, spune Kathrine.

2. Nu băga în seamă ce fac alți părinți

De fiecare dată când copiii tăi îți spun că alți părinți le permit celor mici să meargă afară sau la petreceri, nu îi băga în seamă. Explică-le care sunt pericolele, povestește-le până vă plictisiți ce efecte are noul coronavirus asupra organismului. Fă orice, dar nu îi lăsa afară! În câteva săptămâni se va vedea efectul pozitiv al faptului că ai fost prea aspră.

3. Protejați copiii de coronavirus. Nu mai pune interdicții la ecrane

jocurile video

Nimeni nu se așteaptă de la un părinte să își distreze copiii de dimineață până seara, mai ales dacă și lucrează de acasă. Sunt vremuri diferite, așa că și abordarea trebuie să fie la fel. Dacă jocurile pe telefon și aplicațiile de socializare îi țin în casă, atunci lasă-i! Supraveghează-le activitatea, dar nu le interzice să se joace, spune Katherine.

4. Cumpără responsabil

Nu există niciun motiv pentru care să îți faci stocuri imense de mâncare sau alte bunuri. Chiar și acum, când orașele sunt în carantină, magazinele sunt pline de tot ce oamenii ar putea avea nevoie. Cel mai potrivit este să îți faci un plan pentru un meniu pentru o săptămână și să cumperi ce ai nevoie pentru acesta.

5. Protejați copiii de coronavirus. Nu citi în mod obsesiv știri despre pandemie

Este normal ca pandemia cu noul coronavirus să îți dea insomnii. Ești anxioasă, iar faptul că citești non-stop tot ce poți despre COVID-19 nu te ajută cu nimic. În mintea ta vor apărea scenarii apocaliptice. Concentrează-te pe igienă și stai în casă, ne mai sfătuiește Katherine.

Dacă acest articol despre sfaturile date de mama din Italia despre cum să vă protejați copiii de coronavirus vi s-a părut interesant, vă recomandăm să mai citiți și:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa