Sfaturi de la psihiatru pentru gravidele și părinții speriați de coronavirus. ”Copiii sunt în contact cu emoțiile părinților”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
părinții speriați de coronavirus
Primul lucru pe care îl puteți face pentru a evita tensiunea este să evitați știrile care induc panică.

Pandemia de coronavirus pe care o traversăm nu numai că ne-a scos pe fiecare din zona de confort, dar ne-a aruncat într-o nebuloasă față de care simțim panică, anxietate, teamă pentru viața noastră și a celor dragi. Izolarea la domiciliu și lipsa interacțiunilor sociale față în față, avalanșa de știri și reportaje dramatice la care suntem expuși, informațiile ba contradictorii, ba catastrofale, ne fac să ne simțim ca pe nisipuri mișcătoare.

În cazul părinților și al femeilor însărcinate, gestionarea temerilor și a panicii este o necesitate, dat fiind faptul că stările lor se transmit rapid și copiilor. Pentru a afla cum să facem față tensiunii din această perioadă, ca părinți și viitori părinți, am stat de vorbă cu doi medici psihiatri, dr. Ana Pintillie și dr. Cătălina Hogea, de la clinica Neuroaxis din Capitală.

Totul Despre Mame: Cât de periculoasă este frica pe care o trăim în aceste momente și cum ne afectează?

Dr. Ana Pintilie: Anxietatea exprimată public în ultimele săptămâni se dovedește a fi disproporționată în comparație cu riscul pe care îl presupune coronavirusul, așa cum îl înțelegem în momentul de față. Panica colectivă care s-a declanșat se explică printr-un cumul de factori: cunoaștere limitată, emoție necalibrată și, nu în ultimul rând, senzationalismul din presă și social media.

Studiile legate de acest virus sunt încă incomplete, momentan nu avem un vaccin și ne confruntăm cu reacția oamenilor față în față cu incertitudinea și impredictibilitatea. “Această incertitudine lasă loc pentru declarații false, care, în mijlocul unei crize, pot ele însele să predispună la comportamente ce amplifică transmiterea bolii”, așa cum ne spune epidemiologul Adam Kurowski.

Deciziile determinate de frică pot merge în contracurent cu recomandările de sănătate publică ale autorităților (ex: lipsa măștilor în farmacii – nu mai sunt disponibile pentru persoanlul sanitar –cumpărarea măștilor irațional – irosirea lor a dus la un deficit instituțional de măști)

Cum putem spune stop în fața avalanșei de informații de la TV/ din mediul online?

Dr. Ana Pintilie: În fața incertitudinii și impredictibilității apare trăirea unei stări de lipsă de control și impotență, stări care se metamorfozează într-un set de simptome comune, precum:
• Catastrofizarea – imaginarea celor mai nefaste scenarii
• Apariția unor idei dominante care asediază gândirea
• Blocarea completă (la polul opus), care presupune menținerea în afara câmpului conștientului a informațiilor ce ar putea determina stări afective neplăcute

În această perioada este important să urmărim doar informațiile oficiale și sursele credibile de
documentare, să nu citim știri sau mesaje alarmiste și să ne limităm timpul petrecut în fața ecranelor.

Cum ne putem gestiona frica/ panica în aceste momente? Există exerciții/ metode de a reduce stările de anxietate?

Dr. Ana Pintilie: Pe de o parte, prin clarificarea naturii pericolului, apelând la surse credibile pentru documentare, iar pe de altă parte acceptând că un anumit grad de incertitudine și impredictibilitate este prezent în orice moment al vieții omului și că, în mod special în această perioadă, el trebuie manageriat eficient.

Îngrijorarea și neliniștea pot fi ținute sub control limitând timpul petrecut în fața televizorului și pe social media. Acest ciclu mediatic non-stop determină o stare de hipervigilență care se autoperpetuează, iar starea emoțională consecutivă ne afectează capacitatea de evaluare a riscului.

Este bine să ținem cont că simptome precum febra și tusea se manifestă într-o multitudine de alte boli și că presupunerile nejustificate despre ceilalți pot duce la forme de stigmatizare și marginalizare. În cazul persoanelor care se simt copleșite de grijă sau anxietate, recomandăm să apeleze cu încredere la serviciile de sănătate mintală pentru suport și ajutor. Iar pentru informare corectă, recomandăm site-urile OMS și al Ministerului Sănătății.

Cum sunt afectați copiii de teama și panica manifestată de părinți?

Dr. Cătălina Hogea: Copiii sunt în contact cu emoțiile părinților, tocmai de aceea este foarte important ca părinții să-și păstreze calmul în legătură cu știrile vehiculate și să obțină informații din surse sigure. De asemenea, părinții pot profita de această situație și să le explice celor mici despre cum să ne protejăm și să ne spălăm eficient, de preferat prin joc și explicații calme. Este recomandat să-i informăm pe cei mici, fără a le creea un sentiment de panică.

Ce recomandări aveți pentru femeile gravide și pentru familiile cu copii mici?

Dr. Cătălina Hogea: În perioada sarcinii, este recomandat că tinerele femei să respecte indicațiile medicului ginecolog, dar în egală măsură să nu uite că emoțiile de frică sunt transmise hormonal către făt. Din acest motiv, recomandăm evitarea surselor de dezinformare și apelarea la mijloace de liniștire.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa