Petiție în Italia: ”Lăsați-ne să ne scoatem copiii măcar o oră afară!”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
izolarea copiilor în case
Părinții spun că izolarea copiilor le afectează puternic acestora sănătatea mintală.
După trei- patru săptămâni petrecute aproape exclusiv în case, părinții din Italia, sprijiniți de asociații de psihologi și profesori, cer Guvernului ca, în ciuda riscurilor, să permită copiilor să petreacă măcar o oră pe zi afară.  
Copiii din nordul Italiei stau deja de o lună izolați în case, iar cei care locuiesc în alte zone de trei săptămâni. Pentru că numărul de îmbolnăviri este în continuă creștere, deocamdată, nu există niciun motiv de înlesnire a restricțiilor. Situația este foarte complicată în cazul copiilor care stau la bloc și nu au nici măcar un balcon spațions în care să poată ieși la aer. De asemenea, suferința este mare în perioada aceasta în familiile cu copii cu ADHD sau autism, care au nevoie disperată de mișcare.

Izolarea prelungită le afectează sănătatea

Semnatarii petiției cer Guvernului ca în următoarele decrete să aibă în vedere situația specială a copiilor și să găsească o metodă prin care ei să poată beneficia de mișcare în aer liber.  Revista ‘Un pediatru ca prieten’ (UPPA) a lansat o strângere de semnături pe care o va prezenta decidenților cerându-le să țină cont de nevoile copiilor.
”Izolarea prelungită în care trăiesc presupune riscuri care provoacă, iar în unele cazuri deja au provocat, probleme care afectează sănătatea şi bunăstarea celor mici…Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de faptul că cei mici nu au nicio posibilitate să iasă, spre deosebire cu ceea ce se întâmplă de pildă cu animalele de companie, care au dreptul să-şi satisfacă nevoile fiziologice în afara căminului”, scrie revista.
Şi cotidianul Corriere della Sera a publicat o scrisoare semnată de experţi, psihologi, părinţi, artişti şi educatori din Lombardia în care solicită autorităţilor să permită copiilor să iasă din case. „Copiii şi tinerii se văd obligaţi să rămână închişi între cei patru pereţi ai casei 24 de ore din 24, de multe ori în apartamente foarte mici, de multe ori în apartamente pe care le împart cu mulţi membri ai familiei, iar acest lucru, după cum au semnalat deja pediatri şi psihologi, pe termen lung pe poate afecta grav sănătatea fizică şi mentală”.

10 milioane de copii sunt captivi în case

Semnatarii  solicitării precizează că sunt conştienţi de gravitatea situaţiei şi de riscurile pe care le presupune eventuala ieșire a copiilor din case, însă cred că se pot găsi forme de organizare care să limiteze interacțiunile, cum ar fi respectarea distanței și joaca independentă.
Semnatarii amintesc că „Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în timpul pandemiei de coronavirus, recomandă cel puţin o jumătate de oră de activitate fizică pentru adulţi şi o oră pentru copii, plimbări sau ieşit cu bicicleta”. Massimo Ammaniti, psihanalist şi neuropsihiatru pentru copii, a explicat într-un interviu pentru ediţia italiană a publicaţiei Huffinton Post nevoile celor 10 milioane de copii italieni, pentru ca aceştia să nu se simtă „captivi în case”. „Să iasă pentru o scurtă plimbare sau să coboare în curte pentru o jumătate de oră sau o oră pe zi nu poate fi decât benefic. Aşa cum li s-a permis câinilor, trebuie să li se ofere şi copiiilor posibilitatea de a se plimba, mai ales dacă locuiesc în case de mici dimensiuni”, a declarat el.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa