Cum reușesc să muncesc de acasă, să îmi țin copiii în viață și să nu îmi pierd mințile

Cristina Călin, redactor
scris pe
Munca remote cu copiii acasă

Ora 6. Sună alarma. Mă trezesc cu greu. Începe o nouă zi de lucru în care experimentez munca remote cu copiii acasă. Merg la baie, mă spăl pe dinți, pe față, îmi dau cu cremă, mă pieptăn. Doar nu merg la birou nearanjată! După aproximativ 30 de pași am ajuns la birou. Biroul meu este în bucătărie. Probabil și al tău, dacă ai copii, lucrezi de acasă și ai nevoie de un loc unde să îți rezolvi taskurile de la birou și să îți auzi gândurile. Pandemia de coronavirus schimbă și lucrul de acasă.

Aș fi putut să mă trezesc mult mai târziu, să profit de această perioadă în care nu trebuie să mai iau în piept traficul din București ca să ajung la birou. Dar perspectiva de a încerca să împac și copiii și jobul într-un mod onorabil mă face să profit la maximum de orice moment în care în casă este liniște. Așa că de la 6 la 6.30 îmi beau cafeaua. Exact ca la birou! În acest timp parcurg ce mai e nou pe rețelele sociale și vorbesc cu mine, că alți colegi nu am. Îmi este dor de ei, la modul cel mai serios, dar zilele astea ne vedem o dată pe săptămână în conferințe video și, în rest, vorbim pe diverse aplicații de chat.

Munca în timpul coronavirusului. Standardele au coborât jos

Am aproximativ 5 ore în care pot să lucrez fără să mă strige nimeni din 5 în 5 minute pentru diverse chestii urgente: apă, soră-mea mă bate, frati-miu mi-a stricat lego, nu înțeleg ce vrea doamna de matematică, mi-e foame, m-am plictisit.

Copiii mei sunt mari: 12 și 6 ani și jumătate. Nu știu ce aș fi făcut dacă erau mai mici. Probabil că aș fi muncit noaptea și ziua aș fi moțăit pe lângă ei în încercarea de a-i supraveghea cât să îi țin în viață. Despre asta este vorba zilele aceastea cât pandemia de coronavirus ne ține în casă: să supraviețuim.

Nu am nicio pretenție de la ei. Vreau să mănânce cât de cât sănătos, să îmbine 1:1 joaca pe telefon cu jucăriile tradiționale, să își facă temele cât să nu uite ce au învățat până acum și să mă lase să lucrez ca să îmi păstrez și eu liniștea psihică a unor venituri stabile.

Mama muncește de acasă. Ce fac copiii în timpul ăsta?

Programul de lucru în contextul carantinei este unul aproape haotic, dar ce mai contează. Important este ca la finalul zilei să fie realizate toate taskurile. De fapt, nici nu mai contează când fac ce am de făcut. Oricum, cheia în toată debandada asta este să îți găsești cât de cât echilibrul și să nu ai așteptări foarte mari, nici de la tine, nici de la ceilalți din casă. Și-așa situația este apăsătoare din toate punctele de vedere, nu are sens să mai pui presiune suplimentară.

Pentru că în mod obișnuit lucrez de acasă câteva zile pe săptămână, m-am adaptat destul de ușor situației. Înainte de carantina impusă pentru limitarea răspândirii coronavirusului copiii mergeau la școală și puteam să îmi organizez timpul în funcție de programul lor. Aveam suficient de multe ore în care lucram în liniște.

Acum am apelat și la niște trucuri care să ne ajute pe toți să nu o luăm pe câmpii. Am introdus în programul lor și treburi casnice, menționând tot timpul că e ”super cool” să faci curat în dulapuri, să dai cu mopul, să ștergi praful, să faci paturile. După ce se trezesc am cel puțin o oră de liniște cât timp ei fac ordine și, la final este și casa curată.

Pe lângă acestea mai am și alte sfaturi care te-ar putea ajuta să lucrezi mai bine de acasă și să stai și cu copiii.

Munca remote cu copiii acasă. Spune-i angajatorului în ce condiții lucrezi

Atunci când managerul tău ia decizia de a te lăsa să lucrezi de acasă e bine să îi spui de la început că ai niște colegi de birou cam năzdrăvani. E bine să îi spui și ce vârstă au ca să știe la ce să se aștepte de la tine. Nu vei putea să te așezi la laptop și să lucrezi fără întrerupere 8 ore.

În unele zile nu vei putea nici 10 minute, în altele vei reuși să duci totul la bun sfârșit. Totuși, nu trebuie să îi lași nici pe copii să creadă că au controlul total asupra programului tău. Explică-le că trebuie să muncești, pentru că altfel nu veți avea bani.

Dacă nu îi intreresează că nu veți avea bani de rate și mâncare, poți încercă să le spui că nici de plata facturii la internetul necesar pentru Netflix, Roblox, Minecraft sau alte aplicații care îi țin ocupați. S-ar putea să meargă mai bine decât te aștepți.

Munca remote cu copiii acasă. Caută baby-sitter online

Poate părea un pic exagerat, dar poți folosi aplicațiile video pentru a-i angrena pe cei din familia apropiată în supraveghrea copilului. Poți ruga o bunică, un unchi, o mătușă, o verișoară să le citească o poveste, să danseze, să le cânte sau pur și simplu să-i țină de vorbă. Dacă nu ai așa ceva, urmărește paginile de Facebook ale teatrelor sau altor instituții de cultură. În aceste zile transmit spectacole gratuit și s-ar putea să fie pe placul copiilor.

Munca remote cu copiii acasă. Caută activități care nu necesită supraveghere

Știu că aștepți cu nerăbdare ora somnului pentru a putea lucra în liniște, dar s-ar putea să ai ghinion. Cum copilul nu își consumă energia la fel cum o făcea când alerga pe-afară s-ar putea să nu vrea prea tare să doarmă. Dacă te pui lângă el în pat să îl adormi cel mai probabil vei trage tu un pui de somn și el va continua să se joace lângă tine. Așa că mai bine apelezi la planul B.

Sper că ai în casă suficiente jocuri Lego, puzzle sau alte jocuri de construcție. Poți să îi dai și lui de lucru lângă tine. Îi faci loc la masa ta, îi aduci creioane, foi și îl pui să lucreze ceva potrivit vârstei. Asumă-ți că vei scrie două rânduri într-un raport, vei colora un cățel, mai faci două calcule, mai decupezi o frunză. Dacă termini treaba până seara poți spune că ai reușit!

Munca remote cu copiii acasă. Fă-ți o listă cu priorități

Când te apuci de lucru fă-ți o listă cu toate taskurile de peste zi. Realizează-le pe cele mai complicate cât doarme copilul și lasă-le pe restul pentru timpul zilei cât el se joacă și te implică și pe tine.

Munca remote cu copiii acasă. Dă-le și altora sarcini

Dacă ai și un partener, implică-l și pe el. Dacă lucrează și el de acasă, împrățiți-vă timpul astfel încât fiecare dintre voi să supravegheze copilul. Dacă merge la birou, dă-i sarcini legate de copil când se întoarce, iar tu termină-ți munca pentru serviciu. În felul acesta vei avea cel puțin câteva ore în care să te concentrezi doar pe taskurile tale.

Munca de acasă și copiii. Folosește recompense

Sunt metode de parenting care refuză folosirea recompenselor și a pedepselor, dar aceasta este o situație specială. Trebuie să menții armonia în casă astfel încât să reușiți toți să vă păstrați mintea întreagă. Dacă ai jucării noi le poți folosi pentru a-i recompensa. La fel de bine pot funcționa și dulciurile, timp în plus la televizor sau de joacă pe diverse dispozitive. Nu exagera totuși!

Munca remote cu copiii acasă. Fă pauze scurte!

Pornește de la premiza că modul tău de lucru s-a schimbat. Nu te gândi să lucrezi fără oprire 3-4 ore cum o făceai la birou. Împarte proiectele la care lucrezi în sarcini mai scurte, pentru a le oferi și copiilor atenția pe care o merită și o cer. În acest timp joacă-te cu ei, citește-le sau pur și simplu vorbiți. Explică-le pe înțelesul lor de ce sunteți în carantină, fără să îi sperii. Situația s-ar putea prelungi și este bine ca ei să știe la ce să se aștepte.

Munca de acasă în vremea coronavirusului. Nu te mai stresa că stau prea mult la televizor sau că se joacă pe telefon fără limte

În mod normal, copiii tăi au un timp limitat pentru ecrane. Acum nu este nimic normal, așa că fă niște excepții. Totuși, explică-le că derogarea este doar pe timpul carantinei și că, atunci când aceasta se va termina, vă veți întoarce la vechile obiceiuri.

Dacă acest articol despre munca remote cu copiii acasă ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa