Avertismentul experților chinezi: „Marea greșeală este că oamenii nu poartă măști”. Cum purtați masca corect, care sunt mai bune, cum protejați copiii

Geo Mihalcea
scris pe

Măstile previn raspândirea Covid 19. Purtatul măștii devine obligatoriu în multe țări europene, dar chinezii au avertizat de mult în această privință țările din Europa și SUA. Studii făcute în Coreea de Sud arată că purtarea măștii scade rata de infectate cu peste 50 la sută.  Vă explicăm mai jos care sunt cele mai bune măști dar și cum să vă protejați copiii cu ajutorul lor.

George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) spune că a nu purta mască în plină pandemie de coronavirus este o „mare greșeală”. Jurnaliștii de la sciencemag.org au reușit să realizeze un interviu cu celebrul om de știință chinez, in care specialistul abordează pe larg această problemă. „Marea greșeală din SUA și Europa, după părerea mea, este că oamenii nu poartă măști. Acest virus este transmis prin picături și prin contact apropiat. Picăturile joacă un rol foarte important – trebuie să porți o mască, deoarece, atunci când vorbești, întotdeauna ies picături din gură. Multe persoane au infecții asimptomatice sau presimptomatice. Dacă poartă măști de față, pot preveni răspândirea picăturilor care transportă virusul și infectarea celor din jur”, atenționeză expertul chinez.

Mai multe țări din Europa impun purtarea măștilor afară

Nu doar specialiștii din China insistă să purtăm măști pentru a preveni răspândirea viruslui. Tot mai mulți experți recomandă acum purtarea măștilor de protecție împotriva noului coronavirus, inclusiv a celor confecționate acasă, cu materiale obișnuite.

Mai multe țări din Europa au impus purtarea obligatorie a măștilor de protecție în această perioadă ca măsură de protecție împotriva COVID-19: Cehia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina, Austria și, cel mai recent, Bulgaria.

În România, Galați a devenit, pe 4 aprilie, primul județ în care oamenii pot ieși pe stradă doar dacă își acoperă gura și nasul. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență Galați. Autoritățile locale au precizat că nu impun utilizarea măștilor medicale, chirurgicale. Oamenii pot folosi și măști din materiale textile, eșarfe, fulare și orice alte tipuri de protecție pentru nas și gură. 

Reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC), au recomandat recent populației să folosească măști de protecție, inclusiv artizanale, pentru a încetini răspândirea virusului, cu mențiunea ca ele să nu excludă regulile de distanțare socială și igiena mâinilor. Doar împreună cele trei măsuri pot fi eficiente împotriva noului coronavirus, atrăgea atenția dr. Deborah Birx, coordonatorul echipei speciale de la Casa Albă care se ocupă de gestionarea crizei coronavirusului, citată de publicația The New York Times.

Arafat: Să aplicăm practica purtării măștilor cât mai repede posibil

România a mers pe recomandarea OMS în toată această perioadă, care nu a impus purtarea măștilor de populație, de teamă că ar fi probleme cu aprovizionarea spitalelor. Abia în 5 aprilie, Raed Arafat a admis că „ar fi bine să începem să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil”. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a explicat și motivul pentru care autoritățile de la noi și din întreaga Europă nu au sfătuit populația să poarte măști de la bun început: „Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook. Oficialul susține acum că această măsură poate reduce răspândirea virusului într-o comunitate și că putem improviza o mască din materiale, nefiind necesară una medicală.

Oficialii Ministerului Sănătății au revizuit și ei recomandarea inițială și spun acum că „purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului”. Ei mai recomandă spălarea măștii textile după fiecare purtare, păstrarea distanței fizice și respectarea măsurilor de igienă.

Sursa: Facebook Ministerul Sănătății – România

Măștile N95 sunt cele mai bune

Virusul SARS-CoV-2 se transmite preponderent pe cale aeriană. Când o persoană infectată tușește și strănută, din gură și din nas ies picături microscopice de lichid care pot ajunge chiar și la 4 metri distanță și contaminează alte persoane. Aceste particule se împrăștie chiar și în timp ce vorbește, la o distanță de maximum 2 metri, în funcție de cât de tare vorbește și ce cuvinte pronunță.

După mărimea lor, picăturile se împart în două categorii: picături cu un diametru mai mic de 10 microni (micrometru, un submultiplu al metrului ce reprezintă 1/1.000.000 m), numiți și aerosoli și picături mai mari de 10 microni, numite și picături de pulverizare. Aerosolii sunt atât de ușori, încât pot pluti mai mult timp în aer și pot fi purtați de sistemele de ventilație din încăperi.

Măștile respiratorii N95 oferă cea mai mare protecție împotriva agenților patogeni de orice tip, fiindcă au capacitatea de a filtra și aerosolii. Conform standardelor de reglementare, măștile N95 trebuie să filtreze 95% dintre particulele cu un diametru mai mic de 0,3 microni. Noul coronavirus are un diametru între 0,05 și 0,2 microni, dar de cele mai multe ori, el este transportat de aceste picături de dimensiuni variabile. Pentru comparație, o globulă roșie măsoară 7 microni, iar un fir de păr, 100 de microni.

Măștile chirurgicale asigură o protecție de 96% împotriva particulelor cu diametrul de un micron. Prin urmare, aerosolii de dimensiuni mai mici de atât pot pătrunde prin acest tip de mască.

Protecția mai scăzută este cauzată și de faptul că permit pătrunderea aerului pe margini, pentru că nu se pot fixa etanș pe față la fel de bine ca cele N95. Și acestea din urmă pot avea o asemenea problemă dacă nu se potrivesc bine pe dimensiunile feței. De aceea, înainte de a cumpăra o mască N95, ideal ar fi să o putem proba într-un magazin fizic. Testele au arătat că unele dintre ele pot avea un procent de penetrare a aerului poluat de până la 68%, din cauza designului inadecvat fizionomiei celui care o poartă.

Cum purtăm corect o mască 

Masca trebuie să stea fix pe față și să nu permită aerului să pătrudă

Măștile chirurgicale, dar și cele artizanale ne pot asigura o protecție destul de bună împotriva noului coronavirus dacă știm cum să le purtăm corect. Regula cea mai importantă este că este trebuie să stea fix pe față și să nu permită aerului să pătrundă pe lângă margini. Simpla aplicare pe față și fixarea elasticelor nu este suficientă pentru a ne proteja eficient.

Aveți grijă să fixați masca pe nas și sub bărbie

Pentru ca masca să fie eficientă, trebuie să urmați acești pași:

  • Curățați mâinile cu apă și cu săpun sau cu un dezinfectant dacă nu aveți acces la apă;
  • Puneți masca pe față, peste nas și gură, iar apoi aplicați presiune cu degetul mare și cu arătătorul pe nas. În acest fel, masca se va lipi etanș pe nas;
  • Trageți masca peste bărbie. Marginea de jos trebuie să vină cît mai jos sub bărbie;
  • Fixați elasticele în jurul urechilor;
  • Cu ajutorul palmelor, presați masca pe față, astfel încât să o lipiți cât mai etanș.

Măstile previn raspândirea Covid 19. Cum ne asigurăm că și copiii poartă masca corect

Măștile speciale pentru copii, adaptate feței lor, sunt aproape imposibil de găsit în această perioadă. Pentru situațiile în care trebuie să mergeți cu copiii la un control medical sau în care trebuie neapărat să vă însoțească atunci când ieșiți din casă, puteți folosi și pentru ei măștile de adulți.

Ele trebuie ajustate dimensiunilor feței lor, dar nu prin răsucirea elasticelor în jurul urechilor. Această manevră permite și mai mult aerului să treacă pe lângă mască. Singura soluție ca aceste măști să fie eficiente și pentru cei mici este să o ajustați cu un mic nod la capătul fiecăruia dintre cele două elastice. 

Această recomandare este valabilă și pentru adulții a căror față are dimensiuni mai mici și pentru care măștile standard sunt prea largi. Urmăriți acest clip video care explică în detaliu pașii de urmat pentru purtarea corectă a unei măști.

Foarte important este și modul în care scoatem o mască astfel încât să nu ne infectăm cu virusul. Trebuie să fim foarte atenți să nu ne atingem nasul, ochii și gura când o îndepărtăm și să ne spălăm imediat pe mâini, încercând să nu punem mâna pe nicio suprafață până atunci, atrag atenția experții americani de la CDC.

Măștile confecționate acasă, interzise copiilor sub 2 ani

Indiferent de materialul folosit, măștile artizanale nu trebuie purtate de copiii mai mici de doi ani, avertizează specialiștii Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. de asemenea, nu ar trebui să poarte astfel de măști nicio persoană care care are probleme de respirație, care nu este conștientă sau care nu își poate îndepărta masca fără ajutor din partea celor din jur.

„Nu punem cârpe (sau alte materiale textile în loc de mască) pe fața copiilor cu vârstă sub 2 ani sau a persoanelor inconștiente. Se pot sufoca! Folosim doar dispozitive ce seamănă cu măștile profesionale la aceste grupe de risc”, a explicat riscurile dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului pe pagina dsa e Facebook.

Despre cum să vă faceți acasă o mască citiți în articolul pregătit de site-ul smartliving.ro

Purtăm măști să ne protejăm de coronavirus? „Da!”, spun acum experții, inclusiv făcute în casă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa