Părinții copiilor care merg la creșă vor primi, la fel ca cei ai preșcolarilor și școlarilor, zile libere, plătite, pe perioada în care instituțiile sunt închise. Până acum, ei nu au beneficiat de acest beneficiu.
Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să reglementeze situația părinților care au copii la creșă și care trebuie să stea acasă pe perioada în care aceste instituții sunt închise. Legea existentă în acest moment se referă exclusiv la părinții copiilor care merg la grădiniță și școală și au mai puțin de 12 ani.
„Pentru că, din punct de vedere juridic, creșele nu sunt unități de învățământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educației a anunțat-o și anume închiderea unităților de învățământ pe perioada epidemiei, prin ordonanța de urgență de aseară am introdus și creșele printre acele unități în care se suspendă activitatea, pentru ca și părinții cu copii la creșă să poată beneficia de cadrul legal astăzi în vigoare, care permite unui părinte să rămână acasă îngrijindu-și copilul, beneficiind de o indemnizație”, a spus Ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Câți bani primesc părinții
În noua ordonanță de urgență, creșele vor fi asimilate unităților de învățământ, iar părinții vor beneficia de drepturile prevăzute de Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.
Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Acte necesare pentru obținerea zilelor libere
Pentru obținerea zilelor libere necesare pentru supravegherea copiilor în timpul pandemiei, trebuie să depuneți, la angajator, următoarele documente:
- cerere
- copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor
- declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.
Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri. De asemenea, există câteva domenii în care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului:
- sistemul energetic național,
- unitățile operative de la sectoarele nucleare,
- unitățile de foc continuu,
- unitățile sanitare și de asistență sociale,
- telecomunicații,
- radioul și televiziunea publice,
- transportul pe căile ferate,
- trasportul urban,
- salubritate,
- comerț alimentar,
- producție medicamente și echipamente sanitare,
- distribuție carburanți.
Pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate în condițiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.
Dacă ți se pare interesant acest articol, îți recomandăm să citești și: