Funeriu, fost ministru al Educației: Lasă-ți copilul să se plictisească, să fie de mic propriul lui stăpân!

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
plictiseala copiilor
Fostul ministru al Educației susține că părinții nu ar trebui să caute în permanență activități cu care să umple timpul copiilor.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi îndeamnă pe părinți să-și lase copiii să se plictisească în această perioadă, pentru că această plictiseală le poate stimula creativitatea și-i va ajuta să fie de mici propriii lor stăpâni. Redăm postarea integrală a lui Daniel Funeriu:

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației

Lăsați-vă copiii să se plictisească! Noua obsesie a părinților e ca nu cumva progenitura să se „plictisească”. Nu doar că mi-e neclar ce exact e „plictisul”, o chestie pe care nu am simțit-o niciodată, dar faptul că mediul extern nu exercită asupra copiilor o permanentă atragere a atenției mi se pare benefic din multe motive:

1) Favorizează introspecția. E cunoscut că analiza propriilor acțiuni se corelează bine cu succesul şcolar.

2) Va veni un moment în viață când copilul de azi – adultul de mâine – va trebui să producă el însuşi interes altora, nu doar să fie un consumator pasiv al interesului produs de alții. Cu cât mai repede face asta, cu atât mai bine: nu vă educați copiii cu obişnuința că alții trebuie să-i țină în priză. Vor deveni acei instabili nemulțumiți pentru care lumea din jur va fi veşnic vinovată de blues-ul lor.

3) Naturii nu-i place vidul şi are tendința să îl umple cu ce găseşte: o carte, observatul norilor, al păpădiilor care îşi răspândesc puful, „biciclit” 10km până în satul vecin, înjurat PSD, obsesia să facă multe „duble” cu mingea, reparatul bicicletei, o cafteală cu prietenii din când în când, „bombe” cu carbid, văruit un pom, cioplitul unei săbii, disecarea unui şobolan, citirea unui ziar, ca să numesc doar câteva dintre chestiile pe care le făceam când nimeni nu se stresa ca nu cumva să mă plictisesc.

4) Să fii de mic propriul tău stăpân, acționarul propriei tale vieți, e o chestie care îți formează caracterul voluntar mai bine decât să fii plimbat, cu tableta în mână, pe bancheta din spate a maşinii între cursul de pian şi cel de origami.

5) Cred că e important ca cei mici să înțeleagă că plăcerea de a trăi nu trebuie să vină permanent din exterior. Cea care vine din interior e diferită şi sustenabilă.

6) E aşa de bine să ieşi din stresul „vaaai, ce vinovat sunt că cel mic nu are ce face”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa