Lecția de solidaritate a Italiei: Un corp de terapie intensivă din donații gata în zece zile. Donațiile au depășit 250 de milioane de euro

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Italia a fost prima țară din Europa lovită de coronavirus și multe state se inspiră pentru gestionarea propriei crize din experiența italiană. Dar nu doar din felul în care au acționat autoritatea guvernamentală și cele regionale ar fi de învățat, ci și din felul în care fiecare locuitor, de la mare la mic, încearcă să contribuie cu ce poate la nevoile imense care pun la grea încercare întreg sistemul sanitar sau la nevoile celor din imediata apropiere.

Niciodată în istoria posbelică a Italiei valurile de solidaritate în urma unei nenorociri nu au avut formele și dimensiunile pe care le îmbracă acum solidaritatea generală. De la tinerii din asociații care duc mâncare și medicamente oamenilor în vârstă, la donațiile cu multe zerouri venite de la firme și de la oameni de afaceri. E drept că asistăm și la cea mai grea situație de după război, dar emoționează pe toată lumea entuziasmul și viteza cu care se adună donațiile.

La fel de adevărat este că Italia este una dintre țările în care acţiunile de caritate, voluntariatul și asociațiile cetățenești sau profesionale fac parte din ADN-ul național și participarea la nevoile comunității este unul din pilonii vieții publice. Nivelul de participare a depășit acum orice așteptări, iar în patrimoniul general de generozitate intra orice gest făcut pentru celălalt, nu doar contribuţiile financiare.

Nu poți, pur și simplu, să nu rămâi impresionat chiar şi de felul în care se mulțumește pentru ajutor în fiecare dintre punctele fierbinți. Șefii spitalelor mulțumesc firmelor care ajută cu mână de lucru, materiale, mâncare sau know how. Medicii mulțumesc voluntarilor care lucrează pe ambulanțe și riscă enorm pentru a transporta contra cronometru bolnavii în stare critică.

Familiile celor internați mulțumesc asistentelor pentru implicarea umană, nu doar profesională, de care dau dovadă în îngrijirea pacienților – îi ajută să sune acasă înainte de a fi intubati sau se apleacă la urechea lor să asculte vreun mesaj pe care să îl transmită mai departe sau să afle ce îi nemulțumește sau să le asculte nevoile sau pur și simplu să îi încurajeze.

Administrația spitalelor mulțumește personajelor publice care s-au expus pentru a dona dând un bun exemplu și a lansa nenumărate campanii de strângere de fonduri. Cei care se ocupă să adune fonduri mulțumesc donatorilor care ţin să contribuie chiar și cu puțin, la efortul general, pentru că multe picături la un loc fac un ocean.

250 milioane euro adunaţi până acum

Practic, la o lună și un pic de când a explodat epidemia, e imposibil de făcut o estimare exactă a donațiilor directe adunate până în prezent, dar e sigur că sumele sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Cotidianul La Repubblica estima un total de 246 de milioane, dar sumele cresc în continuare, dat fiind că multe campanii sunt încă în derulare. Peste 200 de inițiative de acest fel au fost lansate de la începutul crizei, la sfârșitul lui februarie.

La Bergamo, un spital e amenajat într-un spațiu pentru târguri

Cea mai mare parte a banilor sunt destinați construirii contra cronomentru a unor spații ospedaliere fie în structuri preexistente, modificate şi adaptate în context, dar vor rămâne și după ce va trece criza actuală, fie în structuri gen spitale de campanie destinate să funcționeze doar cât timp va fi nevoie.

Un corp de terapie intensivă din donații gata în zece zile

Primul corp nou de spital construit contra cronometru a devenit deja operativ la începutul acestei săptămâni (22 martie). Face parte din grupul ospedalier San Raffaele, din Milano. În incinta marelui complex exista, printre altele, o sală de baschet pentru studenți (spitalul, privat, este totodată și importantă clinică universitară), s-a decis imediat să se renunțe la ea pentru a fi reconvertită în secție de terapie intensivă. În doar zece zile, 8 pentru partea de construcție și 2 pentru amenajare, dotări, montat aparatură, s-a născut o secție nouă de terapie intensivă supertehnologizată. Însă managerii vor mai mult, s-a renunțat și la terenul de fotbal indoor din complex și se amenajează în prezent și acolo un al doilea spațiu destinat tot pentru terapie intensivă, despre care se speră să fie gata și el în circa o săptămână. În total, cele două structuri vor adăposti 60 de locuri. Muncitorii au lucrat non stop, având montate paturi de campanie și când unii dormeau ceilalți lucrau ca să se câștige timp.

Un centru sportiv a fost transformat în spital cu bani din donații

După cum a declarat profesorul Antonio Zangrillo, șeful secției de terapie intensivă, autorul inițiativei, totul a fost posibil mulţumită celor peste 4 milioane de euro adunați pe gofundme, la care au contribuit cu donații peste 200.000 de persoane.

Campania de strângere de fonduri a fost lansată de două personaje mondene foarte populare, soț și soție, Chiara Ferragnez & Fedez. Ea, bloggeriță&fashionistă& influencer, el, artist hiphop devenit între timp producător în industria discografică.

Împreună au donat 100.000 de euro, iar la această contribuție trebuie adăugat și faptul că participarea lor a generat imediat un lanț de alte donații.

Care au fost figurile publice care au făcut cele mai consistente donații – de la fotbaliști la oameni din lumea modei și politicieni – citiți în articolul complet apărut pe smartliving.ro: Oameni contra virus: lecția de solidaritate a italienilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa