Dr. Mihai Craiu: „Copiii trebuie să se întoarcă la școală! Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul”

Cristina Călin, redactor
scris pe
școala și COVID-19

14 septembrie se apropie și părinții sunt tot mai derutați cu privire la decizie pe care să o ia. Trimitem sau nu copiii la școală. Unii sunt convinși că da, alții că nu, iar marea majoritate stau cu inima îndoită neștiind care e cea mai bună variantă. Medicul Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să trimită copiii la școală, aceasta fiind cea mai bună abordare pentru toată lumea.

Doctorul Mihai Craiu scrie pe pagina ”Spitalul Virtual pentru Copii” ce ar trebui să se întâmplă în scurta perioadă care a rămas până la începerea școlilor.

Copiii săraci au nevoie de școală

”Copiii cei mai defavorizați ai României, la fel ca oriunde în lume, trebuie să meargă la școala reală. Din multe motive:

  1. Pentru că ei nu vor avea acces la educație on-line indiferent de câte eforturi punctuale vor fi făcute. Aceste eforturi vor fi excepții ce confirmă regula.
  2. Pentru că unii din acești copiii sărmani chiar au nevoie de „laptele si cornul” pentru alimentația zilnică.
  3. Pentru că școala adevărată iți crește șansele să fii un om liber cu o profesie onestă.
  4. Pentru că un copil mai mult în scoală înseamnă un copil exploatat mai puțin.

Este normal să ne fie frică. Este firesc să ne îngrijorăm in legatură cu viitorul apropiat, mai ales ca astăzi am ajuns la 20 de milioane de infectați cu noul coronavirus, în lume.”

Școala și COVID-19. Soluții sunt, trebuie doar să le adaptăm la realitatea românească

Craiu spune că nici măcar nu ar trebui să inventăm ceva pentru că soluțiile există deja și sunt implementate în alte țări. Noi doar ar trebui să le adaptăm la realitatea de la noi din țară. „Îngrijorarea părinților este justificată. Întrebarea nu este dacă trebuie să înceapă școala. Școala trebuie să înceapă, pentru că, altfel, impactul educațional și emoțional asupra sănătății vor fi greu de cuantificat.

Majoritatea cadrelor medicale din spitale sunt femei, mame și soții, nu pot face și homeschooling, și să meargă la serviciu gândindu-se dacă sunt copiii lor în siguranță. Întrebarea e cum să se facă asta în siguranță.

Părintii trebuie asigurați că copiii nu sunt expuși unor infecții. Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul. I-aș vorbi copilului mic care nu înțelege mai mult despre microbul care face buba, că trebuie să facă la școală ce face și acasă, că trebuie să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la ochi și la gură.”, a spus medicul pentru Digi24.

În țările unde a început școala nu a crescut numărul de cazuri de COVID-19

În accepțiunea doctorului Mihai Craiu avem nevoie de niște „planuri coerente care să plece de la gradul de transmitere comunitară al SARS-CoV-2. Acolo unde exista sub un caz la o populație de 100.000 persoane se pot deschide școlile.” El citează un studiu publicat în New Engand Journal of Medicine, realizat de medici de la Universitatea Harvard care spune că în cazul în care copiii nu vor merge la școală vor pierde ”învățarea academică, socială și emoțională, relaționarea unu-la-unu cu adulții, oportunitatea de a se juca, dar și alte contexte în care se pot dezvolta și care sunt dificil de reprodus acasă.”

Potrivit studiului copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani au de obicei simptome ușoare de COVID-19, iar riscul de a face complicații este mai mic decât în cazul adulților. Deși în lume, de la începutul pandemiei, au fost depistate mai multe cazuri de copii care au dezvoltat Sindrom Kawasaki sau alte sindroame inflamatorii asociate infecției cu noul coronavirus, cercetătorii consideră că statistic au fost puține persoane. Mai mult, ei spun că acestea au simptome care pot fi recunoscute și tratate din timp fără să lase sechele.

Școala și COVID-19. Copiii sunt mai feriți de noul coronavirus

Cercetarea citată de medicul Mihai Craiu mai subliniază faptul că statisticile au arătat că cei cu vârsta sub 10 ani se îmbolnăvesc mai greu decât adulții sau adolescenții. De asemenea, menționează un studiu realizat în Coreea de Sud care arată că în cazul copiilor sub 10 ani transmiterea noului coronavirus este mai mică decât în cazul altor categorii de vârstă.

Cercetătorii de la Harvard arată că în cazul liceelor din Israel, Franța și Noua Zeelandă unde au început cursurile și au fost depistate cazuri de COVID-19 boala nu s-a transmis și la școlile din apropiere. În Olanda unde unitățile de învățământ s-au deschis în condiții similare celor de dinainte de pandemie numărul de cazuri de infectare a rămas constant, fără să existe o creștere a bolnavilor în rândul copiilor sau profesorilor. Aceeași situație este și în Danemarca unde toate școlile și grădinițele s-au deschis încă din aprilie.

În Belgia, Finlanda, Austria, Taiwan și Singapore deschiderea școlilor s-a făcut luându-se o serie de măsuri de precauție care au făcut ca numărul de copii bolnavi de COVID-19 să rămână constat.

”Multe țari au realizat că inchiderea prelungită a școlilor nu reprezintă o soluție pentru un viitor sustenabil. Fără educatie nu va exista nici economie, și nici sănătate, in viitorul apropiat.”, își încheie medicul Mihai Craiu pledoaria pentru deschiderea școlilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa