O doctoriță care avea COVID-19 a născut în timp ce era în comă. Si mama, și fetița ei sunt bine!

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
coma indusă de coronavirus
Fetița ei s-a născut la 33 de săptămâni, iar mama a fost scoaă din comă la o săptămână după naștere.

Chiar dacă era însărcinată, pneumologul Angela Primachenko, din Vancouver, Washington, s-a aflat în prima linie în lupta cu coronavirusul, la spitalul Legacy Salmon Creek din Vancouver, Washington. Și-a întrerupt serviciul în momentul în care medicul care îi urmărea sarcina i-a recomandat să renunțe la muncă, dat fiind faptul că pandemia se extindea, iar situația ei era delicată. 

Deși a întrerupt serviciul în februarie, când era deja în al treilea trimestru de sarcină, spre sfârșitul lunii martie a început să facă febră și să aibă simptome de coronavirus, așa că a fost internată în același spital în care muncise până recent. La 8 zile după internare, când a început să aibă nevoie de ventilare mecanică, medicii i-au indus coma. Se afla atunci în săptămâna 33 de sarcină.

În data de 1 aprilie, s-a născut Ava, cea de-a doua fetiță a femeii, însă mama nu a știut nimic, pentru că totul s-a petrecut în timp ce ea era în comă. Când s-a trezit din comă, a constatat că burta îi dispăruse, iar medicii i-au spus că fetița ei avea deja o săptămână.

”Își amintește că și-a privit abdomenul și s-a speriat, dar personalul medical a liniștit-o și i-a spus că fetița este bine”, a povestit Oksana Luiten, sora geamănă a femeii, jurnaliștilor de la Motherly.

Când s-a trezit din comă, femeia a fost surprisă să vadă că burtica de gravidă dispăruse. Fetița ei, născută înainte de termen, este însă bine

În cele din urmă, după 17 zile de spitalizare, dintre care 10 zile intubată, Angela Primachenko și-a revenit și chiar a fost externată, însă nu și-a văzut până acum fetița decât în poze.

Momentul în care, în aplauzele personalului medical, mămica pleacă de la Terapie Intensivă.

Ea a postat pe contul de Instagram o fotografie cu bebelușul și a scris că micuța este încă la spital, iar ea nu o vede decât în pozele pe care i le trimit asitentele de acolo. Nu este complet vindecată de coronavirus, iar medicii au decis ca până la vindecarea completă să stea departe de fetiță. Mama speră ca, în cel mult o săptămână, să își poată lua micuța acasă.

Ava, o micuță luptătoare, născută în timp ce mama ei se afla în comă indusă, din cauza coronavirusului.

Studii legate de transmiterea coronavirusului de la gravidă la făt

Oamenii de știință sunt preocupați să găsească modul de acțiune al coronavirusului la gravide și bebeluși. O echipă de cercetători chinezi a testat bebelușii născuți de 9 femei, în perioada 20-31 ianuarie în Wuhan, China.

Toate au născut prin cezariană și erau în ultimul trimestru de sarcină. Rezultatele studiului, publicate în publicația medicală The Lancet, arată că, deși femeile aveau simptome evidente (febră, dureri de gât, dureri musculare, tuse), virusul nu a fost transmis bebelușilor. Mamele au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și niciuna nu suferea de maladii cronice.

8 dintre cei 9 bebeluși au avut greutate peste 2.500 g, iar unul 1.880 însă s-a născut prematur. Toți au primit note peste 9, chiar și cel născut la 36 de săptămâni. Prezența coronavirusului a fost testată atât în lichidul amniotic, cordonul ombilical și în laptele matern și nu s-a constatat prezența acestuia.

Totuși, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din  SUA (CDC) atenționează că, deși nu există dovezi ale unor efecte nefaste ale noului coronavirus la gravide, bebelușii pot avea de suferit. Specialiștii de aici se raportează la alte studii care arată că febra mare în primul trimestru de sarcină duce la apariția unor probleme de sănătate la bebeluși. De asemenea, făcând o analogie cu SARS și MERS, există riscul nașterii premature sau a aducerii pe lume a unor copii cu o greutate foarte mică.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa