Patru copii din Cluj, confirmați cu rujeolă și coronavirus

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
rujeolă și coronavirus la copii
Comunitatea din care fac parte copiii a fost izolată.

Patru copii din localitatea Viișoara, județul Cluj, sunt bolnavi de rujeolă și coronavirus în același timp. Toți patru sunt internați în spital. Comunitatea din care fac parte a intrat în izolare.

Copiii au între 3 și 11 ani și locuiesc pe aceeași stradă din Viișoara. Autoritățile locale au decis ca toți locuitorii de pe strada respectivă să intre în izolare, iar toate persoanele care au intrat în contact direct cu copiii au fost testate. Deocamdată, toate testele făcute au ieșit negative.

„Am luat decizia izolării la domiciliu a întregii comunități din care fac parte copiii, aproximativ 100 de persoane. Avem filtre amplasate la intrarea în comunitatea respectivă,  pe o străduță din Viișoara. Contacții direcți au fost testați și sunt negativi. În măsura în care vor exista alte persoane simptomatice din comunitate, vor fi testate. Li se vor asigura cele necesare de către Primărie. Cei 4 copii sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Epidemia de rujeolă în România

Reamintim că, în plină pandemie de coronavirus, România se află și în epidemie de rujeolă, înregistrându-se până acum, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 20.107 îmbolnăviri și 64 de decese. Cele mai recente cazuri confirmate sunt în județele Cluj, Neamț și Satu Mare.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală virală, foarte contagioasă, care se transmite prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, râde sau vorbește. Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier etc.) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă. Singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea, iar prima doză se vace, în contextul epidemiei, la 9 luni.

Coronavirusul la copii

În România, există în acest moment peste o mie de copii infectați cu coronavirus, însă nu s-au înregistrat cazuri severe și nici decese în rândul lor. Foarte multe dintre cazuri sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare.

În general, la nivel mondial, marea majoritate a copiilor infectați cu noul coronavirus nu dezvoltă complicațiile adulților și există extrem de rar forme severe de boală (asemănătoare sindromului Kawasaki sau sindromului de șoc toxic – TSS).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa