Profesorii vor fi vaccinați după 15 ianuarie. Ce categorii de elevi se vor putea imuniza

Vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită și voluntară. Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe.

Cristina Călin, redactor
scris pe
vaccin covid
Profesorii se vor putea vaccina voluntar anti-COVID începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Profesorii din România se vor putea vaccina împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei, începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat că începerea școlilor fizic nu va fi condiționată de vaccinarea cadrelor didactice.

„Ceea ce pot să vă spun cu siguranță este că personalul din învățământ este prioritizat, pentru că deservește realmente o activitate esențială extrem de importantă pentru societate și pentru sistemul educațional din țara noastră și cu siguranță va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”, a spus Gheorghiță pentru Digi24.

Etapa a doua de vaccinare anti-COVID: profesorii și cei din categoriile de risc

În etapa a doua de vaccinare, alături de profesori vor intra și persoane cu risc să dezvolte infecții severe și, de asemenea, cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale. În funcție de dozele disponibile în această etapă procesul de imunizare va fi mai accelerat.

”Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID

Când începe vaccinarea copiilor?

În ceea ce-i privește pe copii, aceștia nu vor fi vaccinați decât dacă au împlinit vârsta de 16 ani. „Persoanelor sub 16 ani, pentru moment, nu există o indicație de utilizare. Nu sunt suficiente date care să asigure această recomandare la acest moment”., a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Oricum, și cei peste această vârstă vor intra în cea de-a treia etapă de imunizare a populației.

Motivul pentru care cercetările nu se concentrează și pe copii este că vaccinurile, în general, sunt testate mai întâi pe adulți. În acest mod, se poate contura un profil de siguranță al vaccinului și se pot aprecia mai clar riscurile înainte de a fi administrat copiilor.

Doar câteva companii farmaceutice au inclus și copii în testele lor clinice. BioNTech-Pfizer testează vaccinul său pe copii cu vârste între 12 și 18 ani, iar Johnson&Johnson va demara și ea un studiu clinic pentru aceeași categorie de vârstă. Dintre companiile aflate în stadii avansate de testare, doar AstraZeneca/Oxford a inclus și copii mai mici de atât – derulează un studiu pe categoria 5-12 ani.

Situația stocului de vaccin anti-COVID în România

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că în România sunt aduse până în prezent în jur de 150.000 de doze de vaccin, din care au fost folosite aproximativ 13.000. Până la sfârșitul lunii ianuarie sunt așteptate și restul de doze până la 750.000.

În România sunt 370 de centre destinate imunizării. Campania de vaccinare anti-COVID a început pe 27 decembrie, iar în primă fază sunt imunizați membrii personalului medical și ai unităților sociale. Până luni, 4 ianuarie, la ora 17.00 au fost vaccinate 25.508 de persoane, dintre care 47 au avut reacții adverse minore.

Cum se face vaccinarea anti-COVID

Vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită și voluntară. Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe. Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale. În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

Vaccinurile anti-COVID vor ajunge în țara noastră prin Comisia Europeană (CE), care a încheiat angajamente prealabile de achiziție în numele statelor membre UE cu mai multe companii farmaceutice.

„Practic, CE, guvernul Statelor Unite și al Marii Britanii prefinanțează prin aceste precontracte dezvoltarea de vaccinuri. Companiile farmaceutice vor aloca apoi vaccinurile lor la un preț preferențial și într-o cantitate mai mare țărilor care au sprijinit dezvoltarea lor”, explică prof. dr. Alexandru Rafila, pentru site-ul medical www.smartliving.ro.

Un miliard de doze de vaccin anti-COVID rezervate pentru cetățenii UE

CE are trei contracte semnate, cu Johnson&Johnson, Sanofi-GSK și AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford). În total, instituția executivă a Uniunii Europene a rezervat peste un miliard de doze dintr-un potențial vaccin împotriva coronavirusului.

Aceste doze sunt repartizate țărilor UE în mod egal, raportat la populație. României îi revin 10,4 milioane de doze dintre cele contractate până acum. Alte trei companii sunt în discuții cu CE pentru achiziția a încă unui miliard de doze: BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna. Numărul de doze alocate fiecărei țări va crește proporțional cu cantitățile achiziționate.

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID au un rapel la 21 de zile, la 30 de zile sau chiar la 60 de zile. Prin urmare, cu cele 10,4 milioane de doze alocate țării noastre vor fi vaccinați 5,2 milioane de români. 

Cele un miliard de doze rezervate ar fi suficiente pentru populația de 450 de milioane a spațiului european, chiar și în condițiile în care majoritatea vaccinurilor au și doză de rapel. Problema este că vaccinurile nu vor putea fi produse rapid. Numărul lor va fi limitat în prima fază de producție, spun oficialii europeni, care nu au precizat și cât va dura această etapă.

Mai poți citi și alte articole legate de COVID-19:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa